Србија и Балкан

Усташки поклич градоначелника Дубровника: "Бог и Хрвати и за дом спремни"

Најутицајнија опозициона партија СДП оштро је осудила ову поруку градоначелника из ХДЗ редова
Усташки поклич градоначелника Дубровника: "Бог и Хрвати и за дом спремни"© Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Градоначелник Дубровника Мато Франковић, из редова ХДЗ-а, јуче је слободно промовисао усташтво, када је у обраћању на отварању спомен парка "Мате Вучка Чигре" у Цисти Великој, у Имотској крајини, окупљене поздравио усташким покличем.

На крају обраћања позвао је присутне да њих и њихову децу "увек воде две реченице које никад неће бити старомодне и које ће", како је навео, "увек позивати на оно што је кључно - да будемо спремни одбранити своју домовину".

"Те две реченице, и с тим ћу завршити: Бог и Хрвати и за дом спремни", рекао је Франковић, што је поздрављено аплаузом присутних међу којима је био и потпредседник Владе Хрватске и министар бранитеља Томо Медвед.

Најутицајнија опозициона СДП оштро је осудила ову поруку, сматрајући да је скандалозна и неприхватљива за 21. век, због чега очекују хитну реакцију Државног тужилаштва.

СДП је у реаговању на свом Фејсбук налогу позвао Државно тужилаштво и полицију на "хитну реакцију".

"Оштро осуђујемо срамотан чин ХДЗ-овог посланика и градоначелника Мате Франковића, који је на отварању парка користио злочиначки поклич под којим је убијено и мучено на стотине хиљада људи, а део наше територије продат Италији". поручили су из СДП.

Истакли су да је скандалозно и неприхватљиво да у 21. веку политичари пропагирају усташтво, шире мржњу и подстичу на дискриминацију по било којој основи.

"Позивамо ДОРХ и полицију на хитну реакцију", написали су из СДП.

"За дом спремни" је био службени поздрав усташке Независне државе Хрватске, а 1991. године Хрватске одбрамбене снаге (ХОС) узеле су га као свој слоган.

image