Србија и Балкан

Србима ни дан предаха: Зашто Курти изнова заоштрава кризу на Косову и Метохији

"Док год постоји иједна делатност или надлежност везана за локалну управу или сарадњу с државом Србијом, Курти се неће зауставити", оцењује за РТ Балкан народни посланик генерал Митар Ковач
Србима ни дан предаха: Зашто Курти изнова заоштрава кризу на Косову и МетохијиGetty © Ferdi Liman

За Србе на Косову и Метохији, и северно и јужно од Ибра, нема ни дана предаха, ни летос, када би се могло очекивати да притисци за трен попусте, макар, како понекад Срби овде у шали кажу, "док трају годишњи одмори".

Пре неколико дана уз помоћ полиције инспекција тзв. Косова затворила је три бензинске станице у Северној Митровици и у Зубином Потоку, који дан раније, у Штрпцу, на југу, полиција је позивала на саслушања раднике локалне самоуправе. Пре тога, на сличним саслушањима били су Срби запослени у органима локалне самоуправе у Пећи, Истоку, Липљану, Гори...

Не попушта ни притисак полиције у општинама на Северу. Патроле, контроле, заустављања, претреси, хапшења, нова рочишта на суђењима Србима...

"Човек, буквално, не може у Митровици, Звечану, Лепосавићу, да изађе на улицу, да оде до маркета, пумпе, а камоли рецимо да оде од Митровице до Звечана, путем који је дуг тек неколико километара а да не налети на њихову патролу, радар, да не буде заустављен, претресен... Све то изазива нервозу код нас Срба, осим тога, мало-мало на некога ухапсе, задрже. Људи трпе док могу, кад више не могу, спакују се и оду", каже за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице.

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља изјавио је, у новој серији притисака на Србе, да "Косово има све сценарије и припреме да одговори на могућу српску агресију".

Србима онемогућити живот на КиМ

Свечља је у новој изјави оптужио и председника Србије Александра Вучића да је "директно учествовао у обуци терористичке групе која је извршила напад у Бањској и Звечану у септембру прошле године".

По Свечљи, "током владе премијера Аљбина Куртија радиlо се на враћању ситуације у нормалну на северу Косова". 

А колико је ситуација за Србе на Северу нормална, говори и податак Владе Србије од пре пола године да је у периоду од годину дана КиМ напустило још 11 посто Срба.

"Најважнија карактеристика Куртијеве политике је да терорише Србе, да им максимално отежа живот или да га чак онемогући, да би их натерао, посебно на Северу, да се интегришу у лажну државу или да их натера да оду са Косова и Метохије. У том правцу он спроводи и институционални и физички терор. Физички преко полиције, специјалних полицијских јединица и тако што антисрпском политиком и реториком стално охрабрује екстремне Албанце да нападају Србе да им отимају имовину. Институционално јер је Србе свео на грађане другог реда, дискриминишу их институције на КиМ посебно судови, полиција, тужилаштво", каже за РТ Балкан посланик у Скупштини Србије Милован Дрецун.

По Дрецуновој оцени, "Курти намерава да ту политику настави, у том правцу жели да са Косова и Метохије протера све српске институције и све оно што уопште представља државу Србију укључујући сада и бензинске пумпе, дакле, да онемогући рад било којим српским компанијама на Косову и Метохији да би што више отежао положај српског народа".

Запад охрабрује Куртијев прогон Срба

"У свему томе, наравно да нема некакве посебне препреке са Запада јер се они толерантно понашају према таквим његовим потезима који су катастрофални по опстанак и живот српског народа. Једноставно, то Запад не санкционише и то њега охрабрује да настави са једностраним потезима. С друге стране добија политичке поене код Албанаца, посебно код младе генерације јер показује да испуњава обећања која је дао пре доласка на власт да неће формирати ЗСО, да ће показати чврст став према Србима и то он упорно ради. Има политичку корист од тога а са друге стране нема никакве препреке што се тиче Запада", каже Дрецун.

Kанцеларија Владе Србије за Kосово и Метохију оценила је пре неколико дана да "саслушавање које Приштина по налогу (премијера) Аљбина Kуртија спроводи над радницима локалне самоуправе, јавних предузећа и установа у систему Републике Србије, у општини Штрпце, има за једини циљ да се сломи дух српског народа у Сиринићкој жупи и додатним притиском и застрашивањем натера да напусте своја огњишта".

"Морам отворено рећи да Курти то што ради не чини у неком дисконтинуитету и с намером да престане. Он ради по свом програму великоалбанског пројекта, чини све да дође до присаједињења лажне НАТО државе Албанији. Те одлуке које се тичу српског народа, посебно према северу КиМ, он изводи методично, у свим сферама друштвеног живота. Видимо да то спроводи у домену безбедности, тржишта, привреде, контроле административне линије, по њима границе. Сада то чини у области имовинских односа, станова, сведоци смо шта се дешава са становима у Северној Митровици, сада су на реду пумпе", каже за РТ Балкан коментаришући нове потезе Куртија генерал у пензији, народни посланик Митар Ковач.

По њему, Курти ће то чинити "док све не стави под контролу", а то значи да "вероватно, од јесени настави такво деловање и према институцијама које се тичу образовног система, система здравства и да тиме у целости отргне тај део српског простора".

"Док год постоји иједна делатност или надлежност везана за локалну управу или сарадњу с државом Србијом Курти се неће зауставити. Последњих годину и по Курти је окупирао север Косова на један специфичан начин, поступно, уз помоћ међународних институција, подршку Кфора и Еулекса. Видимо и да међународна заједница ништа не чини да примора власти у Приштини да се понашају законито, у складу са споразумима. Када су видели да могу да раде шта хоће, да нема санкција, они су наставили свој поход", каже Ковач.

По његовој оцени, држава Србија се, када је КиМ у питању, налази тренутно у "дубоко дефанзивној фази".

"Жалосно је што политички кругови, па и медији у Београду не говоре више о проблему Срба на КиМ, посебно на Северу, као да неки политичари то посматрају као изгубљену ствар. Власти не оспоравају оно што ради Приштина, а мислим да има много простора да се доносе закони у Скупштини у вези са заштитом Срба на КиМ, односно оспоравањем одлука власти у Приштини", закључује Ковач за РТ Балкан.

image