Србија и Балкан

Вучић обишао радове на обилазници око Крагујевца и провозао се "фијат гранде пандом"

Крагујевчани ће за две и по године имати обилазницу, рекао је председник Србије који је обишао и фабрику за будућу производњу електричних возила "Стелантис" оценивиши да су снови постали стварност
Вучић обишао радове на обилазници око Крагујевца и провозао се "фијат гранде пандом"© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи северне обилазнице око Крагујевца, која треба да споји Кра­гу­је­вац с Мо­рав­ским ко­ри­до­ром и ауто-пу­тем "Ми­лош Ве­ли­ки".

У обиласку су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор Путева Србије Зоран Дробњак и директор Коридора Србије Александар Антић.

Обилазећи терен, Вучић је рекао да ће бити изгубљено пет-шест месеци само зато што пројекат експропријације није завршен.

"Ово је приоритет, ово нам Крагујевац подиже у сваком смислу. Мораћемо са горње стране да повежемо на Коридор 11", рекао је Вучић.

Он је истакао да се изгуби око 15-20 минута ако се иде кроз центар Крагујевца, што ће изградњом обилазнице бити избегнуто.

"Нема више камиона, не смета људима у Крагујевцу, не хаба се пут, загађење је много мање. Радимо све нове ствари, од стадиона, то ће бити потпуно нови град. То је важно и за Горњи Милановац, Кнић", истакао је Вучић.

Додао је и да ће Крагујевчани за две и по године имати обилазницу.

Бр­за са­о­бра­ћај­ни­ца, ду­жи­не 22 ки­ло­ме­тра, пројектована је за брзине до 100 километара на час. Пројектом северне обилазнице се стичу услови за измештање транзитног саобраћаја из градског језгра Крагујевца, побољшање услова са аспекта животне средине, као и брже повезивање транзитних токова на правцу државни пут првог А реда бр. А1 (Е-75) петља Баточина, преко Крагујевца до државног пута првог А реда бр. А5 (Е-761) у Мрчајевцима.

Држава у саобраћајницу улаже око 266 милиона евра.

Комплетна обилазница, за чију ће изградњу бити утрошено 194.000 камиона земље, имаће 25 објеката, мостова, надвожњака, подвожњака и пет петљи.

Одговарајући на питања новинара о писању појединих портала из БиХ да Београд тврди да се из ове земље води медијски рат против Србије, Вучић је рекао да је то неосновано и да желе да Србију увуку у сукоб, да би Американци и НАТО, како је рекао, реаговали против наше земље.

"Они воде хајку, хоће нас да увуку у сукоб да би Американци и остали реаговали против нас, да би НАТО реаговао против нас. То је суштина свега. Хоће да окрену Американце, Немце, Енглезе и све остале, да опет буду војно против нас и да они испадну велики победници. Целе игра је само у томе", рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија избегава сваку врсту провокације и да се бави напретком земље.

Председник Србије је након обиласка радова на обилазници, присуствовао у Крагујевцу свечаности поводом инаугурације нових производних линија за будућу производњу електричних возила у модернизованој фабрици "Стелантис". Вучића је дочекао извршни директор компаније "Стелантис" Карлос Тавареш, као и представници компаније који су му показали нови модел електричног возила.

Њему је представљен модел "фијат гранде панда", којим се и провозао до управне зграде у фабричком кругу.

"Снови су постали стварност, хвала вам на посвећеном раду. Не могу да вам објасним колико смо срећни. Велики је дан за Србију и Шумадију. Ово ће бити велика ствар за наш БДП. Осећам да ће ово бити сјајан и успешан модел", рекао је Вучић.

На свечаности поводом почетка производње новог електричног аутомобила, извршни директор компаније "Стелантис" Карлос Тавареш рекао је да је компанија недавно прошла кроз тежак период, али да су били једни уз друге, "Стелантис", представници владе, синдиката.

"Две године касније прослављамо чињеницу да ћемо урадити оно што смо тада рекли да ћемо урадити. Дошли смо до прекретнице, до производње 'гранде панде'. Донети први Фијатов електрични аутомобил је нешто озбиљно, то значи стицати нова знања, али је то и светлија будућност. Фијат је бренд број један Стелантиса, а имамо их преко 13", рекао је Тавареш.

Он је истакао и да је компанија спремна за тржишну борбу са кинеским произвођачима електричних аутомобила, који су "бруталној офанзиви" како је навео и које многе европске земље зову да отворе фабрике код њих.

Обраћајући се на свечаности, председник Вучић рекао је да је данас велики дан за нашу земљу.

"Срећни смо што смо сви заједно овде успели. Имали смо тешке разговоре пре две године овде у Крагујевцу, а сада представљајући овај аутомобил, припремамо се за неки следећи аутомобил. Ако се не потрудимо око овог модела, нећемо имати следећу прилику, а хоћемо да имамо производњу деценијама овде у Крагујевцу. Наша битка за неки следећи 'гранде фијат' је већ кренула", изјавио је Вучић.

Каснимо са постављањем електричних станица за пуњаче, а за пет година ће у Европи бити само електричних аутомобила и ми ћемо ићи на електричне аутомобиле и морамо себе да мењамо, истакао је Вучић.

"Да научимо да идемо у сусрет променама, а не да будемо последњи који ће се прилагодити променама", додао је он.

Вучић је подсетио да је држава дала субвенције за ову фабрику, али додао и да ће само због производње која је најављена данас доћи до раста БДП-а, а сваки грађанин ће имати око два одсто већу плату само због овога што ради ова фабрика овде, како је истакао.

"У наредне две- три године борићемо се да испунимо све услове, да дочекамо и следећи електрични аутомобил и летећи такси 'Стелантисов' и да почнемо разговоре о електричним пуњачима", најавио је Вучић.  

image