Србија и Балкан

Хоџај: Српски литијум компликује односе "Косова" са европским партнерима

Европска аутомобилска индустрија ће имати ексклузивни приступ налазиштима литијума у ​​Србији, а литијум је инструмент моћи Београда у односу на ЕУ што компликује позицију Приштине, навео је посланик Демократске партије Косова
Хоџај: Српски литијум компликује односе "Косова" са европским партнерима© M.A./ATAImages

Посланик Демократске партије Косова (ПДК) Енвер Хоџај рекао је да Србија дуго користи стратешке односе са Русијом и Кином као геополитички механизам у односима са Европском унијом.

Хоџај је ове коментаре изнео путем објаве на Фејсбуку, коментаришући посету немачког канцелара Олафа Шолца Србији, истичући да је ово фаза усложњавања односа тзв. Косова са европским земљама, преноси "Албанијан пост".

"Од данас ће користити интерни инструмент: европска аутомобилска индустрија ће имати ексклузивни приступ налазиштима литијума у ​​Србији, а литијум је инструмент њене моћи у односу на ЕУ. Процењује се да ће Србија овим важним минералом за производњу батерија задовољити преко 20 одсто потреба ЕУ", написао је он.

Хоџај је констатовао да је Немачка међу силама на светском тржишту кад је реч о производњи батерија, као и да данашња посета канцелара Олафа Шолца показује да је Србија постала од стратешког интереса за његову земљу и ЕУ.

"Нико не зна садржај декларације о циљевима сарадње која ће данас бити потписана, али се зна да је ово нова фаза усложњавања односа Косова са европским партнерима", додао је он.

Ко мисли другачије, према Хоџају, "греши и грешиће и даље", јер, како тврди, није иста ситуација каква је била до данас.

"Не очекујем од владе никакво стратешко размишљање о томе како да поступи у овој ситуацији и како да избалансира тешку позицију Косова, осим да изађе са лакомисленом реакцијом да је Русија уцењивала ЕУ гасом, а да ће сада Србија то да уради са литијумом, што је само наслов вести, али не и стратешка акција", навео је Хоџај.

image