Србија и Балкан

Почео Самит о критичним сировинама у Палати Србија: Учествују Вучић и Шолц (ВИДЕО)

Двојица лидера присуствоваће Самиту о стратешким сировинама
Почео Самит о критичним сировинама у Палати Србија: Учествују Вучић и Шолц (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

У Палати Србија почео је Самит о критичним сировинама на коме учествују председник Србије Александар Вучић, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.

На Самиту ће, како је најављено, бити потписан Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

"Важан радни дан је пред нама, дан који ће умногоме утицати на бројне аспекте будућности наше земље и који ће дати снажан замах јачању односа између Србије и Немачке. Са канцеларом Шолцом разговараћу и о другим питањима од великог значаја за Србију, уверен да оно што радимо данас, поставља чврст темељ за будућност не само наших билатералних односа, већ и јачања сарадње и повезивања у региону", написао је Вучић на Инстаграму након што је у Палати Србија дочекао Шолца, који је синоћ стигао у Београд.

Влада Србије је јуче усвојила Закључак о утврђивању основе за закључивање Меморандума којим се предвиђа пет праваца деловања.

"О сарадњи на индустријском нивоу, o сарадњи у области истраживања и иновација, o имплементацији високих еколошких, социјалних и управљачких стандарда и пракси, o мобилизацији финансијских и инвестиционих инструмената према стандардима ЕУ и o развоју људских ресурса неопходних за остваривање свих сегмената овог партнерства", саопштила је Влада Србије.

image