Завршено заседање Скупштине: Прича о литијуму засенила расправу о Декларацији

На дневном реду били су и избор гувернера НБС и председника Фискалног савета, као и претплата за јавни сервис

У Скупштини Србије одржана је ванредна седница на чијем дневном реду је било 60 тачака, међу којима је и Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, као и претплата за јавни сервис, избор гувернера НБС и председника Фискалног савета.

Заседање се наставља сутра у 10 часова.

Скупштинску расправу пратите у нашем блогу.

23. јул 2024 • 18:18

Седница завршена, наставак сутра у 10 часова

Након излагања премијера Милоша Вучевића, председница Скупштине Ана Брнабић рекла је да је данашње заседање готово, а наставак седнице најавила за сутра у 10 часова.

Вулин: За Поноша је и Живојин Мишић спораћ, ниједан метак нисмо продали Украјини

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин рекао је да су "маске пале".

"Волели бисте да нема Републике Српске, да признамо Косово и Метохију и да уведемо санкције Русији. Ваше врхунско божанство је амерички амбасадор"- рекао је Вулин и почео да чита депеше "Викиликса" о Здравку Поношу из доба док је био начелник Генералштаба, додајући да је Понош најбрже унапређени генерал у историји српске војске те да је "Живојин Мишић за њега један спораћ".

Вулин је рекао да никада у историји два највиша законодавна органа српских држава донела овакву Декларацију, те да је она историјска.

Он је истакао и да Србија никада ни један једини метак није продала Украјини.

Дачић опозицији: У ваше време се писало да ће Супермен заобилазити Лозницу

"Ово је тема о којој би озбиљно требало да разговарамо, иако видим да вам није интересантна, јер је мало ко помињао питање државних и националних интереса", рекао је потпредседник Владе Србије Ивица Дачић подсећајући да је у сали од 1992. године и да многе од њих "није нешто виђао до данас" кад се причало о Србији.

Србију данас нападају да је носилац великосрпске политике, истиче Дачић, додајући да када полицајци у туристичкој сезони иду у БиХ то "испада да је великосрпска агресија", а да о томе нико не прича.

Он се осврнуо и на питање експлоатације јадарита у Србији, истичући да је Рио Тинто у Србију дошао 2001. године те да су тад на власти били "ваши претходници или оснивачи". Како је рекао о отварању рудника литијума-  "било је здраво, кад сте ви били на власти, а сада није здраво".

"Сећате ли се наслова: 'Супермен ће заобилазити Лозницу зато што је пронађен јадарит који је као криптонит'? Где сте били до сад? Јесте се бавили екологијом? Где су вам биле дебате, што их нисте правили раније", упитао је Дачић опозицију, додајући да жели да се стручњаци изјасне о еколошким питањима.

Он је додао да га је Борис Тадић научио да "нема блокада путева" те да је био "министар полиције "у ваше време, а даће Бог бићу и убудуће".

Транспарентност Србија: Незаконито обједињавање 60 тачака дневног реда

Транспарентност Србија оценила је као незакониту одлуку скупштинске већине да народни посланици воде јединствену расправу о 60 тачака дневног реда, између осталих, Декларацији Свесрпске скупштине у Београду, избору гувернера Народног Банка Србије и повећању накнада за РТС.

У саопштењу ТС се наводи да скупштински пословник дозвољава могућност обједињавања расправе "али само ако је реч о законима који су међусобно условљени или су одлуке у њима међусобно повезане".

Потврђени мандати за троје посланика

Председница Скупштине Ана Брнабић констатовала је потврђивање мандата народних посланика услед упражњавања посланичких места посланицима Весни Станковић, Здравку Младеновићу и Сабини Хаџиавдић.

Заклетву је положила и народна посланица Александра Томић, чији је посланички мандат констатован раније данас.

Зоран Лутовац: Нећемо гласати за Декларацију

Лидер ДС-а Зоран Лутовац рекао је да његова странка неће гласати за Декларацију, јер све што пише у њој имамо у законима и у Уставу.

"Једно причате а друго радите. Само јака демократска Србија је гарант заштите српског идентитета", рекао је Лутовац оцењујући Декларацију као злоупотребу националних симбола.

Вучевић: Декларација ником не одузима права, чува национални идентитет

"Никоме Декларација не одузима никаква права, она чува национални идентитет. Национална питања српског народа су угрожена, јер постоје покушаји асимилације српског народа, јер постоје покушаји одузимања дела територије и рушења Дејтона. Декларација је вид одговора и позив да се сви окупимо око истог питања", рекао је премијер Милош Вучевић.

Нема злоупотребе војске, додао је, већ само јачања војске која је већ на понос државе.

Мали одговара: Финансије су нам стабилне

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је буџет Србије стабилан и да на рачуну тренутно има 740 милијарди динара, односно више од 6,5 милијарди евра, што је више него што је потребно за нормално функционисање земље.

Он је одговарајући на критике посланика у Скупштини Србије рекао да ће Влада Србије наставити да улаже у пројекте који поправљају квалитет живота грађана Србије, у путеве, школе, објекте за Експо 2027.

"Кажете да се задужујемо, а важно је да грађани знају да је удео дуга у БДП-у Србије мањи од 50 одсто", истакао је Мали.

Министарка негирала да постоји више од 600 истражних поља

Министарка Ђедовић Хандановић изнела је податак да у Србији постоји 169 истражних поља, а не више од 600 колико је рекла посланица Павловић.

Павловић о руднику литијума: Сваки становник Србије може да стрепи

Говорећи о пројекту Јадар, Павловићева је упозорила да не постоји никакав правни основ за закључивање уговора што је не само незаконито, него и вануставно.

"Скандалозни Закон о рударству и геолошким истраживањима који је усвојен, за јавни интерес прогласио ископавање руда", рекла је она и додала да сваки становник Србије основано може да стрепи је тренутно постоје 674 истражна поља.

Како је појаснила, по овом закону, компанија која би вршила ископавање има овлашћење и да врши експропријацију.

"Небитно да ли су људи продали имања, компанија би имала овлашћење да бира кога исељује и кога исплаћује", поручила је Павловићева.

Она је поручила да се сви данас уписују по части или бешчасти када је реч о овом питању.

Павловић: Ад хок политика задуживања која срља у пропаст

Посланица листе Ми снага народа Јелена Павловић указала је на то да министарка Ђедовић није овлашћена да потписује било какав документ, те да ће због тога иницирати поступке за њену личну одговорност.

"Ми смо константно у ванправном стању, одлуке се доносе ад хок", указала је Павловићева.

Како је рекла страх ју је од кредита које ће посланици данас одобрити, и повести Србију на пут из којег ћемо се тешко извући.

Министарка Ђедовић Хандановић о руднику литијума: Кампања застрашивања људи

Министарска енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић изнела је податке да су 52 куће и имања добровољно продати, те да су ти људи су добровољно пристали продају своје имање "Рио Тинту". 

Како је додала, не постоје никакви спискови о расељавању.

"Ова пропаганда и кампања која се води интензивно последњих месец дана има само за циљ да се људи застраше, да се паника шири. У последњих 20 година један једини рудник металичне сировине је отворен и то у Бору. О каквим стварима причате? Зашто лажете људе", питала је она.

Оптужила је бившу власт да је шаком и капом делила дозволе за истраживање до 2012, а сада држи предавање.

"Да ли ће се рудник отворити зависи од много анализа, студија, дозвола, од водопривреде, животне средине и свега што надлежни морају да донесу и то су процедуре које трају по 20 година", појаснила је она.

Вујадиновић: Ћута има земљу у Недељицама

Посланик СНС Милимир Вујадиновић изнео је низ тврдњи како су они који протестују против пројекта Јадар продали своју земљу "Рио Тинту", као и да у Недељицама земљу има и Александар Јовановић Ћута.

Због тога, каже, Ћута нема право да некоме замера продавање земље.

Посланик Миленко Јовановић такође је изнео тврдње да је Јовановић од председника еколошког удружења "Не дамо Јадар" Златка Кокановића добио на поклон земљу у Недељицама да би правио нереде у Скупштини Србије.

"Толико кошта његова љубав према Србији", каже Јованов.

Ћута: Што сте слагали да је пројекат Јадар прекинут?

Посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута упркос што то није тачка дневног реда, поставио је питање председници Скупштине Србије о пројекту ископавања литијума.

"Што сте слагали грађане Србије да је пројекат Јадар прекинут? Појела маца језик", упитао је Јовановић.

Он је згужвао и бацио папир на којем је споразум ЕУ и Србије о литијуму.

"Да л' сте свесни да сте потписали да нестане живот у Горњим Недељицама, јер сте потписали пројекат у којем пише да је неопходно извршити расељавање људи", рекао је Јовановић.

Како је додао, Недељице произведу милион литара млека годишње.

Он је прозвао и Вучевића који се позивао на патриотизам у говору о декларацији.

"Који је то патриотизам да расељавате људе који нас хране", упитао је он.

Позвао патријарха Порфирија и Синод СПЦ да се јасно изјасне да ли ће стати уз свој народ.

"Видимо се на улицама", поручио је на крају говора Ћута.

Опомена за Ћуту

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изрекла је опомену посланику Еколошког устанка Александру Јовановићу Ћути због добацивања Вучевићу док је причао о декларацији Свесрпског сабора.

Јовановић је узвикнуо: "Издајници, срам да вас буде".

Вучевић позвао посланике на уједињење по питању декларације са Свесрпског сабора

Премијер Милош Вучевић обраћајући се посланицима затражио је подршку свих за декларацију са Свесрпског саброа.

"Данашњи текст Декларације представља темељ наше националне политике, народни програм, не партијски", рекао је Вучевић.

Како је додао, сви стубови нашег друштва укључени су у његово креирање и израду.

"Она није диктат ничије воље, већ програм за наш спас, кишобран под који сви треба да станемо", рекао је Вучевић.

На крају свог говора Вучевић је поручио живело Косово и Метохија, живела Република Српска и живела Србија.

Декларација је усвојена 8. јуна на Свесрпском сабору у Београду, а у скупштини Републике Српске 2. јула. У Скупштини Србије је цела Влада Србије на челу са Вучевићем.

Лазовић: Бежи се од расправе о литијуму

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић упитао је по ком основу се ограничава расправа само на законе који су на дневном реду, јер по Пословнику сваки подносилац амандмана има право да образложи амандман до 3 минута.

"Разумем потребу да се побегне од расправе о литијуму, зато сте све ставили на дневни ред осим тога, али бих волео да ми објасните док важи Пословник, како сте дошли до тога", упитао је он.

Пауновићева је појаснила да је расправа ограничена по питању споразума, а о њима се, каже, не расправља.

Усвојен дневни ред

Посланици су усвојили дневни ред који садржи чак 60 тачака. Сада и званично почиње скупштинска расправа.

Прва така дневног реда је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа са Свесрпског сабора.

Ракић: Да ли важи члан Устава о заштити животне средине?

Посланица Демократске странке Драгана Ракић упитала је владу и председника Србије да ли за њих важи члан 74 Устава Србије који каже да свако има право на здраву животну средину, и да је држава одговорна за заштиту животне средине.

"Питање за Вучића, упоредо тврдите да не трчите на руду, а цела Србија је видела да сте легли на руду", рекла је она.

Козма: Иницијатива о забрани копања литијума нестала са писарнице Скупштине

Роберт Козма из Зелено-левог фронта питао је о ископавању литијума, наводећи да је иницијативу о забрани копања подржали разни стручњаци, али и грађани који су је потписали.

"Ова иницијатива, коју је потписало 38.000 људи, кад се појавила пре две и по године, нестала је на писарници. Зато питам председницу Скупштине Ану Брнабић који је статус иницијативе о забрани ископавања литијума", упитао је Козма.

Он је затражио да буде одржана посебна седница о питању копања литијума.

Ћута: Нек се јави Весић

На почетку седнице, посланици су искористили право да поставе питања влади,  министрима и државним функционерима.

Посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута прекинуо је већ на почетку седнице свог колегу Горана Петковића и питао је где је министар грађевинарства Горан Весић.

"Нек се јави кад дође", рекао је Јовановић.

Он је такође упитао зашто седницом председава Снежана Пауновић, а не председница Скупштине Ана Брнабић.