Србија и Балкан

Дачић: Приштина покушава да избегне одговорност за убиство српског полицајца

Реч је о убиству са умишљајем, у које је умешано више различитих центара моћи, али албанска страна покушава да убиство повеже са криминалом, каже министар
Дачић: Приштина покушава да избегне одговорност за убиство српског полицајца© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Власти привремених приштинских институција покушавају да избегну одговорност у вези са убиством полицајца Николе Крсмановића у Лозници иако за убицом Фатоном Хајризијем није расписана потерница после његовог бекства из затвора на Косову и Метохији, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да је реч о убиству са умишљајем, у које је умешано више различитих центара моћи, али да албанска страна покушава да убиство повеже са криминалом, а не са тероризмом.

"Они сада покушавају да се извуку из те ситуације - он је побегао из затвора, а да притом није расписана никаква потерница за њим. Поставља се питање како је то могуће и како је он већ наредних дана био овде код нас у Прешеву и у Бујановцу, а није легално прешао административну линију", рекао је Дачић.

Најавио је да ће органи истражити све околности овог случаја, куда се Хајризи кретао и како је дошао до докумената која нису његова, као и ко му је помагао и додао да ће за истрагу бити значајни одговори из Немачке и Словеније.

Поводом написа у медијима да су у Фатоновом мобилном телефону нађене адресе из Бањалуке и да су то можда биле неке мете, што је требало да изазове хаос у БиХ да би Србија била оптужена, Дачић је рекао да је истрага у току и да је потребна и међународна правна помоћ.

Дачић је навео да још није познато какав је био план убице српског полицајца Фатона Хајризија када пређе из Србије у БиХ.

Говорећи о сарадњи наше полиције са полицијом у региону, Дачић је истакао да је она од великог значаја за грађане свих држава и додао да је имамо са Републиком Српском, Босном и Херцеговином, Црном Гором и Хрватском, где су тренутно два полицајца, у Пули и Ријеци, као и са Италијом.

image