Србија и Балкан

Црна Гора пола године чека резултате пописа: Пропада тендер за тендером

И док се чекају резултати четвртог тендера за софтвер, остаје неизвесно да ли ће после четвртог бити и пети, шести или седми тендер. Незванични подаци које су медији у Црној Гори објавили говоре да већина грађана у овој држави, око 56 одсто, говори српским језиком
Црна Гора пола године чека резултате пописа: Пропада тендер за тендером© ATA images

Управа за статистику Црне Горе, Монстат, требало би током ове седмице да саопшти резултате четвртог по реду тендера за набавку софтвера за контролу резултата пописа који је у овој држави завршен у децембру прошле године. Без овог софтвера, како је раније договорено споразумом власти и опозиције, не могу бити објављени најважнији резултати пописа, подаци о нацији, вери, језику којим грађани ове државе говоре.

"Рок за достављање понуде на тендеру за набавку софтвера који ће грађани користити за контролу својих података о етничко-културолошким карактеристикама прикупљеним пописом становништва, домаћинстава и станова је истекао и у току су остале процедуре које налаже Закон о јавним набавкама. Сходно томе, поступак још није завршен", речено је пре пар дана "Вијестима" у Управи за статистику.

Четврти тендер за набавку поменутог софтвера расписан је 1. јула ове године, претходни, трећи, 19. јуна. Три претходна тендера, међутим, завршени су без резултата, први јер није достављена ни једна понуда, на другом била је једна понуда, али са неисправном пратећом документацијом. Трећи тендер пропао је јер, опет, није било ниједне понуде. У међувремену, Монстат је вредност понуде повећао са 20.000 на 30.250 евра са ПДВ-ом јер је процењено да су ИТ компаније незаинтересоване због мале вредности набавке.

Оно што, барем за сада, није јасно шта ће се догодити ако и овај, трећи по реду тендер пропадне, да ли ће следити пети, шести, седми и да ли би такав евентуални след догађаја и до када одложио објављивање резултата пописа које овдашња јавност за пажњом очекује.

Исто питање Монстату је до сада постављено више пута, пре пар дана и из редакције "Вијести", а у одговору је наведено да ова институција "не касни са законом дефинисаним активностима у вези са објавом података пописа".

Према саопштењу Монстата, чланом 30. Закона о попису предвиђено је да коначни резултати буду објављени према годишњем плану званичне статистике и календару објављивања статистичких података, односно у другој половини 2024. године, после уноса, обраде и контроле података.

Иначе, према условима тендера, тражи се софтверско решење за контролу унесених података који ће "омогућити лицу које се пописује да провери своје идентитетске податке који су прикупљени током процеса пописа становништва", "чиме би се онемогућиле евентуалне злоупотребе и наводна необјективност пописивача приликом спровођења пописа".

Подаци о укупном броју становника у Црној Гори објављени су почетком године и тада је најављено да ће остали подаци, посебно они о националној, верској припадности, језику којим грађани говоре, бити објављени у другој половини године.

Софтвер за контролу без ког, по закону усвојеном почетком године, нема објављивања података о вери, нацији, језику, требало је да буде расписан још у јануару али је тада проблем био што је комисија за спровођење тендера била некомплетна. Наиме, из редова опозиције тада је именован члан комисије, али је он убрзо поднео оставку.

И док се чекају резултати четвртог тендера за софтвер, а остаје неизвесно да ли ће после четвртог бити и пети, шести или седми тендер. Незванични подаци које су медији у Црној Гори објавили говоре да већина грађана у овој држави, око 56 одсто, говори српским језиком, да се на децембарском попису 36 одсто грађана изјаснило као Срби, а да је националних Црногораца пар процента више. По овим подацима црногорским језиком у Црној Гори говори око 28 посто становника.

Саговорници РТ Балкан из Подгорице тврде да је управо у овим подацима "квака" зашто се са објавом резултата пописа, посебно од снага старог режима, оволико одуговлачи.

image