Србија и Балкан

Завршена скупштинска расправа; Вучевић: Свесрпска декларација основ даље политичке борбе

Расправа о литијуму засенила је 60 тачака дневног реда, колико их се налази пред посланицима
Завршена скупштинска расправа; Вучевић: Свесрпска декларација основ даље политичке борбе© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о 60 законских предлога, међу којима је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је почела јутрос у 10 часова.

Расправа ће бити настављена сутра, а седница је заказан за 10 сати. 

Уместо о дневном реду, на којем су и повећање претплате за Јавни сервис, избор гувернера НБС и председника Фискалног савета, првог дана расправе полемисало се о пројекту Јадар.

Док опозиција критикује власт да није питала грађане да ли су за ископавање литијума, напредњаци кажу да је и њима стало да се обезбеди еколошка заштита.

На ванредном скупштинском заседању, које је почело јуче, посланици су разматрали Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Према речима премијера Милоша Вучевића, Декларација је темељ националне политике и "кишобран под који треба да се саберемо у временима која долазе".

Све информације са данашње седнице Скупштине Србије пратите на нашем БЛОГУ УЖИВО.

  • 24. јул 2024 • 18:40

    18:40

    Един Ђерлек: У Сребреници се догодио геноцид, за који су одговорни појединци, никако цео народ

    Посланик Странке правде и помирења (СПП) и министар без потфеља, Един Ђерлек, оценио је да је легитимно да се Срби окупљају око декларација које позивају на заједништво, помирење и национални понос.

    Мешутим, када је у питању Сребреница, сматра да се тамо догодио геноцид, за који су одговорни појединци, а не Србија као држава или Срби као народ.

    Ђерлек је рекао и да треба окренути нову страницу у погледу српско-бошњачких односа и да је време да се народи у региону окрену будућности и да оставе прошлост иза себе.

  • 17:22

    Обрачун Ђиласа и Вулина око иницијативе са Свесрпског сабора

    Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, критиковао је власт и Декларацију о заштити националних и политичких права српског народа изазвао је полемику током које је потпредседник владе Александар Вулин поручио да је Ђиласу све опроштено, јер је уништио Демократску странку.

    Ђилас је рекао да његова странка сматра да је потребно јединство око националног интереса и да треба да се направи консензус око стратешких тема, наводећи да су предлагали заједничку декларацију о КиМ пре две године, али да је власт, како тврди, то одбила.

    Он сматра и да је требало позвати САНУ, универзитете, СПЦ, представнике опозиције да учествују у предлагању декларације.

    Ђилас сматра и да декларација треба да сакрије многе ствари, као што је то, како тврди, да су од Срба по куповној моћи у Европи сиромашнији само становници Албаније, Македоније и Босне и Херцеговине, као и покушај да се сакрије одлука "да се у Србији ископава литијум који не може да се вади у Немачкој".

    Вулин га је посаветовао да не помиње реч корупција.

    "Непопуларни сте зато што је Србија живела у ваше време и одлично зна како је ваш инжењерски мозак направио 600 милиона евра. И то у време док сте били власт, док сте били извршна власт", рекао је Вулин.

    Он је оценио да Ђиласа не занима иницијатива са Свесрпског сабора.

    "Шта ће вам? Какве то везе има? Тамо нека Република Српска. За време ваше власти Република Српска се одрицала и била подржана да се одриче својих области. Да сте још мало остали на власти не би је било", рекао је Вулин.

  • 17:03

    Табаковић: Инфлација спуштена на 2,2 одсто

    Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић узела је реч у парламенту, наводећи да је када је постала гувернер инфлација у Србији износила 12,2 одсто а да је спуштена на 2,2 одсто.

    "Покривеност минималне потрошачке корпе минималном зарадом сада износи 88,9 одсто, а 2013. године износила је 58 одсто. Године 2012. инфлација је била висока због играња са курсом и због лоше фискалне политике, а у јуну је инфлација сведена на 3,8 одсто", рекла је она и додала да је две трећине инфлације увезена инфлација, а не последица лоше економске политике.

  • 16:14

    Мали: Просечна плата за мај 885 евра, премашила 100.000 динара

    Просечна плата за мај у Србији износи 100.170 динара, односно 885 евра рекао је данас министар финансија у Влади Србије Синиша Мали.

    Он је у Скупштини Србије рекао да ће у децембру просечна плата бити већа од 900 евра.

  • 16:01

    Потврђени мандати двојици народних посланика

    Републичка изборна комисија доделила је мандате народних посланика Љубинку Ђурковићу и Едину Нумановићу којима су мандати и потврђени, рекла је председница Народне скупштине Ана Брнабић.

    Након тога су Ђурковић и Нумановић положили заклетву.

  • 14:45

    Новаковић: Литијум је у нашој расправи као дух Хамлетовог оца

    Поподневни део седнице настављен је поново полемиком између представника власти и опозиције о Декларацији и експлоатацији литијума.

    Борислав Новаковић из Народног покрета Србије - Новог лица Србије казао је да је чудно да се о овој Декларацији, за коју "власт каже да има посебан историјски значај", расправља обједињено, са још 59 тачака.

    Осврнуо се и на питање тачке 46. дневног реда за коју је рекао да је "увод у координисану акцију за рударење литијума у Србији и Републици Српској".

    "Литијум је, као дух Хамлетовог оца, све време лебди изнад овог нашег дневног реда. Никога не спомиње, а заправо је кључ свега што се догађа. Ова тачка 46 је увод у координисану акцију експлоатације литијума и у Републици Српској, и у Србији на један потпуно поражавајући начин. Скренућу вам пажњу да је то локација у општини Лопаре на Мајевици, као што је овде опредељен Јадар", рекао је он.

  • 13:58

    Вучевић: У Декларацији пише да се не подржава резолуција о Сребреници

    Премијер Милош Вучевић изјавио је да у Декларацији, која је усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна, пише да тај сабор не подржава резолуцију о Сребеници, а истакао је и да Србија није прихватила француско-немачки споразум за КиМ, те да је неприхватљиво признавање независности тзв. Косова.

    Вучевић је оценио и да је Резолуцијом о Сребреници која је усвојена у УН извршен покушај колективног окривљавања целог српског народа који је неприхватљив и не може бити спроведен у дело."Потпуно је јасан наш став у односу на оно што је дефинисано у тој резолуцији. А мислим да је ово један и одговоран и пристојан начин приступа да не копамо по ранама Бошњака, Муслимана за страдања њихових сународника, већ да се јасно одредимо у односу на правну квалификацију, а рекао бих политичку, и свакако на оно што се дешава или дешавало у односу на усвајање ове резолуције", рекао је Вучевић.

    Вучевић је, одговарајући посланицима опозиције, поновио да власт није прихватила француско-немачки споразум.

    "Још једном, нисмо прихватили француско-немачки споразум, нисмо га потписали и ставили смо јасне одреднице, односно јасне примедбе на исти и рекли врло јасно, неприхватљиво је било какво имплицитно, експлицитно признавање независности такозваног Косова. То је црвена линија Републике Србије", поручио је Вучевић.

    Он је поновио став да ће се свакако разговарати и искористити сваки маневарски простор "да нас не прогоне, не кажњавају, не санкционишу и да не изгубимо нешто друго вредно за грађане".

    "И само разумите мало да не морамо све карте увек да покажемо јавно", поручио је Вучевић.
    Он је оценио да опозицију и не интересује питање КИиМ, јер нису ни рекли шта је њхихова политика по том питању.

    "Никада нисте споменули ни једну реч. Устаните, будите храбри па кажите шта је ваша политика", рекао је Вучевић.

    Вучевић је поводом оптужби опозиције везано за пререгистрацију возила на киМ навео да је садашњи функционер Странке слободе и правде Борко Стефановић 2011. године потписао Споразум о слободи кретања којим је "прихватио РКС таблице".

    "Не можете узети једну секвенцу па на основу ње анализирати ситуацију на КиМ", поручио је премијер.

    Обраћајући се посланику Милошу Јовановићу, Вучевић га је подсетио да је он био у коалицији са онима који прецртавају српске заставе.

    "Не можете то да објасните жељом да победите лош режим, зато што ви идете против некога са онима који су све супротно од онога што се ви залажете, а нападајући власт управо на тим тачкама. И ту пада ваша политичка платформа и политика, јер то показује да је политика без политике", закључио је Вучевић.

    "Која је спремна да се врати у Ораховац, која је спремна да се врати у било који део Метохије или Косова? Немојте људи, причамо приче. Србујемо и оптужујемо власт, а нећемо да уђемо у објективност. Ја знам да вас не интересује Косово и Метохија. Ја знам да вас не интересује позиција Срба на Косову и Метохији. Ја знам да вас не интересује ни једно место на Косову и Метохији. Пустите мене да причам о томе, имам право да причам о томе. Имам и потребу, имам и обавезу. А то ако вас не интересује, изађите па се вратите и причајте ваше глупости", рекао је Вучевић.

    Он је рекао да ако их не интересује тема, не треба да учествују, али да је расправа отворена и да постоји контрааргумент да је то део декларације.

    "Срби се исељавају у континуитету, последњих 40, 50, 60 година. Јесу под притисима. Исељавали су се и када је била српска полиција и војска доле, нажалост југословенска. И наше судство. И комплетно наш просветни систем, нажалост. И то није алиби прича, него је хронолошко чињенично сагледавање онога што нам се дешавало. А да оптужите једну власт, ви сте криви што се исељавају Срби. Ајде молим вас. Па мислите да неко од нас жели да се Србији исељавају? Па шта као, то је добро за нашу политику или за промоцију?"

    Он је навео и да нема намеру да буде адвокат ЕУ, али докле год постоји интерес, и политички и економски, Србија иде у том правцу и то је, каже, јасно.

    "Европска унија није скуп емоција и љубави, него интереса. Апсолутно сам свестан свих наших разлика, али да изолујем Србију и да водимо такву политику, немам намеру. Докле год је та политика која води напред Србију у економски развој, а јачање и војске, и полиције, и просвете, и здравства, ја сам за ту политику. Ако је то пут у Европску унију, то је пут у Европску унију", истакао је Вучевић.

  • 13:15

    Весић: Од јутрос трпимо тортуру посланика Еколошког устанка

    Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио да присутни министри и посланици од почетка седнице, од јутрос трпе тортуру посланика Еколошког устанка Александра Јовановића Ћуте, који, по његовим речима, "добацује, вређа, псује, малтретира људе, износи лажи и неистине".

    Како је Весић рекао, од Ћуте се цело јутро могло чути "како се бори за заштиту животне средине, како ће да блокира путеве, како је бескомпромисан борац да се животна средина заштити", а онда је Весић извукао слику грађевинског комплекса у "Шумицама", који је, како он тврди, изградио кум од Александра Јовановића Ћуте, Мирослав Ковачевић и због кога је морало бити посечено 461 стабло у парку "Шумице".

    "Господин Мирослав Ковачевић, кум и финансијер господина Јовановића, посекао је 461 стабло. И да ли сте могли да чујете да је било протеста кад се комплекс у парку 'Шумице' градио? Да ли сте могли да чујете да се неко око тога бунио? Наравно да не. Значи оно што може кум, не могу други. Е то су двоструки аршини...И тако изгледа када у политици имате двоструке аршине. Кад један аршин важи за кума, а други важи за друге", оценио је Весић.

    Ђута је у реплици навео да се не меша у било чије послове и да не зна "шта је ко радио", да сви могу да провере његову имовину и поручио представницима власти да би волео да они покажу своју.

  • 13:00

    Ћута: Што се тиче литијума, добро размислите

    Шеф посланичке групе "Морамо-Заједно" Александар Јовановић Ћута каже да ће рудник бити еколошки тек онда када се, како је рекао, врате наше реке из цеви.

    "Весић је дао дозволу да се сахрани Ракитска река. Што се тиче литијума, добро размислите, имате још времена да се предомислите. Чека вас оно што се десило у Ваљеву, чека вас општа побуна. Видим да вам је фрка, имате проблем с тим, дићи ће вам се пола Србије. Ако ће нешто да уједини и опозицију и народ, то су основни елементи: вода, ваздух и земља. Будете ли наставили ово што радите, биће ватре. Немојте се играти с овим народом више", поручио је Јовановић.

  • 12:55

    Јовановић одговорио Дачићу

    Милош Јовановић одговорио је Дачићу да када је причао о историјским чињеницама о ДСС-у, једну је превидео, а то је да је од 2008. формализована сецесија КиМ-а, због чега је та странка променила став према ЕУ.

    "Чудно је што ви тај став нисте мењали. Тачно историјска чињеница је да је Косово и Метохија прогласило или формализовало сецесију за време владе Војислава Коштунице, али то је могло да се спречи само силом", поручио је Јовановић Дачићу.

    Када је реч о Сребреници, Јовановић каже да пориче квалификацију геноцида онога што се као злочин догодило у Сребренци.

    "Ја као правник, не чак ни као Србин, него као правник кажем да се то ни по једном основу не може квалификовати на начин на који се квалификује и да иза тих пресуда стоји политичка агенда која има далекосежне негативне последице по српски народ, а богами и практичне негативне последице могуће по Републику Српску", рекао је Јовановић

image