Србија и Балкан

Хелез: Нећу дозволити да хеликоптери Србије гасе пожаре у БиХ

Оружане снаге БиХ располажу са два хеликоптера са посадама, витлима и ведрима од 1.000 литара за потребе пружања помоћи цивилним органима у гашењу пожара и они су у потпуности спремни за извршавање задатака овакве природе, саопштено је из ове државне институције
Хелез: Нећу дозволити да хеликоптери Србије гасе пожаре у БиХ© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Надлежна министарства у Савету министара БиХ још нису дала дозволу за прелет хеликоптера Србије који би помогао у гашењу евентуалних пожара у Републици Српској, а образложење је да нису искоришћени властити ресурси који су на располагању институцијама БиХ.

"Оружане снаге БиХ располажу са два хеликоптера са посадама, витлима и ведрима од 1.000 литара за потребе пружања помоћи цивилним органима у гашењу пожара и они су у потпуности спремни за извршавање задатака овакве природе", саопштено је РТРС-у из Министарства одбране у Савету министара.

Када је реч о захтеву за ангажовање хеликоптера МУП-а Србије, а у складу са Оквирним законом о заштити и спасавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ, из Министарства одбране наводе да се "ради о активности међународне сарадње из области реаговања на природне и друге несреће".

"Обавештавамо да наведену сарадњу остварује Министарство безбедности у Савету министара у сарадњи са надлежним институцијама и органима БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта", наводе из ресора одбране.

Они додају да у складу са наведеним законом међународна помоћ се тражи након проглашавања стања природне или друге несреће, као и да се она може тражити када се властитим снагама и средствима не може адекватно одговорити на природну и другу несрећу.

Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез био је директнији и знатно мање дипломатичан: након поновљених позива власти РС да хеликоптери МУП-Србије гасе пожаре на подручју Херцеговине, он је отворено рекао да то неће дозволити, оцењујући да је реч о покушају да се омаловажи држава БИХ.

Хелез је изразио чуђење због тих захтева јер, као је навео, БиХ има сопствене хеликоптере оружаних снага за гашење пожара за које тврди да су бољи, преноси портал "Кликс". 

"Овакво поступање је преседан и вероватно јединствен случај у свету", навео је Хелез.

Према његовим речима, хеликоптери Оружаних снага БиХ су у приправности и спремни су да полете и изврше гашења пожара.

Хелез оцењује да властима РС није интерес да само гасе пожар, него да желе да, како је навео, злоупотребе несрећу да омаловаже и девалвирају институције БиХ.

Заменик председавајућег Већа министара БиХ Сташа Кошарац затражио је данас од министарстава спољних послова, транспорта и комуникација и одбране БиХ да без одгађања одобре ангажман хеликоптера МУП-а Србије који би помогли у гашењу евентуалних пожара.

image