Србија и Балкан

Приштина: Екрем Бајровић осуђен на 12 година затвора за наводни ратни злочин

Суду у Приштини није важно да ли је неко учествовао у масакру или спасавао људе, поручио је адвокат осуђеног
Приштина: Екрем Бајровић осуђен на 12 година затвора за наводни ратни злочинGetty © Andrew Aitchison

Суд у Приштини прогласио је кривим и осудио држављанина Црне Горе Екрема Бајровића на 12 година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом у Истоку и околним селима, у периоду 1998-1999. године.

Његов адвокат Милош Делевић рекао је за Танјуг да је Бајровић осуђен за наводни ратни злочину у Стародворану иако ниједан од 35 сведока није изјавио да га је видео да је учествовао у убиству цивила.

"Али га је зато пар сведока видело да је тог дана спасио Ахмета Ељшанија и још неколико људи. Након данашње пресуде, може се закључити да је специјално одељење Основног суда у Приштини заузело став да је довољно да је окривљени виђен на месту догађаја наоружан и у униформи, да буде осуђен на овакву драконску казну. Без обзира шта је је у том тренутку радио, макар и спашавао цивиле", рекао је Делевић и најавио подношење жалбе на овакву пресуду.

Бајровић је 1999. године након прогона неалбанаца са Космета доселио у Бар. У минулих 25 година откако је напустио родну Витомирицу код Пећи веома често је одлазио у завичај, свестан да нема чега да се плаши јер, како кажу његови укућани, није учинио ништа чега би се стидео, наводи "Ин4С".

Како портал наводи Бајровић је на суђењу истакао да осећа "стид" што мора да се брани од оптужнице Специјалног тужилаштва. Он је пред судом казао да је био присутан критичног дана, и да је спашавао људе, али да не зна ко је починио злочине.

Ухапшен је у октобру 2022. године у Пећи, непосредно након што је тамошњој локалној полицији пријавио да му је демолирана кућа у селу Витомирица.

Претходно је покренуо судски спор због узурпације и отимања његове имовине.

Према приштинском тужилаштву, он је био део српских полицијских и војних снага које су 8. маја 1999. године убиле 15 албанских цивила у селу Стародворане.

image