Србија и Балкан

Завршено заседање Скупштине: Прича о литијуму засенила расправу о Декларацији

На дневном реду били су и избор гувернера НБС и председника Фискалног савета, као и претплата за јавни сервис
Завршено заседање Скупштине: Прича о литијуму засенила расправу о Декларацији© F.S./ATAImages

У Скупштини Србије одржана је ванредна седница на чијем дневном реду је било 60 тачака, међу којима је и Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, као и претплата за јавни сервис, избор гувернера НБС и председника Фискалног савета.

Заседање се наставља сутра у 10 часова.

Скупштинску расправу пратите у нашем блогу.

  • 23. јул 2024 • 18:18

    18:18

    Седница завршена, наставак сутра у 10 часова

    Након излагања премијера Милоша Вучевића, председница Скупштине Ана Брнабић рекла је да је данашње заседање готово, а наставак седнице најавила за сутра у 10 часова.

  • 17:45

    Вулин: За Поноша је и Живојин Мишић спораћ, ниједан метак нисмо продали Украјини

    Потпредседник Владе Србије Александар Вулин рекао је да су "маске пале".

    "Волели бисте да нема Републике Српске, да признамо Косово и Метохију и да уведемо санкције Русији. Ваше врхунско божанство је амерички амбасадор"- рекао је Вулин и почео да чита депеше "Викиликса" о Здравку Поношу из доба док је био начелник Генералштаба, додајући да је Понош најбрже унапређени генерал у историји српске војске те да је "Живојин Мишић за њега један спораћ".

    Вулин је рекао да никада у историји два највиша законодавна органа српских држава донела овакву Декларацију, те да је она историјска.

    Он је истакао и да Србија никада ни један једини метак није продала Украјини.

  • 17:30

    Дачић опозицији: У ваше време се писало да ће Супермен заобилазити Лозницу

    "Ово је тема о којој би озбиљно требало да разговарамо, иако видим да вам није интересантна, јер је мало ко помињао питање државних и националних интереса", рекао је потпредседник Владе Србије Ивица Дачић подсећајући да је у сали од 1992. године и да многе од њих "није нешто виђао до данас" кад се причало о Србији.

    Србију данас нападају да је носилац великосрпске политике, истиче Дачић, додајући да када полицајци у туристичкој сезони иду у БиХ то "испада да је великосрпска агресија", а да о томе нико не прича.

    Он се осврнуо и на питање експлоатације јадарита у Србији, истичући да је Рио Тинто у Србију дошао 2001. године те да су тад на власти били "ваши претходници или оснивачи". Како је рекао о отварању рудника литијума-  "било је здраво, кад сте ви били на власти, а сада није здраво".

    "Сећате ли се наслова: 'Супермен ће заобилазити Лозницу зато што је пронађен јадарит који је као криптонит'? Где сте били до сад? Јесте се бавили екологијом? Где су вам биле дебате, што их нисте правили раније", упитао је Дачић опозицију, додајући да жели да се стручњаци изјасне о еколошким питањима.

    Он је додао да га је Борис Тадић научио да "нема блокада путева" те да је био "министар полиције "у ваше време, а даће Бог бићу и убудуће".

  • 17:21

    Транспарентност Србија: Незаконито обједињавање 60 тачака дневног реда

    Транспарентност Србија оценила је као незакониту одлуку скупштинске већине да народни посланици воде јединствену расправу о 60 тачака дневног реда, између осталих, Декларацији Свесрпске скупштине у Београду, избору гувернера Народног Банка Србије и повећању накнада за РТС.

    У саопштењу ТС се наводи да скупштински пословник дозвољава могућност обједињавања расправе "али само ако је реч о законима који су међусобно условљени или су одлуке у њима међусобно повезане".

  • 16:44

    Потврђени мандати за троје посланика

    Председница Скупштине Ана Брнабић констатовала је потврђивање мандата народних посланика услед упражњавања посланичких места посланицима Весни Станковић, Здравку Младеновићу и Сабини Хаџиавдић.

    Заклетву је положила и народна посланица Александра Томић, чији је посланички мандат констатован раније данас.

  • 16:13

    Зоран Лутовац: Нећемо гласати за Декларацију

    Лидер ДС-а Зоран Лутовац рекао је да његова странка неће гласати за Декларацију, јер све што пише у њој имамо у законима и у Уставу.

    "Једно причате а друго радите. Само јака демократска Србија је гарант заштите српског идентитета", рекао је Лутовац оцењујући Декларацију као злоупотребу националних симбола.

  • 16:04

    Вучевић: Декларација ником не одузима права, чува национални идентитет

    "Никоме Декларација не одузима никаква права, она чува национални идентитет. Национална питања српског народа су угрожена, јер постоје покушаји асимилације српског народа, јер постоје покушаји одузимања дела територије и рушења Дејтона. Декларација је вид одговора и позив да се сви окупимо око истог питања", рекао је премијер Милош Вучевић.

    Нема злоупотребе војске, додао је, већ само јачања војске која је већ на понос државе.

  • 15:39

    Мали одговара: Финансије су нам стабилне

    Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је буџет Србије стабилан и да на рачуну тренутно има 740 милијарди динара, односно више од 6,5 милијарди евра, што је више него што је потребно за нормално функционисање земље.

    Он је одговарајући на критике посланика у Скупштини Србије рекао да ће Влада Србије наставити да улаже у пројекте који поправљају квалитет живота грађана Србије, у путеве, школе, објекте за Експо 2027.

    "Кажете да се задужујемо, а важно је да грађани знају да је удео дуга у БДП-у Србије мањи од 50 одсто", истакао је Мали.

  • 15:10

    Министарка негирала да постоји више од 600 истражних поља

    Министарка Ђедовић Хандановић изнела је податак да у Србији постоји 169 истражних поља, а не више од 600 колико је рекла посланица Павловић.

  • 14:58

    Павловић о руднику литијума: Сваки становник Србије може да стрепи

    Говорећи о пројекту Јадар, Павловићева је упозорила да не постоји никакав правни основ за закључивање уговора што је не само незаконито, него и вануставно.

    "Скандалозни Закон о рударству и геолошким истраживањима који је усвојен, за јавни интерес прогласио ископавање руда", рекла је она и додала да сваки становник Србије основано може да стрепи је тренутно постоје 674 истражна поља.

    Како је појаснила, по овом закону, компанија која би вршила ископавање има овлашћење и да врши експропријацију.

    "Небитно да ли су људи продали имања, компанија би имала овлашћење да бира кога исељује и кога исплаћује", поручила је Павловићева.

    Она је поручила да се сви данас уписују по части или бешчасти када је реч о овом питању.

image