Србија и Балкан

"Симбол нормализације": И Курти најављује скоро отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици

Ово је за последњих мање од два месеца већ друга најава отварања главног моста на Ибру од стране косовских власти, Срби поручују да отварање моста најдиректније угрожава мир на том простору
"Симбол нормализације": И Курти најављује скоро отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Аљбин Курти потврдио је да је у среду разговарао са амбасадорима Kвинте и шефом канцеларије Европске уније на тзв. Kосову о отварању главног моста на Ибру у Косовској Митровици. Како је Курти рекао, "отварање тог моста део је једног од споразума са Србијом", није усмерено "ни против кога", као и да је и сама ЕУ, како је рекао, такав потез раније називала "симболом нормализације".

По његовим речима, Европска уније је пре много година, између 2014. и 2017. користила израз "симбол нормализације" и он ће, како је обећао, "успети да пронађе тај документ".

"Отварање главног моста преко реке Ибар које намеравамо није против било кога, али јесте за грађане и за робу и капитал, помаже људима са обе стране Ибра без обзира на етничку припадност, као и развоју трговине, привреде и сарадњи. Постоје још три моста преко реке Ибар, и ако само овај мост остане затворен за аутомобиле, мислимо да то није у реду", оценио је Kурти.

Разговорима са амбасадорима Квинте, осим Куртија, његовог заменика Бесника Бисљимија и министра унутрашњих послова Џељаља Свечље, присуствовали су амбасадори Сједињених Америчких Држава Џефри Ховенијер, Уједињеног Краљевства Џонатан Харгривс, Немачке Јорн Роде, Француске Оливије Жиру, Италије Антонело Де Риу и шеф Канцеларије Европске уније на Косову Томаш Суниог.

Ово је за последњих мање од два месеца већ друга најава отварања главног моста на Ибру од стране приштинских власти.

Крајем маја ове године, заменик командира тзв. косовске полиције за Север Ветон Ељшани најавио је да ће главни мост на Ибру који одваја северни, српски од јужног албанског дела Косовске Митровице, како је рекао, "бити отворен веома брзо".

"Сматрам да је само питање времена када ће овај мост бити отворен и како ће он бити отворен. Једном смо споменули да постоји могућност да се мост отвори и да се испуни блиндираним возилима на одређеном месту, али разговарамо са надређенима како то да се уради. Сматрам да за грађане севера земље више нема места за бригу. Форма како ће мост бити отворен је мало другачија, али, сматрам да ћемо врло брзо имати овај мост отворен", рекао је тада Ељшани.

Претходно, априла прошле године, само пет дана после избора које су Срби бојкотовали и на којима је Северна Митровица добила градоначелника Албанца, и албански одборници који чине већину у СО Северна Митровица донели су одлуку да се мост отвори за саобраћај. 

Свака најава отварања главног моста на Ибру и за аутомобилски саобраћај редовно донесе велико узнемирење међу Србе у северном делу града.

Српска листа је априла прошле године саопштила да се том одлуком, односно отварањем главног градског моста за моторни саобраћај, крши бриселски споразуми и најдиректније угрожава мир на том простору.

"Желимо да упозоримо да ће евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, а што је изгледа и намера Приштине. Мост на коме се десило више од хиљаду етнички мотивисаних напада са југа на север је симбол страдања српског народа и намере Приштине да протера преостале Србе из једине урбане средине у којој су опстали у већем броју", саопштила је тада Српска листа.

За 25 година, од 1999, на мосту и око моста десило се више од хиљаду инцидента у којима је 250 Срба теже повређено, већи број људи задобили су лакше повреде.

image