Србија и Балкан

Дачић: Ухапсићемо све помагаче убице полицајца, Немачка и Еулекс не одговарају на наша питања

Када неко нападне државу, као што је урадио Фатон Хајризи, онда је то терористички акт, истакао је српски министар полиције
Дачић: Ухапсићемо све помагаче убице полицајца, Немачка и Еулекс не одговарају на наша питања© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће полиција утврдити циљеве и мотиве убице полицајца Небојше Крсмановића Фатона Хајризија, кога су јуче ликвидирали припадници САЈ-а, као и да ће сви његови помагачи бити ухапшени и да ће се од Немачке тражити и хапшење Хајризијевог брата.

"Када неко нападне државу као што је урадио Фатон Хајризи, онда је то терористички акт", истакао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је оценио да је Хајризи био опасан криминалац.

"Он је релативно млад да би учествовао у ратним активностима за време НАТО бомбардовања, али припада групи која глорификује Ослободилачку војску Косова. Који су били његови циљеви и мотиви, то ћемо утврдити, од Немачке очекујемо одговоре на питања да ли је он стварно био или није био у Немачкој", истакао је.

Дачић је рекао да ту има "још доста отворених питања, као што је и питање за Еулекс зашто за Хајризијем није расписана међународна потерница ако је већ побегао из затвора".

"Сигурно је да ће сви људи за које смо сазнали да су део овог случаја бити ухваћени и да ће одговарати", указао је министар.

Навео је да у почетку није било јасно ко је убио једног полицајца и ранио другог, због изјаве да су документа украдена од стране брата, али очигледно да ту није било никакве крађе нити је Хајризи ишао у Хановер па се враћао у Прешево.

Према његовим речима, овде је вероватније да је реч о другом сценарију, а то је да је неко донео пасош његовог брата на КиМ и да је то био договор.

"У принципу смо реконструисали како се то све десило, у смислу да је кренуо из Прешева, да је тамо имао логистику и да је једна особа координисала ко ће га превести и тражили су возача. То је особа за коју тражимо међународну правну помоћ пошто је реч о држављанину Словеније, нашег порекла. Преко брачног пара Радовановић, који је ухапшен, ангажован је возач из Тутина да га превезе до Лознице", објаснио је Дачић.

Додао је да су сви ти помагачи похапшени, а и у Прешеву и Бујановцу се трага за лицима су помагала убици полицајца.

"Сваки детаљ ћемо расветлити и ухапсити људе који су били укључени у помагање а од Немачке ћемо тражити да се ухапси и његов брат и да се разјасни прича око његових докумената односно немачке личне карте и пасоша привремених косовских институција", истакао је Дачић.

Убица имао пиштољ са ознаком ОВК

Министар је додао да је убица имао пиштољ са ознаком тзв. ОВК и, како је рекао, то је доказ величања ОВК.

"Када је полиција стигла, Хајризи је одмах почео да пуца на њих, што говори о његовом карактеру једног осведоченог убице", објаснио је Дачић.

Према његовим речима, на колима, на шофершајбни налазе се три рупе од метака а две су од Хајризија јер је два пута пуцао на полицајце који су били у колима.

"Није их срећом погодио. Полицајац му је узвратио из кола, а Хајризи је потом бацио јакну и кренуо да трчи ка шуми, ка једној ливади где је високо растиње и где је објективно тешко да се прати", навео је Дачић.

Министар је напоменуо да су у акцији учествовала два полицајца, један из граничне полиције, други из локалне станице и САЈ који је дао завршни ударац и додао да је то била "здружена акција која је уродила плодом".

Навео је да Хајризи девет пута пуцао на полицију, као и да уопште није имао намеру да се преда и да се отпочетка знало ко је убица, али да је збрка настала само око идентитета.

"Албански терориста је ликвидиран, а бићемо ћемо најоштрији према Србима који помажу албански тероризам. То је најгоре што се види из ове истраге", рекао је он.

Српски министар полиције је уједно похвалио полицију Републике Српске, рекавши да су промптно реаговали хапшењем лица умешаног у овај случај, док су је реакције с тзв. Косова оценио као срамне.

"Како их није срамота да кажу да је сада резултат 1:1, да отказују концерт у Србици, а онда кажу да Србија нешто ради и организује против Косова. Ми причамо о неком ко је напао наше легалне државне органе и сада неко говори да се Србија свети Албанцима", закључио је Дачић.

image