Србија и Балкан

Годишњица злочина у Старом Грацком; Ђурић и Петковић: Са тугом чувамо успомену на убијене жетеоце

Министар спољних послова je рекао да је једина кривица свирепо убијеним жетеоцима била то што су Срби, а из Канцеларије за КиМ поручују да је овај злочин неизбрисива мрља на образу међународне заједнице, која ни после четврт века ништа није учинила да се злочинци пронађу и приведу правди
Годишњица злочина у Старом Грацком; Ђурић и Петковић: Са тугом чувамо успомену на убијене жетеоце© Milos Tesic/ATAImages

Данас се навршава 25 година од убиства 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко, код Липљана, који су убијени на њиви, мучки, рафалима из непосредне близине, онако како то раде звери и бездушници, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Тог 23. јула 1999. године, у Старом Грацку, из непосредне близине, на њиви, убијено је 14 Срба. Страдали су: Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951), а најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само 17 година.

Како се истиче четврт века касније њихови егзекутори и даље су на слободи, а политика мржње према свему српском подједнако је жива у Приштини и данас.

Додаје се да се злочин догодио упркос присуству великог броја припадника међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, који су били само неми посматрачи масакра извршеног над невиним људима.

"Ово је, зато, неизбрисива мрља на образу, пре свега међународне заједнице, која ни после четврт века ништа није учинила да се злочинци пронађу и приведу правди. На тај начин српском народу на Косову и Метохији се континуирано шаље недвосмислена порука да су злочини над Србима у покрајини дозвољени и да право и правда за српске жртве не постоји", наводи се у саопштењу.

Канцеларија подсећа да су, заслепљени мржњом и охрабрени некажњивошћу злочина над Србима, албански зликовци и екстремисти оскрнавили и минирали локално гробље, на коме су сахрањени убијени српски жетеоци, као и спомен плочу са именима жртава.

"Ми се данас са тугом и пијететом сећамо невиних жртава из Старог Грацог, али и врло јасно поручујемо да је српски народ решен да остане и опстане на нашој светој косметској земљи, упркос свим неправдама и притисцима. На неправду су Срби навикли, али угњетавање и понижавање никада нису трпели. Република Србија ће наставити да се залаже за очување мира на простору Косова и Метохије и у региону, али ће остати одлучна да не дозволи злочине и терор над Србима у покрајини", навела је Канцеларија.

Канцеларија додаје да ће наставити да инсистира на истини о страдању жетелаца у Старом Грацку, али и свих наших сународника који су на Косову и Метохији убијени само зато што су Срби.

"У том нашем трагању за истином, увелико се већ показало да је оно што приштински политичари и поједини представници албанског народа на КиМ описују као праведну борбу за слободу, у ствари, огољени злочин и тероризам. Не треба заборавити да ти злочини никада не застаревају и да злочинце на крају увек стигне рука правде", навела је Канцеларија.

Ђурић: Србија чува успомену на свирепо убијене жетеоце

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да Србија још жали и чува успомену на свирепо убијене српске жетеоце, чија је једина кривица била то што су Срби .

"Још жалимо и чувамо успомену на њих сваког дана у последњих четврт века, у нади да ће овај злочин бити расветљен, а кривци приведени правди", написао је Ђурић на мрежи Икс.

Подсећамо да починиоци овог злочина над Србима нису пронађени, а међународно правосуђе на Косову и Метохији је затворило случај.

  

image