Србија и Балкан

Вучић: Одлука да не уведемо санкције Русији је исправна

Ја сам председник независне, суверене земље која има интересе на различитим странама света, рекао је Вучић
Вучић: Одлука да не уведемо санкције Русији је исправна© Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је одлука да се не уведу санкције Русији исправна и да Србија наставља да води своју самосталну и независну политику.

На питање да ли посета немачког канцелара Олафа Шолца Београду значи можда промену међународног положаја Србије и да ли ће после те посете бити уведене санкције Русији, Вучић је одговорио да нису санкције Русији то што у овом тренутку занима Европску унију.

"У Европи су забринути не због онога што Србија стварно ради или не, а доста је урадила на приближавању јединственом евопском тржишту и то ћемо одлукама владе почетком августа потврдити и бићемо прва земља која је све прихватила у складу са врло тешким путем који мора да се прође. Не брине њих то, није ни то што пишу да смо руски агенти, њих брине мој однос, они нису сигурни да ли ја верујем у европску будућност, јер мисле да ако бих ја то гурао, брже бисмо завршили", рекао је Вучић.

"Ја сам председник независне, суверене земље која има интересе на различитим странама света, али неодустаје од европског пута", рекао је председник на ТВ Пинк.

Он је рекао и да са руским председником Владимиром Путином није разговарао две и по године и да Путин води рачуна о позицији Србије, односно да из тог угла не жели да тражи ту врсту разговора да не би тиме угрозио Вучића.

"Кад год сам пожелео да разговарам, ја бих с а њим разговарао. Председник Путин не жели да тражи ту врсту разговора, јер мисли да би тиме могао мене да угрози и то је једин разлог што се нисмо чули", нагласио је Вучић.

"Што се санкција тиче, можда влада донесе неку другачију одлуку, али ја сматрам да сам донео исправну одлуку", истакао је.

Вучић је рекао да се у последња два месеца појачава кампања за увођење санкција Русији и додао да он хоће да има српску, односно своју, независну политику.

"Ја волим да имамо државу која самостално и независно доноси своје одлуке. Ја мислим да је наш пут одличан, да сарађујемо с Русијом, Кином и ЕУ. Ове две и по године смо издржали и волео бих да тако остане", рекао је Вучић говорећи о притисцима да се уведу санкције против Русије.

О Меморандуму и посети Шолца Србији

Председник је говорио и о недавној посети немачког канцелара Олафа Шолца Београду и о потписивању Меморандума о разумевању о стратешком партнерству Србије и Европске уније у области одрживих сировина, ланаца вредности батерија и електричних возила, нагласивши да је то наша велика прилика и прилика за цео регион.

"Мислим да је то шанса генерације. Нису све земље увек биле богате и све увек сиромашне. Аргентина је непосредно после Првог светског рата била готово двоструко богатија од Француске и Немачке, пре само 80 година Венецуела је била богатија од свих ових земаља, то данас није случај", истакао је председник Вучић.

Он је подсетио да је Јужна Кореја некада била сиромашна, а да је сада једна од најбогатијих земаља на свету. 

"Емирати су настали 1971. године. Отац мога пријатеља Бин Заједа је отишао у Либију код једног од највећих лидера, пољубио тле и рекао: 'Надам се да ће моја земља изгледати као ваша после 40 година'. Погледајте како сада изгледају Емирати, а како друге земље, јер је важно какве се одлуке доносе, да буду правовремене и да се доносе у интересу државе. Имали смо много пропуштених прилика у прошлости", рекао је Вучић и додао да су ствари овде чисте.

"Сигуран сам да је ово велика прилика за нашу земљу", истакао је председник, додајући да не би толико на томе инсистирао да не мисли тако.

Каже да нема пуно људи у Подрињу, и да је циљ да се тамо врате људи, а да не одлазе сви да живе у Новом Саду и Београду.

"Нама је потребно да тамо вратимо људе, да тамо остану и опстану. А утицај на БДП је невероватан и сутра ћемо говорити о томе. Сутра је велики дан. Отворићемо производњу 'фиат гранде панде', па за два месеца све то креће у серијску производњу, повећавамо плате и пензије. То је велика прилика. Људи то све боље разумеју", истакао је.

Каже да по томе како су медији у региону извештавали о томе што је Србија потписала Меморандум са ЕУ може да се види да је Србија тиме урадила одличну ствар.

"О суштини и о посебним економским последицама није било ни речи. И по томе је било довољно да схватите и разумете колико их је то заболело и колико им то смета. У нормалном региону и нормалном окружењу били би задовољни јер део ствари мора да буде аутсорсован и њихове компаније би могле да раде, да запошљавају људе", рекао је Вучић.

Уговор о литијуму биће комерцијалан

Председник је рекао да Србија има своје услове о владавини права, и то она из поглавља 23 и 24, а која се тичу европског пута Србије, додајући да ће уговор о литијуму у будућности бити комерцијалан.

"Уговор о литијуму ће бити, пошто га сад нема, комерцијални уговор, као што ће бити уговор о инвестирању у фабрику катода или катодног активног материјала и фабрику батерија", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити потребно пет година да се заврше погони за пречишћавање воде у Сланцима и Великом селу, како би Дунав и Сава у Београду били "провидни и чисти колико је и Дунав у Бечу".

"Прву фазу раде Кинези, а другу фазу највероватније ће радити француска компанија Суез, то ће бити милијарде улагања", рекао је Вучић, додајући да Србија те ствари ради "одговорно, иако је то веома тешко из много разлога".

О рудницима

Навео је да стање у рудницима у Србији није добро, пре свега у Ресавици, али и истакао да је 2014. он утицао да рудници од "Соко рудника до Јасеновца код Жагубице, и све до Бољевца", не буду затворени, упркос захтеваим ММФ-а и Светске банке да буду угашени.

"То је била тешка ситуација. Ти рудници требали би да буду угашени по захтевима Светске банке и ММФ-а још 2014. године. На моје инсистирање нису. Како да ти људи тамо преживе ако се то угаси. Ја сам био тај који је био крив пред њима (ММФ и Светска банка), за оно што радимо. Иако данас имамо највише оцене и од ММФ-а и Светске банке за оно што радимо", рекао је Вучић.
Он је оценио да је ситуација у Бору и Мајданпеку "драматично боља".

"Захваљујући инвестицијама које је кинеска компанија Зиђин донела, плате су значајно веће од просечних, негативан утицај на животну средину је драстично смањен. Дакле, и те како смо водили рачуна, и то није за поредити са периодом оних који су Бор направили најзагађенијим градом", рекао је Вучић и додао да је захваљујући кинеској команији спасена Железара у Смедереву, где сада ради "пет хиљада запослених и око 15 хиљада коопераната, на различите начине".

Око литијума ће се водити ратови

Председник је рекао да ће се око литијума "водити ратови", јер ће неке земље бити много успешније, а неке ће да заостају.

На питање да ли се српске службе безбедности суочавају са претњама и изазовима, јер када се погледа све што се дешава око литијума, може да се закључи да је то један хибридни рат, и да ли је могуће, да Србија ојача службе безбедности, Вучић је рекао да је то тешко питање и да смо ми мали у односу на те велике, те да је много било и сукоба унутар различитих западних служби.

"Тачно је да су Американци радили заједно са Немцима...Али компликовани су односи тамо. Неки су ми у Европи замерили што само са Немцима, неки што смо са овима. Ми објаснимо да је то са Европском унијом. Није једноставно. Није једноставно ни са те стране", рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Како је додао, важно је да се сачувају суштински витални интереси и да у нашим службама раде вредни, добри, поуздани људи и контрообавештајно и обавештајно на страном фактору и то колико могу да учине - то учине.

"Али је ово баш много компликовано. Око овога, као што сам рекао, водиће се ратови. У правом смислу те речи, много новца је у игри и неке земље ће постати много успешније, неке земље ће да заостају у међувремену, тако да биће велика мука", рекао је Вучић.

О Бајдену

Председник се осврнуо и на aтентат на Доналда Трампа, као и на то што је Џозеф Бајден одустао од председничке трке.

"Рекао сам да ће се баш тако одиграти. Знао сам да то следи. Открићу вам тајну - нема Камала Харис великих изгледа против Трампа. То ће бити једна од најнеизвеснијих уткамица - донета је мудра одлука да се укључи у кампању Мишел Обама, трансфер популарности ће се пребацити на Камалу Харис јер она нема ту врсту емоције и харизме, али Мишел Обама има. То је део дила, то знам. Видећете њену велику улогу у кампањи", рекао је Вучић.

"Мислим да је донета врло мудра одлука у штабу демократа да се укључи у кампању Мишел Обама", рекао је Вучић.

Рекао је да она по популарности једина може да се мери са Трампом и да ће бити врло неизвесни избори у Америци.

"Камала Харис нема ту врсту ни емоције, ни ту врсту харизме којом би могла да придобије у овом тренутку већину у односу на Трампа, али Мишел Обама има. Иначе, Камалу Харис сам упознао у Минхену. Жена је жустра, енергична, они очекују да допринесе посебно уз улогу госпође Обаме, страховитом расту популарности код афроамеричке популације, стабилизације популарности код латино популације. Афроамеричка популација је на око 14 процената, чак кажу да до 21 одсто иде латино популација, и наравно урбана популација која мора из летаргије да се подигне у потпуности да би могли уопште да се такмиче против председника Трампа", рекао је Вучић.

Каже да с пажњом све гледамо и да је циљ да покушамо да имамо најближе контакте и најближе односе са људима из окружења кандидата Трампа, али да имамо односе и са људима из окружења Камале Харис.

"То је оно што ми можемо да радимо, али ово што се тиче атентата на Трампа, ово јесте застрашујуће и не бих да говорим шта би било да се то негде друго десило и како би нам држали придике", оценио је Вучић.

Каже да не мисли да је план Трампа да победи Русију.

"Ја мислим да ће Трамп, пошто се бави економијом, гледати како и шта да ради са Кином. Не мислим да ће долазити у сукобе са Кином, већ ће да гледа како да заштити Америку што је могуће више, јер овако ако се настави, Кина ће убрзо достићи САД, што је било незамисливо. Мислим да је Трампов фокус пре свега на Кини. А гледаће да са Русијом то да завршава што пре, а не може да заврши ратом, и не може да победи у том рату, већ ће гледати како да се направи мир на различите начине", рекао је Вучић.

Председник каже да је нама "у Америци потребна адреса која ће да разуме српски народ и српске интересе".

"Био то Трамп или неко други, апсолутно је небитно. Потребно је да у САД схвате колико је нама важно да српски народ опстане на Балкану", навео је Вучић.

Он је рекао да не верује да ће у САД бити неких великих промена, али да је важно да имамо са Америком бољи однос него што га имамо данас, као и да му се чини да се полако веома постепено поправља.

"Толико постепено да нисам срећан због тога. Волео бих да то иде брже и боље, али шта да радимо, важно је да радимо на томе и важно је да у томе успемо", навео је Вучић.

image