Србија и Балкан

Гујон: Сећамо се жртава злочина у Старом Грацку, са надом да је правда достижна

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију подсетио је да је најмлађа жртва биo Новица Јанићијевић који је имао само 17 година
Гујон: Сећамо се жртава злочина у Старом Грацку, са надом да је правда достижна© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон изјавио је да се данас са тугом и пијететом сећамо свих жртава злочина у Старом Грацку, у нади да је правда на крају ипак достижна, а да ће злочинци добити заслужену казну.

Он је то написао на мрежи Икс, поводом 25 година од масакра над Србима из Старог Грацка, у којем је убијено 14 жетелаца, страдалника који су живот положили на свом огњишту.

Гујон је подсетио да је најмлађа жртва биo Новица Јанићијевић који је имао само 17 година.

"Више пута сам обилазио Старо Грацко. Тамо има још Срба упркос овом злочину и бројним претњама које су добијали од терористичког ОВК. Ретко где на свету можете да осетите тугу и бол у свакој кући као и у гласу сваког човека кога сретнете, иако су деценије већ прошле. Са тугом и пијететом се сећамо свих жртава овог страшног злочина, у нади да је правда на крају ипак достижна, а да ће злочинци добити заслужену казну", написао је он.

Подсетимо, на данашњи дан, 23. јула 1999. године, 41. дан по доласку снага Кфора на Косово и Метохију чији је главни задатак требало да буде заштита Срба, у селу Старо Грацко близу Липљана сурово је побијено 14 Срба, жетелаца, који су тог дана изашли на њиве да покупе жито.

image