Србија и Балкан

Макрон о посети Београду: Планирам да завршим преговоре о продаји "рафала"

Француски председник је односе Париза и Београда окарактерисао као чврсте и искрене
Макрон о посети Београду: Планирам да завршим преговоре о продаји "рафала"Getty © Aleksandar Levajkovic/Anadolu Agency

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да намерава да "у наредним недељама или месецима" посети Србију, где планира да финализује преговоре о војним уговорима, укључујући споразум о продаји авиона "рафал" Београду.

Макрон је рекао да је са председником Србије Александром Вучићем имао "изузетно плодоносан" разговор о "економским, одбрамбеним и енергетским питањима" на маргинама самита Европске политичке заједнице у Великој Британији.

"Војна питања су део наше агенде. У наредним недељама или месецима ћу посетити Србију како бисмо финализовали те дискусије које су предмет техничких, финансијских и политичких преговора између наших земаља", одговорио је Макрон на прес-конференцији, упитан да прокоментарише статус споразума са Београдом о набавци француских борбених авиона "рафал".

Француски председник је односе Париза и Београда окарактерисао као "чврсте, искрене и структуралне за обе земље и цео регион".

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да очекује долазак Макрона у Србију крајем августа или почетком септембра.

image