Србија и Балкан

Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе Црне Горе

Седница црногорске скупштине одржаће се данас у 11 часова
Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе Црне ГореGetty © Sean Gallup

Премијер Црне Горе Милојко Спајић је изјавио да је главни одбор Покрета Европа сад (ПЕС) једногласно гласао за реконструкцију Владе, преносе подгоричке  "Вијести".

Седница Скупштине Црне Горе одржаће се данас у 11 часова и на њој ће премијер предложити смене министара који више неће бити у влади и оних чија се министарства деле, како би се направио простор за нове чланове владе из Нове српске демократије (НСД), Демократске народне партије (ДНП), и из Бошњачке странке (БС), пишу "Вијести".

Спајић ће истовремено предложити избор свих нових чланова владе и "старих" министара који су добили друге, смањене ресоре.

ПЕС: Влада ће имати скоро двотрећинску подршку, наша земља на прагу историјског помирења

Покрет Европа сад je саопштио да је на седници Главног одбора донета једногласна одлука за проширење 44. Владе, која ће бити инклузивна, стабилна и европска.

"Такву Владу ће гласати скоро две трећине посланика, што је највећа подршка од увођења вишестраначког система у Црној Гори. Истовремено, партиципацијом у извршеној власти коалиције ЗБЦГ и представника мање бројних народа, наша земља се налази на прагу историјског помирења. То је услов да се коначно окренемо будућности и садржајима који ће нашу земљу приближити Европској унији", наводи се у саопштењу и истиче да је ово позитиван пример за цели регион.

Претходно је Главни одбор (ГО) Бошњачке странке (БС) прихватио предлог да та партија уђе у Владу Црне Горе.

Члан Председништва БС Адмир Шахмановић рекао је да је тој странци у оквиру реконструкције владе припало пет министарстава и једно потпредседничко место.

БС би требало да добије позицију министра спољних послова, коју ће покривати шеф странке Ервин Ибрахимовић, рекао је извор "Вијести" из БС-а.

Реконструкција владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије, предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове владе крајем октобра прошле године.

Споразумом је предвиђено да се реконструкција деси најкасније до изгласавања буџета за наредну годину.

Подгорички медији спекулишу да би се реконструкција Владе премијера Милојка Спајића могла догодити већ данас, али званичне потврде нема.

Према ранијим најавама, Новој српској демократији Андрије Мандића, према коалиционом споразуму, треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а Демократској народној партији Милана Кнежевића место потпредседника Владе и министра саобраћаја.

image