Србија и Балкан

Ђурић са Грлић Радманом: Са Хрватском треба да имамо обострано корисне односе

Пре обиласка родне куће бана Јелачића, Ђурић и Грлић Радман су присуствовали састанку делегација Србије и Хрватске
Ђурић са Грлић Радманом: Са Хрватском треба да имамо обострано корисне односе© TANJUG/ MSP/ nr

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас у Новом Саду са министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом и том приликом нагласио да су поштовање и поверење две кључне речи за будућност српско-хрватских односа.

"Данас је један добар дан за српско-хрватске односе. На неформалном састанку смо причали о томе како да разрешавањем отворених питања из прошлости трасирамо будућност. Са Хрватском треба да имамо обострано корисне односе, а за будућност су кључне речи поштовање и поверење", рекао је Ђурић на конференцији за медије, након обиласка родне куће бана Јосипа Јелачића.

Српски шеф дипломатије додао је и да су представници оба народа у две државе мост сарадње српског и хрватског друштва.

"Потребни смо једни другима у контексту унапређења наших двеју заједница. У том правцу, договорили смо именовање координатора са српске стране, заједничке комисије за решавање отворених питања, са девет поткомисија. Тиме ће наш однос у будућности на темељима међусобног поштовања моћи да напредује", истакао је Ђурић.

Према речима министра спољних и европских послова Хрватске Гордана Грлића Радмана, Хрвати могу да сачувају сопствени идентитет у Србији.

"Посетили смо два вртића, на хрватском језику, изградња, адаптација. Све је то хрватска влада изградила, видимо да Хрвати могу да чувају властити идентитет у Србији. Увек има простора за побољшање, али видимо ту перспективу", казао је Грлић Радман.

Он је додао и да Хрватска заједно са властима Србије учествује у политичкој еманципацији, као и да сада постоји међусобно поверење да се прича о трагичним агендама које су некада погодиле Југославију.

Пре обиласка родне куће бана Јелачића Ђурић и Грлић Радман су присуствовали састанку делегација Србије и Хрватске.

image