Србија и Балкан

Ко је руски војник Коршунов: Мировњака КФОР-а убио малолетни Фатон и стекао статус ветерана тзв. ОВК

Уочи 70. годишњице велике победе над фашизмом у Другом светском рату, 5. марта 2015. године, у Средњој школи број 1 у Тејкову, свечано је откривена спомен-плоча у част Игора Николајевича Коршунова, коју похађао је до 1983. године

Приштина ових дана велича албанског терористу Фатона Хајризија, који је 17. јула хицем из ватреног оружја усмртио српског полицајца Николу Крсмановића, а другог, Вјекослава Илића, тешко ранио док су обављали рутинску контролу возила "мерцедес", тутинских регистрација на граничном прелазу у близини Лознице. Да подсетимо, реч је о једном од највећих бегунаца са Косова и Метохије, који је са 15 година убио руског војника Игора Николајевича Коршунова (31) у Србици код Косовске Митровице.

Фатон је, као муслимански фанатик, мировњака из редова КФОР-а убио 3. марта 2000. године, објавили су тада руски медији.

Игор Николајевич Коршунов, рођен 1968. године у граду Тејково, Ивановска област. Похађао је војску Совјетске армије, а 90-их година приступио је Министарству одбране Руске Федерације.

Као возач ушао је у састав јединица Ваздушно-десантних снага Русије и учествовао у мировној мисији на КиМ, непуних годину дана од НАТО агресије на СРЈ.

Док је Коршунов чекао свог команданта у штабу француског мировног контингента у близини Косовске Митровице, на њега је запуцао Фатон Хајризи.

Руски војник погинуо је 2. марта 2000. године. Сахрањен је у родном граду, а иза себе је оставио жену и ћерку.

Уочи 70. годишњице велике победе над фашизмом у Другом светском рату, 5. марта 2015. године, у Средњој школи број 1 у Тејкову, свечано је откривена спомен-плоча у част Игора Николајевича Коршунова, коју похађао је до 1983. године.

Саопштење КФОР-а поводом убиства Игора Николајевича Коршунова

Командант међународних мировних снага на Космету био је немачки генерал Клаус Рајнхард. Дан после убиства, портпарол КФОР-а објавио је саопштење за јавност у коме се наводи да је традиционална војна почаст минутом ћутања одата погинулом саборцу.

"Упркос хитној операцији у француској војној болници у Митровици, повреде војника Коршунова биле су толико тешке да је преминуо јуче ујутро у 7.30 сати. Генерал Рајнхард је подсетио своје особље да је редов Коршунов први мировњак који је погинуо од намерног напада локалног становништва на трупе КФОР-а", навели су тада у саопштењу и додали да је команданту Рајнхарду било врло тешко да разуме зашто су они којима су дошли да помогну, окренули оружје на њих.

Нагласили су да КФОР у раду неће спречити неколицина терориста који покушавају да униште демократску и мирну будућност КиМ.

"Војна полиција КФОР-а и Жандармерија имају неколико трагова у својој истрази и неће штедети напоре да кривца приведу правди. Тело војника Коршунова биће враћено у Русију и сахрањено уз пуне војне почасти", навели су тада из КФОР-а.

Међутим, осим што Фатон Хајризи није одлежао за овај злочин, он је успешно бежао од руке правде још осам пута. Албански медији навели су да је Хајризи имао статус тзв. ОВК ветерана, иако је у време рата био малолетник.

image