Србија и Балкан

Шпијунирање са земље и из ваздуха: Шта су тражили у Крушику, а шта на границама Србије?

На сајту "АТС групе", компаније за производњу муниције из Северне Македоније, чији је оснивач и власник Шефћет Демировски наведена су имена саветника - у питању су амерички и британски пензионисани генерали
Шпијунирање са земље и из ваздуха: Шта су тражили у Крушику, а шта на границама Србије?© gorodenkoff

Српска наменска индустрија напредовала је толико да Србија не само да производи све што јој је неопходно, већ и извози наоружање и војну опрему широм света. Са напредовањем ове гране индустрије расту и ризици, па је све више покушаја страних служби да шпијунирањем да дођу до тајних података који су класификовани као "државна тајна", упозоравају саговорници РТ Балкан.

Некадашњи официр контраобавештајне службе Љубан Каран указује да није случајно то што је све више покушаја да се шпијунажом дође до значајних података у тренутку када Србија јача војну моћ, купује оружје и све озбиљније улаже у војну индустрију.

У акцији Безбедносно-информативне агенције, Војно-безбедносне агенције, Министарства унутрашњих послова и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву, разбијена је шпијунска група која је дужи временски период одавала војне и друге поверљиве податке из ваљевског "Крушика" "АТС групи", односно власнику те компаније Албанцу Шефћету Демировском из Северне Македоније. 

Шефћет Демировски први пут је у шпијунажи ухваћен 2019. године, практично на делу, с малом разликом што се тада распитивао и плаћао шпијуне да му доставе податке о муницији сличној оној коју прави његова компанија. За разлику од "Првог Партизана" ваљевски "Крушик" не производи оружје и муницију сличну "АТС груп".

"Овде је битнија компонента безбедности, када су у питању одбрамбене способности Србије. Република Србија је по својој доктрини везана претежно за сопствене могућности капацитета за одбрану. То значи да сама Србија, у случају било каквог сукоба, мора да производи, ако не оружје, онда муницију у пуном капацитету, да би могла да се одбрани", објашњава Каран, истичући да је највећа грешка наше државе и судства што је Демировски пуштен и што је слободу уз споразум платио 250.000 евра, а кривица му је доказана. 

Према његовим речима, они који желе да угрозе одбрамбене капацитете Србије атакују директно на наменску индустрију.

"Овај атак је константан, упоран и дрзак. Иако је нашим службама тежиште на заштити података, они и даље насрћу, знајући да ће бити откривени. И када су откривени - они до нечега дођу, јер искористе своје шпијуне да добију неке информације. Шта ће са шпијуном бити, то њих уопште не занима", указује Каран. 

Професор на Факултету за међународну политику и безбедност др Илија Кајтез оцењује за РТ Балкан да суштина једноставна: све тајне које шпијуни прикупе и доставе - биће злоупотребљене против Србије.

"Могли су да продају много тога што је класификовано под категорију службена или војна тајна. Како је у питању наменска фабрика која производи наоружање, сваки елемент тога је, у ствари, тајна. Шта год дали, а везано је за производњу, количине, резултате испитивања и перформансе, све је то тајна, пословна, а онда и државна. То су најосетљивија предузећа и у том смислу заштита од цурења података мора бити најдрастичнија", указује наш саговорник.

Кајтез наводи да му је невероватно да зрели људи, који имају дуг стаж у наменској индустрији себи дозволе да, зарад ситне користи, издају државу.

"Можда су и уцењени да то дају у руке оних који су против ове државе, у овом случају је то албански бизнисмен из Северне Македоније Шефћет Демировски. Расположење Албанаца према нама Србима у огромном проценту је непријатељско, нажалост", оцењује Кајтез.

На сајту "АТС групе", компаније за производњу муниције из Северне Македоније, чији је Демировски оснивач и власник стоји и борд саветника - у питању су амерички и британски пензионисани генерали.

Према речима Илије Кајтеза ово је још једна потврда како западне службе преко својих експонената на Балкану раде. Кајтез сматра да иза Демировског стоје моћне обавештајне и интересне силе Запада.

"Види се да је то интернационална, пре свега западна комбинаторика и да он ради за западне менторе којима смета спрски фактор, наша наменска индустрија. Такође, због неутралне позиције Србије смета им јачање наменске индустрије и војске", истиче Кајтез.

Како би нас ослабили и "усисали" у НАТО, најбољи начин је "цурење" тајних података, на којем они неуморно раде.

БИА и ВБА доказале су колико су драгоцене, нарочито у претходном периоду, када су разоткриле неколико озбиљних шпијунских мрежа и спречиле цурење државних тајни, указују наши саговорници.

Сада је, кажу, на тужилаштву и суду, да злочин не прође некажњено, већ да они који су држави НАТО чланице одавали тајне податке о нашем наоружању, буду строго кажњени

Осматрање и из ваздуха

Иначе, јуче је извиђачки авион за прикупљање обавештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "артемис" који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, поново летео око граница Републике Србије и изнад територије Босне и Херцеговине.

Како се може видети на сајту "Флајтрадар", летелица је полетела око 7 сати из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану". Одатле се запутила према северозападу, где је ушла у мађарски ваздушни простор и летела уз северну границу Мађарске и Србије, да би затим кроз хрватски ваздушни простор дошла до БиХ. 

Ова летелица надлетала је и 27. фебруара изнад југоисточних делова Босне и Херцеговине, тачније изнад пограничне територије Републике Српске и Србије. 

"Артемис" је опремљен специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

Америчка војска од почетка 2024. године редовно користи ову летелицу за осматрање наше војске, а претпоставља се да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње ФК-3 и недавно представљени ХКу-17.

image