Србија и Балкан

Ванредна седница Скупштине Србије: Пред посланицима Декларација са Свесрпског сабора

Ратификовањем Декларације у српском парламенту биће обезбеђена пуна примена закључака и циљева овог документа и у Србији и у Републици Српској
Ванредна седница Скупштине Србије: Пред посланицима Декларација са Свесрпског сабора© Milos Tesic/ATAImages

Скупштина Србије почиње у 12 часова ванредну седницу. На дневном реду је 60 тачака, а прва је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Овим документом, који је усаглашен на Свесрпском сабору, дефинисано је да српски народ представља јединствену целину, да је Косово и Метохија неотуђиви део Републике Србије, инсистира се на очувању Дејтонског споразума, ћириличног писма и српског језика, истиче се залагање за неговање заједничког историјског сећања и исказује јасно противљење резолуцији о геноциду у Сребреници.

Ратификовањем у нашем законодавном дому биће обезбеђена пуна примена закључака и циљева декларације и у Србији и у Републици Српској.

На тај начин биће омогућено да се формира сет усаглашених законских решења и подстицајних мера како би се обезбедио демографски раст, а очекује се да државни органи Србије и РС оснују фонд "Деца нам се рађала" за спровођење пронаталитетних мера.

Предвиђено је и да се усагласе наставни планови и програми у основном, средњем и високом образовању, као и да се уведу редовне ђачке и студентске екскурзије да би ђаци и студенти из Србије посећивали природне лепоте и културно-историјске споменике у Републици Српској, и обрнуто.

Предлаже се сачињавање усаглашеног плана пољопривредне производње, затим  заједнички и уједињени план инфраструктурних пројеката Србије и Српске којим би требало да се детаљно одреде потенцијално важни пројекти попут изградње ауто-пута Бањалука–Београд, гасовода кроз Републику Српску, аеродрома у Требињу, те заједничких хидроелектрана.

Српски парламент ће се данас бавити и претплатом за јавни сервис, избором гувернера НБС и председника Фискалног савета.

Посланици ће разматрати и измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, као и Закона о платним услугама и неколико закона о задуживању.

image