Србија и Балкан

Добио и претње смрћу: Офанзива на Дајковића због најаве уклањања споменика Јосипу Брозу Титу

Реаговао је и потпредседник Савета младих ДПС-а Асмир Пућурица који је "јучерашњим политичким конверитима" поручио да се не "залећу на темеље црногорске државе јер је у стубу њеног политичког карактера дубоко узидано име Јосипа Броза Тита"
Добио и претње смрћу: Офанзива на Дајковића због најаве уклањања споменика Јосипу Брозу Титу© Photo by Elman Omic/Anadolu Agency/Getty Images

Председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић пријавио је Управи полиције Црне Горе претње смрћу које је добио после изјаве да ће у Скупштини Подгорице покренути иницијативу за измештање споменика Јосипу Брозу Титу из центра главног града Црне Горе. Дајковић је у пријави навео и име човека који му је "упутио псовке уз претње да њега и његову породицу треба ′побит′ због најављене иницијативе".

На иницијативу Дајковића у међувремену реаговао је и црногорски СУБНОР, Савез удружења бораца народноослободилачког рата, поруком Дајковићу да "ничија, а посебно његова неће горети до зоре", да "каравани пролазе", а "Тито и антифашистичка Црна Гора остају, своји на своме".

"Након ослобођења и освјежења, стигло је на ред рушење споменика. Великог војводу Мирка, као некад вратити у Морачу, Маузолеј обурдати низ ловћенске литице, а Тита, предлаже неки Дајковић, задужен за везу са гласачима претворити у прах и пепео. Сви сународници, заборавља поменути предлагач - рушитељ, били су задњи пут у једној држави, коју су побједом над фашизмом и домаћим издајницима створили Тито и партизани. Тада и више никада. Зато Дајковићу, окани се 'ћорава' посла", поручили су из СУБНОР-а.

Дајковић је одговорио да није изненађен саопштењем СУБНОР-а којем су се придружили ДПС-у, СДП, СД и другим појединцима који га "критикују, вријеђају, а понеки и пријете смрћу због иницијативе којом је предложио да се уклони споменик Јосипа Броза Тита из Подгорице, као кључног симбола тоталитарног режима у Црној Гори".

"Представници данашњег СУБНОР-а углавном нису ни били рођени током битака у току Другог свјетског рата, или су били ђеца, али су, што би млади рекли ′провалили фору′ како да дођу до пара, односно донација на конто туђе муке и страдања, јер су они Други свјетски рат виђели само у читанкама и лектирама. Овај савез мудраца који деценијама жмури на сва злодјела Kомуниста о којима је причао чак и најславнији међу њима – Милован Ђилас, се није удостојио ниједном ријечју да искритикује Мила Ђукановића који је уништио све фабрике изграђене у времену власти Јосипа Броза. Штавише, бранили су Мила као што данас бране Тита", рекао је Дајковић.

Дајковић је додао и да је ухапшен један Даниловграђанин, "због претњи смрћу упућених, ваљда у жељи да одбрани лик и дјело Јосипа Броза Тита".

"С тим у вези, овим путем упућујем савјет субноровцима да пођу до ухапшеног да му понесу у притвор банане и сок, јер је засијао као прави комунистички апартчик који је био спреман да убије онога који је попријеко погледао Титову слику, а камоли Тита. На крају, одговорићу вам у стилу свог ђеда који је био тринаестојулски устаник и логораш из Матхаузена: Смрт фашизму", закључио је Дајковић.

Реаговао је и потпредседник Савета младих ДПС-а Асмир Пућурица који је "јучерашњим политичким конвертитима поручио да се не залећу на темеље црногорске државе јер је у стубу њеног политичког карактера дубоко узидано име Јосипа Броза Тита", као и да је "величина његовог споменика снажнија од намере ревизиониста да униште симболе којима се поклања читав модеран свет".

image