Добио и претње смрћу: Офанзива на Дајковића због најаве уклањања споменика Јосипу Брозу Титу

Реаговао је и потпредседник Савета младих ДПС-а Асмир Пућурица који је "јучерашњим политичким конверитима" поручио да се не "залећу на темеље црногорске државе јер је у стубу њеног политичког карактера дубоко узидано име Јосипа Броза Тита"

Председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић пријавио је Управи полиције Црне Горе претње смрћу које је добио после изјаве да ће у Скупштини Подгорице покренути иницијативу за измештање споменика Јосипу Брозу Титу из центра главног града Црне Горе. Дајковић је у пријави навео и име човека који му је "упутио псовке уз претње да њега и његову породицу треба ′побит′ због најављене иницијативе".

На иницијативу Дајковића у међувремену реаговао је и црногорски СУБНОР, Савез удружења бораца народноослободилачког рата, поруком Дајковићу да "ничија, а посебно његова неће горети до зоре", да "каравани пролазе", а "Тито и антифашистичка Црна Гора остају, своји на своме".

"Након ослобођења и освјежења, стигло је на ред рушење споменика. Великог војводу Мирка, као некад вратити у Морачу, Маузолеј обурдати низ ловћенске литице, а Тита, предлаже неки Дајковић, задужен за везу са гласачима претворити у прах и пепео. Сви сународници, заборавља поменути предлагач - рушитељ, били су задњи пут у једној држави, коју су побједом над фашизмом и домаћим издајницима створили Тито и партизани. Тада и више никада. Зато Дајковићу, окани се 'ћорава' посла", поручили су из СУБНОР-а.

Дајковић је одговорио да није изненађен саопштењем СУБНОР-а којем су се придружили ДПС-у, СДП, СД и другим појединцима који га "критикују, вријеђају, а понеки и пријете смрћу због иницијативе којом је предложио да се уклони споменик Јосипа Броза Тита из Подгорице, као кључног симбола тоталитарног режима у Црној Гори".

"Представници данашњег СУБНОР-а углавном нису ни били рођени током битака у току Другог свјетског рата, или су били ђеца, али су, што би млади рекли ′провалили фору′ како да дођу до пара, односно донација на конто туђе муке и страдања, јер су они Други свјетски рат виђели само у читанкама и лектирама. Овај савез мудраца који деценијама жмури на сва злодјела Kомуниста о којима је причао чак и најславнији међу њима – Милован Ђилас, се није удостојио ниједном ријечју да искритикује Мила Ђукановића који је уништио све фабрике изграђене у времену власти Јосипа Броза. Штавише, бранили су Мила као што данас бране Тита", рекао је Дајковић.

Дајковић је додао и да је ухапшен један Даниловграђанин, "због претњи смрћу упућених, ваљда у жељи да одбрани лик и дјело Јосипа Броза Тита".

"С тим у вези, овим путем упућујем савјет субноровцима да пођу до ухапшеног да му понесу у притвор банане и сок, јер је засијао као прави комунистички апартчик који је био спреман да убије онога који је попријеко погледао Титову слику, а камоли Тита. На крају, одговорићу вам у стилу свог ђеда који је био тринаестојулски устаник и логораш из Матхаузена: Смрт фашизму", закључио је Дајковић.

Реаговао је и потпредседник Савета младих ДПС-а Асмир Пућурица који је "јучерашњим политичким конвертитима поручио да се не залећу на темеље црногорске државе јер је у стубу њеног политичког карактера дубоко узидано име Јосипа Броза Тита", као и да је "величина његовог споменика снажнија од намере ревизиониста да униште симболе којима се поклања читав модеран свет".