Србија и Балкан

Вучић отворио нови терминал аеродрома "Константин Велики" у Нишу: Не брините за односе са Русијом

Први путници који ће користити нову зграду летеће већ сутра ујутру до Атине
Вучић отворио нови терминал аеродрома "Константин Велики" у Нишу: Не брините за односе са Русијом© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић је присуствовао церемонији отварања нове терминалне зграде на нишком аеродрому "Константин Велики" у коју је уложено 16 милиона евра са опремом и која је пројектована за 1,5 милиона путника годишње.

Вучић је приликом обиласка новог терминала на питање о замрзавању односа са Путином зарад односа са Западом, оценио да Србија има веома добре односе са Русијом и да ће тако и остати.

"Јел су ме за то похвалили или критиковали? Имамо врло добре односе са Русијом и наставићемо да их имамо, а идемо и европским путем упркос онима који су лажно европски оријентисани. Не брините Србија води добру политику, и не брините за односе са Русијом они су веома добри. Борићемо се да сачувамо мир и раст економије", оценио је Вучић.

Председник је изјавио је да је број путника на нишком аеродрому повећан са 27.000 у 2012. години на рекордних 448.000 у прошлој години, а да идуће године очекује пола милиона путника.

"Тек сада морамо да донесемо мере за раст путничког саобраћаја. Да 'Ер Србија' лети чешће из Ниша, а посебно да развијамо карго саобраћај јер то може да донесе много новца и компанија", изјавио је Вучић и истакао је да је неопходно дати субвенције "лоу кост" компанијама како би пословале  успешно и летеле из Ниша.

Он је додао да је срећан што се људи запошљавају, али да морају економски капацитети да расту. Када би Ниш имао логистички центар и карго, то је огромна шанса за развој Ниша.

"У сваком граду мораш да видиш модеран аеродром, железничку станицу, аутобуску. Радимо на свему томе. Ниш за разлику од Новог Сада има аеродром, четири аутопута. Доласком фабрика доћи ће до још прихода за град Ниш", поручио је председник.

Вучић је оценио да је један од проблема целе Европе је то што се ради све мање, а ми сви живимо лепше данас него икада и гледамо да радимо што је могуће мање.

"Неко мора да каже шта је истина. Морамо да радимо више да бисмо имали резултате. За 15, 20 година можемо да надокнадимо раст. Важно је да гледамо да ми растемо", каже председник.

Додаје да ће "Експо 2027" бити значајан за Ниш јер ће доста путника користити аеродром у Нишу приликом посете међународној изложби, али и да ће доста посла имати и аеродром у Лађевцима.

Вучић је поручио да мора порасти животни стандард Нишлија.

"Гледаћемо да домаће аутомобиле субвенционишемо како бисмо подстакли производњу 'гранде панде' да бисмо ојачали Крагујевац. Имамо највише људи из средње класе. Морамо кроз повећање минималца да смањимо стопу сиромаштва, рекао је председник и додао да се средња класа мора ојачати.

Он је казао да је у Нишу данас запослено 22.000 људи више него пре 10 година.

"Оно што је евидентно је да морамо да улажемо оно што је зарађено на северу уложимо у југ, Ниш, Чачак, Крагујевац, Крушевац али и Нови Сад и Суботицу.

О инвестиционом рејтингу председник је рекао да немамо било каквих фискалних проблема, али да очекује тешку јесен, те да морамо да контролишемо дефицит.

У нови терминал на нишком аеродрому "Константин Велики" уложено је 16 милиона евра са опремом, а пројектована је за 1,5 милиона путника годишње. Нови терминал опслуживаће 1,5 милиона путника и шест ваздухоплова истовремено.

Поред Вучића, на церемонији отварања су присутни и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка привреде Адријана Месаровић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, директор Аеродрома Србије Михајло Зрдавковић.

image