Србија и Балкан

Руски медији: Зашто Вучић мисли да је рат Русије и Запада неминован?

Да изјаве председника Србије не остају незапажене показују главни руски медији, који и јуче и данас настављају да пишу о томе шта је Александар Вучић имао да каже за руско-украјински сукоб и односе Београда и Москве
Руски медији: Зашто Вучић мисли да је рат Русије и Запада неминован?© Tanjug/FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Западне земље се активно припремају за директан војни сукоб са Русијом, рекао је јуче председник Србије Александар Вучић, а његова изјава о украјинско-руском сукобу ни овог пута није остала незапажена у Москви.

Руски медији не само да су пренели његове речи, већ је Вучићева изјава и јутрос била међу најважнијим вестима у истакнутим медијима, попут руске агенције РИА Новости.

Друга велика агенција ТАСС и пренела је јучерашње изјаве председника Србије, а међу најважнијим вестима ове агенције је текст да је српски лидер још једном потврдио да Београд неће уводити санкције Москви, иако ће наставити да се држи европског пута. Руској јавности је пренето и да ће Вучић, како је то сам рекао, размотрити своју позицију на месту председника државе, уколико неким стицајем околности санкције Руској Федерацији буду уведене.

Текст о изјавама Вучића, са све истакнутом фотографијом српског председника и малим црвеним знаком узвика, данас, такође, стоји на првој страници портала "Лента.ру" и издвојен је као најважнији чланак.

"Лента.ру" подсећа да је српски лидер истакао да би Запад преферирао да војне акције са Русијом води преко треће стране, будући да у овом тренутку није спреман за директан сукоб, али и да се на Западу спремају за конфликт.

"Да ли ће бити спремни? Мислим да ће бити. Већ се спремају за сукоб са Русијом и припремају се знатно брже него што би то неки хтели да виде", изјавио је Вучић синоћ током гостовања на телевизији Пинк.

Као прилог свему наведеном, "Лента.ру" подсећа да су из НАТО-а поручили да се више од 500.000 војника Алијансе тренутно налази у стању повишене борбене готовости и да је Алијанса од 2014. до данас извршила највећу трансформацију својих одбрамбених капацитета од периода Хладног рата.

Међу изјавама које су, такође, остале забележене је и она да председник Србије сматра да Запад не може да победи Русију на начин на који неки то мисле, као и да би то било могуће "само уколико се нешто деси (председнику Русије Владимиром) Путином".

Пренето је и да он лично не навија ни за једну страну, већ да искључиво жели мир, али и да је забринут, будући да, како је казао, свет сада иде ка катастрофи, коју ништа не може да заустави. 

"Све ово је припрема за рат. Погледајте како се формирају ратне владе, укључујући и Европску комисију. Русија неће разговарати ни са ким из ЕУ, јер (ЕУ) у Русији види непријатеља", упозорио је јуче српски председник. 

image