Србија и Балкан

Пелегрини: Словачка се неће придружити бојкоту председавања Мађарске ЕУ

Током прве званичне посете Будимпешти откако је ступио на дужност председника, Пелегрини је рекао да није "неопходно да се људи кажњавају само због тога што покушавају да постигну дијалог" и да Словачка Република то сигурно неће урадити
Пелегрини: Словачка се неће придружити бојкоту председавања Мађарске ЕУGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Председник Словачке Петер Пелегрини изјавио је данас да се Словачка неће придружити бриселском бојкоту мађарског председавања Европском унијом.

Током прве званичне посете Будимпешти откако је ступио на дужност председника, Пелегрини је рекао да није "неопходно да се људи кажњавају само због тога што покушавају да постигну дијалог" и да Словачка Република то сигурно неће урадити, преноси ТАСР.

Пелегрини је то рекао поводом најаве Европске комисије да неће послати своје комесаре, већ нижерангиране представнике, на неформалне састанке у Мађарској као одговор на мировну иницијативу за Украјину мађарског премијера Виктора Орбана у оквиру које је посетио Москву и Пекинг, преноси словачка агенција.

Пелегрини је, после састанка с мађарским председником Тамашом Шуљоком, изјавио да ће представници словачке владе учествовати у свим активностима мађарског председавања ЕУ, на свим нивоима.

Мађарски премијер Виктор Орбан је упутио лидерима чланица Европске уније предлоге о начинима решавања украјинског сукоба на основу исхода његове мировне мисије, током које је од 2. јула до 11. јула посетио Украјину, Русију, Кину и САД, изјавио је политички саветник мађарског премијера Балаш Орбан.

И Мађарска и Словачка се залажу за прекид ватре и дипломатију као пут ка миру у Украјини, уместо слања војне помоћи, напомиње Би-Би-Си.

image