Србија и Балкан

Крвави пир у Дарувару: Хрватски бранитељ пуцао у старачком дому, страдало шесторо људи

Убица је после крвавог пира побегао, али га је полиција убрзо ухватила у близини једног кафића
Крвави пир у Дарувару: Хрватски бранитељ пуцао у старачком дому, страдало шесторо људи© Boris Scitar/PIXSELL/DeFodi Images News via Getty Images)

Mушкарац Крешимир П. (51), пензионисани војни полицајац, јутрос око 10 сати ушао је у Дом за старије и немоћне особе у Мажуранићевој улици у Дарувару и почео да пуца у људе, преносе медији.

Пет особа је на месту убијено, између осталог, и мајка осумњиченог за крвави масакр.

Још један корисник дома подлегао је повредама у вировитичкој болници, чиме је број жртава порастао на шесторо, пренео је хрватски Мојпортал.

Локални медији раније су пренели да је најмање шесторо људи рањено, као и да је једна особа критично, док су су остали пребачени у болницу.

Министар здравља Вили Берош потврдио је у току тријажа рањених.

"У зависности о стању и њиховим озледама, биће распоређени по славонским болницама. Најтеже рањени ићи ће у Загреб. Ја ћу ићи према Славонији", рекао је министар.

Према информацијама Нове ТВ, смртно су страдале четири штићенице и једна радница Дома.

Како "Јутарњи" незванично сазнаје, нападач је 1973. годиште и бивши је хрватски бранитељ.

У Дом је упао с пиштољем, где је прво убио мајку, па је пуцао у штићенике дома и запослене.

Убица је после крвавог пира побегао, али га је полиција убрзо ухватила у близини једног кафића.

У Дарувару је јутрос било опсадно стање, а градом су одзвањале сирене свих хитних служби. Иначе, у приватном Дому је било смештено око 20-ак корисника.

Истрага је у току.

Познати детаљи након маскара 

Продавац у Дарувару испричао је за медије да му је у продавницу утрчало двоје радника Дома за старије, један са озледом ока, а други с метком у грудном кошу.

"Испричали су ми да је у дом дошао човек и запуцао из пиштоља по корисницима и запосленима", рекао је трговац.

Како додаје, он је одмах позвао хитну помоћ, али и полицију, јер су повређени препознали убицу и видели га да је ушао у оближњи кафић.

"Назвао сам и полицију и рекао им где је убојица. Наводно је сео и наручио пиће, а пиштољ је ставио на стол", рекао је он за "Дневник".

За убицу каже да је у педесетим годинама, да су га познавали из виђења, али да не зна због чега је починио овај сурови злочин.

Како сазнају локални медији, у Дарувар креће министар рада, породице и социјалне политике Марин Пилетић, а на путу према болници у Пакрацу је министар Вили Берош. После подне ће се у Дарувар упутити и министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

После 14 сати изјаву ће у Сплиту дати и председник Владе Андреј Пленковић.

Огласили се градоначелник Дарувара и Пленковић

Градоначелник Дарувара, Дамир Лненичек, за Н1 је рекао како су сви шокирани убиством које се догодило.

"Шта је узрок, окидач, тешко је рећи, то ће истрага утврдити", рекао је Лненичек додајући да је реч о одличном дому.

Лненичек није хтео да потврди било какве појединости које су неки медији објавили, рекао је тек да је најважније да је осумњичени ухваћен. Градоначелник каже како је Дарувар миран град и да је ово свима шок.

"Тешко ми је повезати да се ово може догодити у нашем граду, држави", нагласио је.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић огласио се на мрежи Икс у вези са петоструким убиством.

"Згрожени смо убиством петоро људи у Дому за старије у Дарувару. Изражавамо саучешће породицма страдалих и надамо се опоравку рањених. Очекујем да надлежна тела утврде све околности страшног злочина. Министри Божиновић, Берош и Пилетић упуће се у Дарувар и болницу у Пакрацу, поручио је Пленковић.

Хрватски председник Зоран Милановић на Фejсбуку се огласио о масакру у Дарувару, рекавши да га је "дивљачки, незапамћени злочин у Дарувару шокирао".

"Изражавам саучешће породицама и родбини данас убијених суграђана у даруварском Дому за старије и немоћне особе. Свим рањенима желим брз и сигуран опоравак, а радницима хитне медицинске службе захваљујем на брзој и организираној реакцији при спашавању повређених", поручио је хрватски председник и додао да ово застрашујућа опомена и задњи позив свим надлежним институцијама да учине више на превенцији насиља у друштву, укључујући још ригорознију контролу поседовања оружја.

Истакао је да од полиције и државног тужилаштва очекује да проведу брзу и темељиту истрагу како би се утврдиле све околности овог злочина и казнили одговорни.

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић изразио је саучешће породицама жртава убиства.

"Безумни чин насиља који се догодио јутрос у Дарувару шокирао је целу РХ. У дому за старије особе дошло је до напада ватреним оружјем у којем је пет особа усмрћено, а неколико их је рањено", написао је на свом службеном Фејсбук профилу.

Навео је како је полиција одмах интервенисала те ставила под надзор особу која се доводи у везу са злочином, те да је у току истраживање како би се утврдиле све околности тог догађаја.

Додао је како ће јавност бити на време обавештена о свим даљњим информацијама.

image