Србија и Балкан

Амерички дипломата и албански лобиста: Харисовој "Косово" личи на Украјину, време је за тешку љубав

Сервер је указао да је Камала Харис присталица украјинске борбе против Русије, па ће се такав став вероватно пренети и на Балкан
Амерички дипломата и албански лобиста: Харисовој "Косово" личи на Украјину, време је за тешку љубавGetty © Aleksandra Aleshchenko

Коментаришући кандидатуру Камале Харис за председника Сједињених Држава и њен утицај на Балкану, бивши амерички дипломата, а садашњи професор на Универзитету Џонс Хопкинс и албански лобиста Данијел Сервер рекао је да би њој тзв. Косово могло да личи на Тајван или Украјину, што значи да би га требало штити од "територијалних претензија бившег суверена".

Сервер је указао да је Камала Харис присталица борбе Украјине против "руске инвазије", те да би волела да Кијев победи, а Москва изгуби, па ће се такав став вероватно пренети и на Балкан.

"Харисова је строга према Кини. Косово може изгледати као Тајван и Украјина. То значи да га мора неговати и штитити од територијалних претензија бившег суверена. Мало је вероватно да ће бити наклоњена Заједници општина са српском већином или аутономији Републике Српске. Требало би је рано и често саветовати да су и једно и друго лоше идеје", навео је Сервер на свом блогу (peacefare.net).

Додао је да ће кампања и избори ове јесени у САД углавном бити усмерени на очување либералне демократије, то јест демократије засноване на једнаким индивидуалним правима заштићеним владавином закона. Они који желе подршку њене администрације морају бити доследни овом циљу. Етнички сепаратисти треба да се чувају.

"Бајденова администрација је усвојила политику смиривања Србије. Међутим, нема разлога зашто би Харисова то наставила. Председник Вучић је усмерио Београд на исток, сврставајући се с Кином, Русијом и другим аутократијама, укључујући Азербејџан и Мађарску. (наводне) Српске испоруке муниције у Украјину вреде нешто (...) Ублажавање очигледно није успело. Време је за тешку љубав. То је нешто што ће Камалин јак темперамент сматрати прихватљивим", истакао је Сервер.

Пошто, према његовим речима, Харисова, уколико буде изабрана за председника САД, неће посвећивати "много квалитетног времена Балкану", поменуо је и именовање Александра Саше Касанофа за заменика помоћника секретара за Западни Балкан.

Додао је да ће бити важни нижерангирани званичници, те да ће помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен остати укључен у проблеме Западног Балкана.

"Не знам Касанофа, али његово искуство у Украјини би могло да користи свима који желе да се ојачају суверенитет и територијални интегритет балканских држава. Осим тога, он је дипломирао на Џонс Хопкинсу. Надајмо се да зна за тешку љубав. Желим му добро!", закључио је Сервер.

image