Србија и Балкан

Јелисејска палата: Макрон подржао евроинтеграције Србије, истиче значај ЗСО

Макрон и Вучић су поздравили продубљивање билатералне сарадње у многим областима, истиче се у саопштењу Јелисејске палате
Јелисејска палата: Макрон подржао евроинтеграције Србије, истиче значај ЗСО© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ nr..

Председник Француске Емануел Макрон поновио је у разговору са председником Србије Александром Вучићем пуну подршку Француске интеграцији Србије у Европску унију и истакао значај формирања Заједнице српских општина на КиМ, саопштила је Јелисејска палата.

Како је наведено, Макрон је на састанку са председником Србије одржаном на маргинама четвртог самита Европске политичке заједнице у Великој Британији, истакао своју посвећеност нормализацији односа Београда и Приштине, као и подршку европском посредовању и позвао на пуну примену Бриселског и Охридског споразума.

Током сусрета, Макрон и Вучић су поздравили продубљивање билатералне сарадње у многим областима, истиче се у саопштењу Јелисејске палате.

Председник Француске је такође подсетио на приврженост Француске Дејтонском споразуму, као и јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине.

Председник Вучић је после састанка са Макроном навео да је са њим имао срдачан сусрет и разговор о стратешким изазовима и перспективама, како Европе, тако и Србије.

"Констатовали смо да су мир и сарадња предуслови за сваки даљи напредак, а ја сам, још једном, захвалио председнику Макрону на личном ангажману када је реч о очувању стабилности на Западном Балкану и подршци нашем ЕУ путу", написао је Вучић на Инстаграму.

Додао је да је са француским председником разговарао и о даљем јачању билатералне политичке и економске сарадње Србије и Француске.

"Поновио сам позив председнику Марону да посети Србију и захвалио Републици Француској на традиционалном пријатељству према нашој држави и народу", истакао је Вучић.

image