Србија и Балкан

Вучић о Лондону: Позивали се на Черчила, а заборављају коме је на Јалти оставио исток Европе

Шолц ми није поставио питање о увођењу санкција Русији, али су постављали други, каже председник Србије
Вучић о Лондону: Позивали се на Черчила, а заборављају коме је на Јалти оставио исток Европе© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на Самиту Европске политичке заједнице у Лондону искористио прилику да разговара са 21 политичким лидером.

"Што се тиче самог Самита, као да сте дошли на место у којем сви треба да се храбре за учешће у рату", рекао је Вучић додајући да је био јако чудан говор Владимира Зеленског.

"Неочекивано снажан напад на Орбана, али Орбан није добио прилику да одговори", каже Вучић.

Како је рекао, данска премијерка Мете Фредериксен је одржала веома снажан непомирљив говор против Руске Федерације да Украјина мора да победи и нема других разговор.

"Какво примирје, какав мир, Украјина мора да победи, иначе ми не постојимо. Мислим да је потребан другачији приступ, али пошто видим да то неће изазвати интерес било кога, знам колико сам мали и колико по вама не представљам тако и толико значајну земљу, одустајем од тога", рекао је Вучић.

Вучић је додао да неке говоре кад чујете, питате се чему то води.

"Рекао сам Макрону да је интерес Србије мир, само прекините рат и ми смо пресрећни, то је све што могу да кажем у име Србије", рекао је он и указао на то да су се сви позивали на речи британског премијера Винстона Черчила, а заборављају коме је Черчил на Јалти оставио исток Европе.

Шолц ми није поставио питање о увођењу санкција Русији, али су постављали други, каже председник Србије.

"Ми смо нашу позицију поставили два дана после почетка рата, и даље држимо исту позицију. Поносан сам на нашу земљу. Ја немам шта лоше да кажем о Украјини, они нису признали тзв. Косово. Па када ме нападају због састанака са Зеленским, да кажем тим паметњаковићима, можете мислити какав би лош ефекат имало на нас да Украјина призна Косово уз сву захвалност Русији", каже Вучић.

Говорећи о америчким изборима, председник Србије је рекао да очекује да ће противкандидат Трампу бити Камала Харис, односно да ће се Бајден повући из предизборне трке.

Ликвидирани Албанац био подложан утицају различитих агенција

Вучић је рекао и да је још једно лице српске националности из једне државе у региону помагало ликвидираном Албанцу, Фатону Хајризију, који је убио српског полицајца Николу Крсмановића.

Како је појаснио, начелник БИА из Лознице је обавестио начелника полиције о кретању лица осумњиченог за тероризам и убиство полицајца, а САЈ је реаговао у складу са законом и овлашћењима.

Он је додао да ће истрага показати који су мотиви Хајризија, напомињући да постоји доста чудних ствари у случају Албанца који је напао српске полицајце.

"Чудна је и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве", рекао је Вучић.

Вучић је гостујући на телевизији Прва рекао да је убијени Албанац био подложан утицају различитих агенција и подсетио да је раније убио и припадника Кфора.

Литијум није питање руде, већ промене наше свести

Говорећи о питањима развоја Србије, Вучић је рекао да би волео да 2027. године остави иза себе промењено стање свести и много тога учињеног и да тиме може да се поноси.

"Мој животни циљ је да у наредне три године покушамо да променимо све", рекао је он и додао да би волео да до краја августа постави све што се тиче повећања животног стандарда људи.

Казао је и да му је немачки канцелар Олаф Шолц који је данас боравио у Србији рекао да је био мрак када је допутовао у Београд, али је кроз прозор хотела и стакло аутомобила могао да види огроман напредак и да су свуда дизалице.

"Данас је био велики и важан дан за нас. Београд на води је било једно од обећања, али је ово дубински још много значајнији пројекат. То није питање руде, већ промене наше свести, да нам нестане тај губитнички менталитет у којем морамо да каскамо, већ да будемо увек у врху", рекао је он.

Вучић је напоменуо да је имао преко 40 састанака поводом литијума.

"Шолц је био толико фер и рекао Чилеу изузетну ствар које сам се држао и то сам му прво прочитао - тамо где идемо није нам циљ да узмемо и осиромашимо ту земљу, већ да правимо ланац у тој земљи", рекао је Вучић.

Као прву ствар пред Србијом истакао је изградњу фабрике катодних материја.

"То Кина држи 73 одсто светских фабрика, 16 одсто Јапан, 9 одсто Кореја и 2 одсто Европа", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у питању велике количине новца, те да је у питању вредност од 4 одсто БДП-а током 2023. године.

"То би значило тако брзи прикључак после векова заостајања за западно европским земљама, ако производимо катоде и батерије, не мора нико да нам доводи нове произвођаче аутомобила, ја ћу", рекао је он.

Најавио је да ће следеће седмици бити велики догађај у Крагујевцу, а у наредна два месеца очекује да крене серијска производња.

Додаје да ниједан уговор није потписан, а да меморандум који је потписан данас не производи друге обавезе.

"Ја сам гаранција, као и Влада Србије да ћемо да водимо рачуна о народу", рекао је Вучић по питању заштите животне средине.

Он је, говорећи о односима са Немачком, рекао да је много тежа ствар од критика о изборном процесу усвојена Резолуција о Сребреници чији је покретач била Немачка.

Пензије веће за 10 одсто

Вучић је најавио да се нада да ће по новом буџету пензије бити повећане најмање за 10 одсто. Најавио је и повећање плата и минималаца, али без угрожавања економске стабилности земље.

"Без обзира на то што броју радних сати не могу да се пореде са другим људима, ићи ћемо на значајно повећање примања у просветном сектору. Још не бих да говорим о цифрама", рекао је он.

image