Србија и Балкан

Вучић: Србија поуздан партнер Немачкој; Шолц: Могуће последице по животну средину, али не свуда

Председник Србије Александар Вучић састао се са немачким канцеларом Олафом Шолцем у Палати Србија
Вучић: Србија поуздан партнер Немачкој; Шолц: Могуће последице по животну средину, али не свуда© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

"Поносан сам на оно што смо данас започели" рекао је председник Србије Александар Вучић након потписивања Меморандума о разумевању о критичним сировинама између ЕУ и Србије, наводећи да се у Београду скупио "крем де ла крем" европске економије.

Вучић је навео да га данашњи дан испуњава великом надом за Србију, иако је ово важно и за Европу и Немачку.

"Ово ће за нас бити квантни скок у будућност, нешто што нисмо веровали да може да се деси. Знам тешкоће с којима се суочавамо, па смо и пре потписивања било каквог уговора, а данас смо потписали само меморандум о разумевању и писмо о намерама, све радили транспарентно. Ни у једној фази, а дуг је пут до отварања рудника и производње целог вредносног ланца ништа нећемо крити од наших људи", истакао је Вучић.

Србија ће, каже, инсистирати, а и он лично као председник, и борити се за животну средину и живот људи у Јадру и Рађевини да и ваздух и земља и вода остану чисти.

"То је кључна ствар о којој смо причали. Имаћемо на располагању све експерте из ЕУ. Мислим да је то изузетна гаранција", рекао је председник.

Овај пројекат ће донети шест милијарди евра нових страних директних инвестиција, навео је Вучић, истичући да ће доћи до огромних промена, раста плата и пензија, бољег живота за све људе, али и да је то важно за европски пут Србије.

Немачки канцелар Олаф Шолц навео је да је реч о важном европском пројекту који ће допринети европској суверености у свету који се мења и бити доказ да Европа неће бити зависна од других, како је истакао.

"Копањем литијума постижемо наше климатске циљеве. Ми желимо мобилност без ЦО2, која може функционисати само са литијумом. Потребне су нам пре свега батерије и добар је напредак да је то омогућено. Пројекат 'Јадар' доноси перспективе целој земљи али и региону, због два принципа која ћемо поштовати: највећи стандарди животне средине и биодиверзитета", истакао је Шолц.

"Највиши стандарди екологије"

"Овај пројекат ће се развити по еколошким стандардима. Реч је о европском пројекту и потребан нам је европски дух", рекао је Шолц истичући да се залаже за интеграцију земаља Западног Балкана и да се зато залаже за добросуседске односе са БиХ, али  "нормализацију односа са "Косовом".

Европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович рекао је да је ово историјски дан и да "док штитимо планету то иде заједно са конкурентношћу и социјалном правдом".

"Споразуми које смо постигли ће истаћи и партнерство ЕУ и Србије. Ово ће отворити врата Србије највећим страним инвестицијама", истакао је Шефчович.

Он, како је истакао, жели све да увери да ће се наставити сарадња са Србијом по питању највиших еколошких стандарда и "највише додате вредности овог пројекта".

"Исти овакав пројекат инаугуришемо у Немачкој, Шпанији, Финској...То радимо на одговоран начин, уз снажне захтеве за социјално прихватање, транспарентност и поштовање највиших стандарда", рекао је Шефчович.

Шолц је, упитан како гледа на коментаре да ће ЕУ зарад зелене агенде жртвовати једну територију, рекао да су у њиховим законима формулисани снажни прописи за заштиту животне средине, јер им је циљ да 2025. послују на климатски неутралан начин.

"Ово што радимо тражи исто поступање према рудама као у Немачкој. Морамо сви заједно успети у томе. У нашим земљама тежимо највишим стандардима, да бисмо и остатку света показали да је то могуће", рекао је Шолц.

Шефчович је истакао да нико на свету нема "снажнију евиденцију одрживости од ЕУ" и ЕУ ће поштовати највише стандарде. 

"У пракси, прво и пре свега, ако је реч о критичним сировинама, најсвеобухватнији пропис је управо ступио на снагу прошле године, и ЕУ има најоштрији регулаторни оквир на свету. На пример, свака батерија има дигитални пасош из кога се може видети какав је карбонски отисак, јесу ли испуњени највиши стандарди, какви су стандари за рециклирање, да ли су људи у ланцу вредности били третирани достојанствено...", набројао је он.

Водиће се рачуна да не буде загађења извора пијаће воде и да не буде резидуа које ће утицати на загађење, додао је Шевчович, поручујући да је Србија најнапреднија у припремама за овај пројекат, на шта је Вучић захвалио претходним властима "јер је Рио Тинто већ 23 године у Србији".

"Не мислим да је ико на свету у томе бољи постоји од ЕУ и Немачке и зато верујем у њихове чврсте гаранције. Не бих да причам колике бисмо пенале плаћали да смо ово уништили", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да Србија увек поштује све правне процедуре и вољу народа. Одговарајући на питање шта то нуди ЕУ, а не нуди Кина, Вучић је рекао да су односи две земље добри, али да је овај пројекат обећан ЕУ.

"Ми овај пројекат радимо са Европљанима и може цео свет да се окрене, то се неће променити", истакао је српски председник, додајући да је територија на пројекту Јадра 70 пута мања од Борског басена од кога живи цео исток Србије. 

"Велики искорак Србије"

Он је нагласио да се партнери из ЕУ и Немачке слажу да је пуна заштита животне средине приоритет.

"Без пуне заштите људског живота и природе неће бити пројекта, а знамо да ће га бити управо зато што у Србију доводимо најбоље из Европе и света да нам помогну у томе", истакао је Вучић.

Када се у Србији буду производиле батерије уверен сам да ћемо моћи да имамо више фабрика, навео је председник Србије, додајући да Европу моли да помогне код отварања фабрике катода и литијума.

Немачки канцелар Олаф Шолц додао је да сматра је пројекат "Јадар" добар за Србију.

"Он ствара нове потенцијале ланца вредности, обезбеђује потенцијале за отварање нових радних места, повезује Србију са будућношћу мобилности која мора радити без емисија ЦО2, односно без последица на животну средину", рекао је Шолц.

Литијум је, наглашава, за то незамењив, а Србија у томе игра кључну улогу као партнер ЕУ.

"Минималне су последице по животну средину. Могуће су, али се не дешавају свугде", уверава Шолц.

Немачка није ту само да да подстицаје, већ ће све време бити ту у процесу, и урадити све да би се испратили стандарди заштите животне средине.

"Србија прави искорак да заузме централну улогу у европској економији", оценио је европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.

Он признаје да постоје инвеститори који само брину о узимању енергената, али тврди да приступ Европе није такав.

"Баш као што је председник тражио истичући своју визију овог пројекта, мислим да ако сагледамо ниво напретка овог пројекта, можете бити први у Европи", рекао је званичник ЕУ.

ЕУ жели да пројекти буду безбедни чисти и доносе бенефите за локалне заједнице тако да су донета јасна правила која се односе рецимо на заштиту воде или руковање отпадом.

"Желимо да се Србија придружи ЕУ што пре. Видимо вас, желимо вас у Европској унији и пројект какав је овај ће само убрзати цео процес", истакао је званичник ЕУ.

Шефчович је додао да ће због новог стратешког партнерства Срби "уживати бенефите што су део ове породице". Са 1,5 милијарди евра, Србија добија највише средстава и Србија може да осети предности придруживања пре него што се заиста придружи, оценио је он.

Шта је потписано?

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович потписали су меморандум о разумевању о критичним сировинама између ЕУ и Србије.

Потписано је и Писмо о намерама о развоју ланца вредности е-мобилности у Републици Србији.

Обраћање министра Малог

Министар финансија Синиша Мали је истакао да је пројекат о коме ће се данас говорити развојна шанса за нашу земљу.

"Ова посета је за нас, као и за целу Европску унију од великог значаја. Србија је данас економски јака и стабилна. У првом кварталу ове године били смо најбрже растућа економија у Европи са стопом раста од 4,7 одсто. Жеља нам је да до краја године имамо стопу раста БДП-а између 3,8 и 4 одсто. Да будемо међу пет најбрже растућих економија у Европи", навео је Мали.

image