Србија и Балкан

Шеф дипломатије Украјине у посети Кини од 23. до 26. јула

Кијев је саопштио да ће главна тема разговора бити могућа улога Кине у постизању "стабилног и праведног мира", пише "Политико"
Шеф дипломатије Украјине у посети Кини од 23. до 26. јула© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба посетиће Кину од 23. до 26. јула, саопштила је данас портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

Кулеба ће посетити Кину на позив члана Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и министра иностраних послова Ванг Јиа, преноси Синхуа.

Како пише "Политико", Кијев је саопштио да ће главна тема разговора бити могућа улога Кине у постизању "стабилног и праведног мира".

Подсетимо, Кина није учествовала на мировној конференцији о Украјини одржаној у јуну у Швајцарској јер, како је саопштено тада у Пекингу, сматра да у преговорима треба да учествују обе стране, а Русија није била позвана на ту конференцију.

Председник Украјине Владимир Зеленски је тада окривио Кину да покушава да "упропасти" самит о украјинском сукобу у Швајцарској

Кина је у фебруару 2023. године, на годишњицу почетка сукоба Русије и
Украјине, објавила документ од 12 тачака у којем је детаљно изнела свој став о том рату и позвала на мировне преговоре.

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је у априлу ове године, на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Пекингу, да је предложио четири принципа како би се спречило да се украјинска криза отме контроли и да би мир што пре био поново успостављен.

"Прво, приоритет би требало да буде подршка миру и стабилности, уздржавање од тражења себичних циљева. Друго, требало би да смиримо ситуацију и да не додајемо уље на ватру. Треће, неопходно је да створимо услове за обнову мира и да се суздржимо од даљег заоштравања тензија. Четврто, треба да смањимо негативан утицај на светску економију и да се суздржимо од подривања стабилности глобалне индустрије и ланаца набавке", рекао је тада Си Ђинпинг.

image