Србија и Балкан

Разбијена шпијунска мрежа: НАТО чланици одавали тајне из "Крушика"

Сумња иде у правцу Северне Македоније
Разбијена шпијунска мрежа: НАТО чланици одавали тајне из "Крушика"© ATA images

У акцији Безбедносно-информативне агенције, Војно-безбедносне агенције, Министарства унутрашњих послова и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву, разбијена је шпијунска група која је дужи временски период одавала војне и друге поверљиве податке страној држави из ваљевског "Крушика".

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело шпијунажа, припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву у заједничкој акцији БИА и ВБА, а у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у овом граду, ухапсили су М. О. (1987), Д. Л. (1960) и Д. М. (1961) - сво троје из Ваљева.

Осумњичени су бивши и садашњи инжењери у Холдинг компанији "Крушик" из Ваљева, који су наведено кривично дело извршили на тај начин што су неовлашћено износили поверљиву пословно-техничку документацију из ове компаније и уступали је иностраној организацији, а на штету безбедносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и слабљење моћи Републике Србије, наводи се у саопштењу МУП-а.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву, осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени тужиоцу, додаје се у саопштењу.

Како сазнају београдски медији, током данашњег претреса станова тројице инжењера у Ваљеву, који су сумњиче да су у дужем временском периоду страној држави одавали војне тајне из фабрике наменске индустрије "Крушик", заплењен је велики број докумената, мобилни телефони, лаптопови, хард дискови, флеш меморије, али и извесна количина новца за који се претпоставља да је награда за шпијунске активности – сазнају незванично "Новости".

Осумњичени су Д. М. (1961), бивши инжењер Крушика, Л.Д. (1960) и М.О. (1987), хонорарни инжењери у Крушику.

Како преносе извори "Вечерњих новости", у дому осумњиченог Д. М. коме је уручено решење о полицијском задржавању од 48 сати, пронађено је више од 10.000 евра и око 20.000 динара у готовини и тај износ му је привремено одузет.

Такође, заплењен је и уговор о његовом ангажовању код иностране фирме "АТС Гроуп" која се бави производњом наоружања и војне опреме.

"Курир" јавља да постоје основи сумње да су у току 2024. континуирано остваривали контакте са држављанима Северне Македоније, запосленима у компанији "АТС Груп" која је део сектора тамошње наменске индустрије и одавали им тајне податке.

На сајту "АТС групе" истакнут је и борд саветника, међу којима су пензионисани генерал америчких маринаца Џејмс Л. Џонс, "високо награђивани" генерал-потпуковник америчке војске у пензији Мајкл Д. Барберо, пензионисани официр британске војске "са великим знањем и искуством у предвиђању и решавању сложених геополитичких питања" Сер Ричард Баронс, као и амерички специјални агент Џон ДеВито.

image