Србија и Балкан

"Дојче веле": Рат у Појасу Газе подстиче радикализацију муслимана у БиХ и Санџаку

Овај портал наводи да се током рата у БиХ на бошњачкој страни борило око 4.000 муџахедина из арапских земаља, од којих су многи остали у земљи након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године
"Дојче веле": Рат у Појасу Газе подстиче радикализацију муслимана у БиХ и Санџаку© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Рат на Блиском истоку могао би поново подстаћи радикализацију муслимана у БиХ, која је неко време била једна од европских земаља са највећим бројем бораца "Исламске државе" по глави становника, пише "Дојче веле".

Осим у БиХ, рат на Блиском истоку подстиче радикализацију муслимана у Санџаку, додаје овај портал. 

Некадашњи шеф канцеларије фондације "Конрад Аденауер" у Сарајеву Карстен Димел пише у анализи за ову фондацију да радикалне струје које су током рата дошле у БиХ са страним борцима из исламских земаља нису нестале и чине темељ политичког исламизма у БиХ.

Од касних деведесетих година прошлог века радикалне групе су се уз отворену подршку Саудијске Арабије етаблирале у неким деловима БиХ и Санџака, а саудијским новцем су изграђене селефијске џамије и установе културе.

Политиколог Ведран Џихић из Аустријског института за међународну политику у Бечу рекао је да је за "социјално фрустриране младе људе 'Исламска држава' постала привлачна током рата у Сирији и Ираку, па су одлазили у те земље у џихад".

"Дојче веле" наводи да је БиХ тада била једна од европских земаља са највећим бројем бораца "Исламске државе" по глави становника.

"Ти симпатизери 'Исламске државе' углавном су долазили из неколико добро надзираних такозваних селефијских села у БиХ", додаје се у тексту "Дојче велеа".

Радикалне организације и даље постоје, иако је Саудијска Арабија вероватно смањила своју финансијску подршку, али сада улогу играју и нови фактори.

"Дојче веле" наводи да је напад на чувара израелске Амбасаде у Београду 29. јуна подстакао страх да би могло доћи до новог таласа радикализације муслимана који подстиче актуелни рат на Блиском истоку.

Подсећа се да је нападач на израелску Амбасаду у Београду српски конвертит, радикализован унутар тих група, а задња адреса му је била у Новом Пазару.

Стручњак за Балкан у америчкој организацији "Гулф стејт аналитикс" Ђорђо Кафиеро рекао је да рат у Појасу Газе данас више него било који други сукоб у свету доприноси радикализацији младих муслимана.

Он је навео да је до сада било мало утицаја рата у Појасу Газе на Балкан, али да што дуже траје ситуација у Гази то више расте ризик.

Да тренутни догађаји на Блиском истоку доприносе новом таласу радикализације сматра и политиколог Џихић.

Он истиче да муслимани на западном Балкану рат у Гази доживљавају као "светски сукоб против муслимана" и сматрају да "Запад оплакује мртву децу у Украјини, а о Гази ћути", што доводи до буђења антизападних осећања и антисемитизма.

"Дојче веле" пише да већина муслимана у БиХ и Санџаку одбацује екстремне тенденције као злоупотребу њихове религије, као и да се Исламска заједница Србије јасно дистанцирала од терористичког напада у Београду.

image