Терористи у Србији: Колико смо безбедни?

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да "постоје сумње да је реч о терористичком нападу и организованом покушају који долази са КиМ од стране албанских структура"

Терориста албанске националности са КиМ убио је једног српског полицајца, другог је ранио. Осумњичени за убиство Артан Хајризи је брат Фатона Хајризија, који је девет пута бежао из затвора, а тренутно је у бекству и траже га приштинске власти.

На другој страни, Артан Хајризи је за "Дукађини" рекао да се налази Немачкој и тврди да су му украдена лична документа, о чему је, како каже, обавестио немачку полицију, што је потврдио и његов отац, тврдећи да је Фатон украо Артанова документа. Нелогичности су бројне.

Бивши оперативац КОС Љубан Каран каже да овај сценарио највише подсећа на тероризам.

"Ретко се дешава да се најобичнија рутинска контрола на граници претвори у овако нешто. Треба видети, односно претпоставити разлог, пошто га, још увек, не знамо. Ако је у питању дрога – дрога није пронађена у аутомобилу, једино ако је била у некој торбици, али то је релативно мала количина. Ја бих ту варијанту одбацио", наводи наш саговорник, додајући:

"Друга могућност је да је у торбици имао нешто што нико није требало да види, нешто што планира шиптарски криминални клан или политичка структура. То може бити нека директива, порука, преговори мафије и политичких структура. Разне ствари могу бити у питању, да је можда снимљена нека порука…"

Према речима искусног оперативца, тешко је веровати и његовом оцу, тешко је веровати свима њима из тог миљеа.

"Поставља се питање да ли је убица Фатон или Артан. То је врло чудно. Ако је бегунац Фатон - није он долазио тек тако, већ са неким задатком. Да ли из криминалног миљеа или овог другог подривачког, који је врло активан и запаљив. Можда је имао некакве директиве да он изврши терористички акт", указује Каран.

Прича је, према речима некадашњег оперативца КОС-а, јако комплексна и све интересантнија, посебно јер се спекулише да је у питању криминалац који је девет пута бежао из затвора, од чега једном из Бондстила.

"Постоји случај Фљорима Ејупија који је дигао у ваздух аутобус 'Ниш-експреса', и он је наводно бежао из Бондстила, а то није тачно. Он је пуштен одатле и слободно се креће. Највероватније је, као и Ејупи, пуштен ради извршења одређеног задатка, може се испоставити да је он уцењен својим криминалним активностима до те мере да мора да нађе заштитника, а заштитници га користе за некакве прљаве послове које треба да одради. То могу бити терористички захтеви према Србима и Србији и то би био сасвим логичан одговор зашто је он из чиста мира пуцао у два полицајца, једног убио, а другог ранио", објашњава Каран.

Сигурно је да је имао неку помоћ и у структурама са административне линије и са границе, указује Каран, чим се тако кретао и то са оружјем.

Колико смо безбедни?

Ко год био убица, једно је сигурно – безбедност је под знаком питања. 

"Ако има неку организовану групу која га користи за неке послове они му граничне прелазе решавају од шале. И не само то, рачунам да и ове приштинске политичке структуре то могу, и они су организована политичко-терористичка група", наводи Каран.

На питање како је то могуће у Србији и да ли су остали репови који сарађују са мафијом и убицама у безбедносним структурама Србије, Каран одговара "у то будите сигурни".

"Постоје репови и постојаће и мора се размишљати на следећи начин: мафија се не може уништити, може се само ограничити њено деловање. Увек ће се појављивати изнова и изнова јачати све своје структуре. Може да се притаји једно време док опасност траје и поново да се активира када опасност прође. Мафија није уништена, коловође су уништене, али мафија и данас продаје дрогу по Србији и ти путеви наркотика и даље функционишу, убиства су смањена, али они даље раде", истиче Каран.

Артан или Фатон Хајзири – не мења много, убица је имао пиштољ код себе, а за превоз од Тутина до граничног прелаза Србије са БиХ платио је 450 евра, јавили су београдски медији. 

Граница између БиХ је највећим делом водена и самим тим погодна за покушаје шверца, кријумчарења људи, али и бекства.

Декан Факултета за дипломатију и безбедност Радојица Лазић каже за РТ Балкан да све указује да је убица био у паници да ће бити ухапшен након легитимисања, па је због тога потегао пиштољ, као и да ми ово не делује као случај терористе из Младеновца, који је устрелио жандарма испред амбасаде Израела.

"Ево десио се ноћас тај случај у тако једној рутинској контроли коју обављају припадници МУП односно пограничне полиције да се десило то што се десило. Претпостављам да је то лице, из разлога што би након идентификације и провере претпостављам било ухапшено, потегло оружје и учинило то што је учинило", наводи Лазић, додајући:

"Управо то је један од разлога због чега је он потегао оружје, плашећи се да ће бити ухапшен. То је цела прича. Та два случаја, по мени немају никакве везе. Тај терористички акт, кад је у питању овај несрећник из Младеновца, нема никакве везе са овим случајем што се десио синоћ приликом рутинске контроле."

Тешко је, према Лазићевим речима, говорити о томе на који начин је могло бити спречено.

"Полицијски органи су поступали по правилима службе како је требало поступати и њихов живот је увек у опасности. То најчешће видимо кад се деси такав случај, укључујући и онај случај испред израелске амбасаде у Београду, и ово је већ други случај који већ на неки начин говори да одговорни морају предузети још неке мере како би заштитили животе органа јавног реда који брину о безбедности грађана ове државе", истиче Лазић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да "постоје сумње да је реч о терористичком нападу и организованом покушају који долази са КиМ од стране албанских структура".

"Утврђујемо чињенично стање и утврђујемо да ли је та особа чија су документа остала у колима Артанов брат који је побегао из затвора на КиМ", рекао је Дачић.

Један од могућих разлога је, наводи Љубан Каран, ако је у питању Фатон – да не оде поново у затвор.

"Ако му не би прошла превара са украденим пасошем он би био идентификован, још са оружјем и био би у великом проблему, а постоји могућност да је од некога добио налог да пуца у српску полицију и он је то и урадио", објашњава искусни оперативац.

Ако је бегунац из затвора на КиМ, који је пре нешто више од две деценије убио руског припадника Кфора, бивши војник терористичке УЧК заиста успео да неопажено оде у Немачку, врати се у Србију и опет проба да изађе из Србије, наоружан и са туђим документима, поставља се питање да ли је ико безбедан и знамо ли ко се креће међу нама?

У сваком случају, ово убиство и покушај убиства ће се пажљиво анализирати и они који доносе одлуке вероватно ће имати разлога за све кораке и одлуке које буду донете у наредном периоду.