Србија и Балкан

После реконструкције Владе Црне Горе: Спајићева парламентарна већина повећана на 52 посланика

Измењени кабинет премијера имаће 54 државна секретара
После реконструкције Владе Црне Горе: Спајићева парламентарна већина повећана на 52 посланика© R.R./ATAImages

Реконструкцијом Владе Црне Горе премијера Милојка Спајића и уласком Бошњачке странке, парламентарну већина је повећана на 52 од укупно 81 посланика.

Већина чланова Владе је у парламенту изгласана са 53 посланичка гласа за и једним уздржаним, док је за смену бившег министра правде Андреја Миловића гласало свих 54 посланика присутних у Скупштини.

Реконструисана црногорска Влада је на првој седници синоћ донела Уредбу о изменама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, којом је прописано доношење правилника о унутрашњој организацији у року до 30 дана.

Измењени кабинет премијера Спајића имаће 54 државна секретара, након одлуке да три министарства могу имати по једног државног секретара, 15 министарстава може имати по два државна секретара, а седам министарстава може имати по три државна секретара које именује Влада, на предлог министра.

До сада их је према систематизацији било 36.

Влада ће имати више жена него што их је било у првобитној поставци из новембра прошле године, али је настављена пракса да нема ниједне потпредседнице.

Међу 32 члана у реконструисаној Влади ће бити шест жена, односно, 18,75 одсто, што је за један одсто више у односу на претходни Спајићев кабине, који је од 23 члана имао четири жене.

У Влади Спајићевог претходника Дритана Абазовића било је 19 одсто жена, Здравка Кривокапића 28,5 одсто, Душка Марковића 19 одсто и Мила Ђукановића, у периоду од 2012. до 2016. године – 16 одсто, подсећају подгоричке "Вијести".

Реконструисана Влада има премијера, 25 министара и седам потпредседника, од којих су двојица истовремено и министри.

Највише чланова Владе имају Спајићев Покрет Европа сад (ПЕС) - 10 чланова и премијера. Следи Демократска Црна Гора која има шест чланова у Влади, коалиција за Будућност Црне Горе и Бошњачка странка (БС) по пет, Албански форум и Социјалистичка народна партија (СНП) по два и Албанска алијанса једног представника.

Гласању за промене састава 44. Владе Црне Горе јуче нису присуствовали посланици Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократа (СД), ГП УРА, Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и посебног клуба посланика.

Од посланика опозиције у сали су остали Владимир Добричанин (Уједињена Црне Гора) и Мехмет Зенка (Демократска унија Албанаца).

image