Потомак пољских емиграната, "мајдановац", спомиње се у "Викиликсу": Ко је замена Ескобару?

Његове активности у Украјини доспеле су и у ударним вестима у САД након избијања афере "Русијагејт"

Александар Саша Касаноф замениће Габријела Ескобара на позицији заменика помоћника секретара за Западни Балкан, као и штампу и јавну дипломатију у Бироу за европске и евроазијске послове, саопштио је Стејт департмент.

Реч је о дипломати који је годинама спроводио америчку политику слабљења руског утицаја у земљама бившег Совјетског савеза. Награђиван је за заслуге током Мајданске револуције и рата у Украјини, а према доступним подацима, Касаноф је и сам потомак пољских емиграната који су, како истичу, побегли из Варшаве у Америку бежећи од "руске окупације".

Претходно је служио као извршни помоћник бившег подсекретара за политичка питања Викторије Нуланд и вршилац дужности подсекретара за политичка питања Џона Баса.

"Сашини задаци у Вашингтону укључују и позиције: директора Канцеларије за глобалну политику и програме у Бироу за међународне наркотике и послове спровођења закона, заменика директора особља Извршног секретаријата, директора Канцеларије за источноевропске послове и Заменика директора Канцеларије за питања Кавказа и регионалне сукобе", наводи се у његовој биографији на сајту Стејт департмента.

Каријеру дипломате, према доступним подацима, Касаноф је започео у Даблину у Ирској, одакле је упућен у Ашхабат у Туркменистану. У једном билтену америчке дипломатије из 2001. за своје конзуларне дужности рекао је да никада нису рутинске или предвидљиве и да често захтевају промишљено и пажљиво просуђивање.

Касаноф је 2009. провео у Чилеу, а у документима са "Викиликса" спомиње се као виши економски саветник у амбасади САД. Према једној депеши која је "процурела", учествовао је и у провери чилеанских кандидата за специјализовану обуку за управљање ризицима.

Најинтересантнији је, свакако, његов боравак у Украјини. У Кијеву је службовао као политички саветник до 2014. и за свој рад током Мајданске револуције добио је награду Џејмс Клемент Дан.

Његове активности у Украјини доспеле су и у ударним вестима у САД након избијања афере "Русијагејт", односно скандала због наводног руског мешања у изборе у Сједињеним државама 2016. године.

Док је службовао у амбасади САД у Кијеву, Касаноф је одржавао блиске контакте са украјинским бизнисменом Константином Калимником, сарадником америчког лобисте и републиканца Пола Манафорта, који је председавао Трамповом председничком кампањом 2016. Манафорт је лобирао и у име бројних страних лидера међу којима је и бивши председник Украјине Виктор Јанукович, а афера је избила када је 2020. у извештају Сената током Националне конвенције Демократске странке објављено да је његов пријатељ Калимник заправо био руски обавештајац.

Ове тврдње никада нису доказане, а сам Касаноф је, када га је саслушавао ФБИ, Калимника описао као једним од поузданијих извора информација америчке амбасаде.

"Пружио је информације о унутрашњем функционисању Јануковичеве администрације", рекао је Касаноф ФБИ.

Касаноф је, иначе, завршио Национални ратни колеџ, школу за напредне међународне студије Џонс Хопкинс и Хамилтон колеџ. Говори француски, италијански, руски и шпански језик.

По свему судећи, кренуо је стопама свог оца, америчког маринца који је каријеру наставио као службеник иностраних послова у Стејт департменту и служио је у иностранству у разним америчким амбасадама.

Интересантан је податак да је Александров деда рођен у Варшави и да је као дете почетком прошлог века емигрирао у САД у време док је Пољска била руска провинција и предмет интензивне "русификације". У Америци је постао сувласник једног ланца ресторана, али се 1957. преселио у Санкт Петербург у Русији. У Њујорк се вратио пред сам распад СССР-а. Био је масон и члан Америчке легије, групе ратних ветерана.