Србија и Балкан

Дачић: МУП Србије неће упутити полицајце у Републику Српску

МУП Србије саопштио је јуче да ће грађани током летње туристичке сезоне за све информације и помоћ моћи да се обрате полицијским службеницама Министарства унутрашњих послова Србије који ће радити заједно са колегама из Републике Српске
Дачић: МУП Србије неће упутити полицајце у Републику Српску© ATA images

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је, поводом манипулација и злонамерних интерпретација у БиХ због најављене сарадње МУП-а Србије са полицијом из Републике Српске, да Србија више од 10 година одржава полицијску сарадњу са земљама у региону у време туристичке сезоне, али да ипак неће слати снаге у Републику Српску како то не би било политички злоупотребљено.

"Имајући у виду да бошњачки политичари у БиХ од најнормалније ствари полицијске сарадње у туристичкој сезони која већ постоји у целом региону више од 10 година, креирају политичке сплетке и претње, Министарство унутрашњих послова Републике Србије неће дозволити никоме да тражи у овоме изговоре за сукобе и припреме за рат. Зато нећемо слати полицајце у Републику Српску, како то не би био вештачки разлог за нападе на Србију и српски народ", изјавио је Дачић, а саопштио МУП.

"Са Хрватском та сарадња постоји од 2010. године, тако да се у овом тренутку у Хрватској, у Ријеци и Пули, налазе по два наша полицајца, из криминалистичке полиције", навео је Дачић.

Истакао је да са Црном Гором таква сарадња постоји од 2012. године и сваке године се продужава, што је учињено и сада у мају, тако да се сада у Црној Гори налази шест полицајаца Србије - у Бару, Будви и Херцег Новом, по два, један из криминалистичке полиције и један из опште надлежности, саопштио је МУП.

Дачић је навео да је у припреми сличан споразум са Италијом, као што и у Србији у разним пројектима и активностима учествују и полицајци из других земаља.

"Како и зашто то једино смета некима у БиХ? Да подсетим, реч је о истом принципу као и у Црној Гори и Хрватској, по два полицајца, један криминалистички, а други опште надлежности, у Бањалуци, Требињу и Фочи", рекао је Дачић.

Нагласио је да сви они свуда остају до 1. септембра и да се све ради у складу са међународним стандардима полицијске сарадње.

"Ми смо спремни да сарађујемо са свима у БиХ у оквиру полицијске сарадње. Ако је то проблем за БиХ, што иначе није проблем за Хрватску 14 година и Црну Гору 12 година, не морамо ни да шаљемо никога нити да имамо било какву полицијску сарадњу", додао је Дачић.

МУП Србије саопштио је јуче да ће грађани током летње туристичке сезоне за све информације и помоћ моћи да се обрате полицијским службеницама Министарства унутрашњих послова Србије који ће радити заједно са колегама из Републике Српске у Бањалуци, Фочи и Требињу, а на основу Меморандума о сарадњи током туристичке сезоне који је потписан 18. јуна у Требињу.

Такође, у истом периоду у Републици Србији, у Београду, Новом Саду и Златибору биће ангажовани полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, које ће туристи моћи да контактирају.

Делегат Странке за БиХ у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Џемал Смајић је након објављивања ове одлуке поставио питање ко је дао одобрење за то, како је навео, "политичко парадирање Босном и Херцеговином" којим се, како он тврди, "доказује постојање 'Српског света'".

Из СДА су оптужили државни врх Србије да, у сарадњи са властима у Републици Српској, својим потезима континуирано дестабилизује стање у БиХ, али и целом региону.

Додају да је "таква политика посебно интензивирана након одржавања Свесрпског сабора", а да је, како кажу, долазак полицијског хеликоптера из Србије у Требиње, парадирање припадника Војске Србије по Приједору и распоређивање српских полицајаца по градовима БиХ у данима обележавања злочина у Подрињу и Крајини провокативан и дрзак почетак реализације програма усвојеног на Сабору.

Федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак огласио се о најавама да ће неколико полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Србије сезонски обављати службене дужности на територији Босне и Херцеговине, односно да ће асистирати МУП-у Републике Српске.

"Позивам политичаре и носиоце јавних функција да не дижу беспотребно тензије и не стварају осећај страха код грађана Босне и Херцеговине. Неодговорним понашањем, политиканством и тенденцијом да се по сваку цену у изборној години прикупе јефтини политички поени беспотребно се уноси страх међу грађане", рекао је Исак.

Исак пак тврди да је све урађено у складу с процедурама, истина без изношења детаља о томе какви су споразуми потписани између БиХ и Србије.

"Међуполицијска сарадња у туристичким сезонама као и у свим другим видовима међуполицијске сарадње одвија се у складу с националним законодавством и потписаним споразумима", рекао је.

Затим истиче да политичари не би смели долазак неколико србијанских полицајаца представљати као агресију јер није савесно према грађанима.

"Неодговорно је и срамотно међуполицијску сарадњу представљати као покушај агресије и стварати слику да шест полицијских службеника МУП-а Србије, који ће бити распоређени као испомоћ у току туристичке сезоне у Бањалуци, Фочи и Требињу, представљају националну претњу БиХ", казао је Исак.

Нешић: Припадници МУП-а Србије су добродошли

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић изјавио је да апсолутно подржава долазак припадника МУП-а Србије у Републику Српску, као и свих оних који доприносе миру и стабилности у региону.

"Нажалост, СДА, ДФ лажног Хрвата Жељка Комшића и даље живе у ратним годинама и свуда виде имагинарне непријатеље. МУП Србије гарант је мира и стабилности како у Србији, тако и у региону и све наше безбедносне агенције, МУП Републике Српске и са нивоа БиХ и Федерације БиХ успешно сарађују са МУП-ом Србије и спречавају криминал и корупцију", истакао је Нешић.

Он је рекао да, осим јефтиних политичких поена и игара, не види разлог за таква реаговања из ФБиХ у упитао шта може променити шест људи било где на свету.

"Драга браћо из Србије, добро сте дошли у Републику Српску. Добродошлицу вам жели министар безбедности у Савету министара", поручио је Нешић.

Исак: Бројни су примери полицијске сарадње у региону, неодговорно је то представљати као агресију

Федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак огласио се о најавама да ће неколико полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Србије сезонски обављати службене дужности на територији Босне и Херцеговине, односно да ће асистирати МУП-у Републике Српске.

image