Србија и Балкан

Влада Србије упутила Декларацију са Свесрпског сабора Скупштини на усвајање

Декларација је претходно проглашена на Свесрпском сабору српског народа Републике Србије и Републике Српске у Београду 8. јуна
Влада Србије упутила Декларацију са Свесрпског сабора Скупштини на усвајање© ANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević/

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и упутила је Скупштини Србије на усвајање.

Овај документ биће понуђен и Народној скупштини Републике Српске на усвајање, како би се обезбедила њена пуна примена у Републици Србији и Републици Српској, саопштено је из Владе Србије.

Декларација је претходно проглашена на Свесрпском сабору српског народа Републике Србије и Републике Српске у Београду 8. јуна.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију 2. јула двотрећинском већином.

Декларација је усвојена са 62 за и три против, а поред ње, усвојени су и Закључци које су усагласили клубови посланика.

У Декларацији се указује на неопходност српског националног окупљања, те позива на мир и прославу Сретења (15. фебруара) као Дана државности Републике Србије и Дана државности Републике Српске - који треба уједињено и заједнички прослављати.

Декларацијом је одлучено да Сабор буде одржаван редовно, сваке две године, на којем би се заједно разматрала најважнија национална питања уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и других представника српског народа из региона и света.

image