Србија и Балкан

Дачић: Ликвидиран Албанац убица Крсмановића, пуцао на полицију, планирао бекство у БиХ (ВИДЕО)

Припадници полиције ликвидирали су албанског терористу Фатона Хајризија у околини Лознице, који је претходно испалио девет хица из УЧК пиштоља у правцу припадника српског МУП-а
Дачић: Ликвидиран Албанац убица Крсмановића, пуцао на полицију, планирао бекство у БиХ (ВИДЕО)© Tanjug

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић потврдио је данас у околини Лознице да је ликвидиран албански терориста Фатон Хајризи који је убио једног и ранио другог српског полицајца.

"Ликвидиран је албански терориста који је убио једног а ранио другог српског полицајца. Још јутрос смо објавили његову фотографију како би људи јавили МУП-у ако га виде. То је уродило плодом. Мештанин суседног места га је видео јер му је тражио воду. Хајрези није знао језик, а чим је отишао, тај мештанин је прешао километар, два како би нам јавио", рекао је Дачић у укључењу уживо за РТС.

Дачић је додао да је полиција све време трагала за осумњиченим и радила интензивно на овом случају.

"Показало се да један здружени удар свих линија рада полиције може да да резултате. Ми ћемо то радити и убудуће, ујединиће се припадници специјалних антитерористичких јединица, хеликоптерске јединице, жандармерије, Управе граничне полиције, саобраћајне полиције, криминалистичке јединице. У овој акцији је било укључено око 400 људи" рекао је Дачић.

Албанац се скривао у близини реке коју је покушавао да пређе, додао је министар полиције.

"Он је пуцао и овде. Испалио је два хица у полицијски аутомобил, а полицајце су спасили панцири и шлемови које су носили. Полиција је одговорила. Припадници полиције су га погодили са два хица. Кренуо је да бежи и тада су га сустигли полицајци", објаснио је Дачић ток акције и додао да је Хајрези на полицију испалио укупно девет метака.

"Он није имао намеру да се преда, реч је о суровом криминалцу који је извршио шест убистава. То је међународни случај, тиме не само да смо решили питање албанског тероризма на територији Србије, него и разних земаља у околини", констатовао је министар.

Албански терориста је имао намеру да пређе у Босну и Херцеговину. Помагао му је брачни пар из Србије и та два лица су ухапшена, као и возач који их је превозио из Тутина, подсетио је Дачић.

Министар је најавио и нова хапшења свих умешаних у овај случај.

"Тражићемо од Немачке да нам испоручи и његовог брата Артана, који је такође осумњичен за тероризам", открио је Дачић.

Како је објављено раније, код Хајрезија је пронађено оружје на којем је са једне стране изрезбарен симбол ОВК, док је на другој натпис "наци".

Осумњичени Фатон Хајризи је, према првим информацијама, покушао да пређе Дрину и побегне у БиХ, али у томе није успео па се сакрио у напуштени фабрички комплекс, где се годинама уназад крију мигранти из Прешева, који чекају "везу" за бег преко Дрине, објавио је "Информер".

Полицији је наводно, након што је МУП Србије објавио фотографију осумњиченог, неко од мештана јавио да је особу са тим описом видео код некадашње Вискозине црпне станице. Припадници МУП-а су у великом броју блокирали читав крај и Дринску улицу и код број 21 су ликвидирали Албанца, пишу "Вечерње новости".

Припадници МУПа су од среде увече интензивно трагали за Хајризијем, осумњиченим да је 17. јула у вечерњим сатима у Липничком Шору усмртио полицијског службеника Николу Крсмановића и ранио полицајца Вјекослава Илића.

Претходно је у Бијељини ухапшен осумњичени за транспорт убице од Прешева ка Лозници. Како је тада саопштено из МУП-а у сарадњи са Полицијом Републике Српске, ухапшен је З. Р. (1985), за кога се сумња да је организовао транспорт убице од Прешева ка Лозници. Такође, у Младеновцу је ухапшена као помагач и његова супруга И. Р.

Дачић посетио рањеног полицајца

Ивица Дачић је у Општој болници у Лозници обишао Вјекослава Илића, полицајца који је повређен у ноћи у којој је Фатон Хајризи пуцао и убио Николу Крсмановића.

"Обишао сам Илића, који је у стабилном стању и опoравља се. Србија цени и поштује његову пожртвованост и храброст, али и вредности које носи сваки српски полицајац, спреман да жртвује и сопствени живот како би заштитио своје грађане и државу", рекао је министар Дачић.

Додао је да се Илић, иако рањен, супротставио албанском терористи и покушао да га спречи да побегне.

Према његовим речима, Србија се налази пред новим изазовима у којима сваки полицајац може да буде нападнут и зато наша мобилност мора да буде на највишем нивоу.

Министар је поновио да је ликвидација убице српског полицајца показала да само здружени удар свих организационих јединица Министарства унутрашњих послова даје резултате и да ће такав рад убудуће бити пракса.

"Нажалост, ми смо изгубили једног од нас, нашег храброг Николу и то је бол коју сви носимо са собом. Још једном изражавам најдубље саучешће Николиној породици", рекао је министар и додао да ће сви они који се усуде да нападну припаднике Министарства унутрашњих послова бити најстроже санкционисани.

Подсетимо да је за убиство полицајца Николе Крсмановића (1990) и рањавање полицајца Вјекослава Илића (1974) приликом контроле возила на контролном пункту у Липничком Шору, министар Дачић је рекао да је највероватније терористички акт који долази са Косова и Метохије од стране албанских структура.  

Полиција је одмах ухапсила Митхата Хаџића из Тутина који се сумњичи да је осумњиченог аутомобилом тутинских регистрационих ознака преузео у Прешеву и возио у правцу Лознице.  

На лицу места полиција је пронашла пасош издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајризи Артан (1991) и немачку личну карту.

Министар Дачић тада је истакао да се утврђује да ли пронађена документа припадају осумњиченом јер постоје сумње да је користио лична документа његовог брата који је познат полицији због убиства руског војника на Косову и Метохији и који је побегао из затвора 6. јула. 

"То не може да буде случајно, то је организовани напад. Тужилаштво за организовани криминал ће овај случај размотрити као терористички акт лица албанског порекла, која долазе са Косова и Метохије и која су тиме остварила одређене циљеве који су им задати", рекао је тада Дачић. 

image