Србија и Балкан

Зашто се Албанци радују Касанофовом доласку: Антируски човек, ненаклоњен Србији

Албански лобисти здушно поздрављају долазак Касанофа на Балкан
Зашто се Албанци радују Касанофовом доласку: Антируски човек, ненаклоњен Србији© Embassy of Ukraine in the USA

Наследник Габријела Ескобара, Александар Касаноф посвећен је европским интеграцијама Западног Балкана, тврди портпарол Стејт департмента, док албански медији славе због његовог доласка указујући нам како је помоћник Викторије Нуланд из доба Мајдана ипак знатно "посвећенији" интересима приштинских власти него Београду.

Јер, иако из Стејт департмента уверавају да ће Касаноф блиско сарађивати са лидерима и "Косова", и Србије, као и са европским партнерима "на путу постизања нормализованих, мирних и продуктивних односа две земље" – "Албанијан пост" развејава сваку наду о томе да ће Касаноф бар на овој функцији тежити мирном и праведном решењу постигнутом кроз дијалог.

Долазак награђиваног "саветника америчке амбасаде у Кијеву током Мајданске револуције", на Балкан, по свему судећи, Србији не доноси ништа добро.

"Он нема повољних предиспозиција према Србији. Прилично је антируски настројен. Да видимо колико влада то може да преокрене у нашу корист", каже бивши посланик Демократског савеза "Косова" и албански лобиста у САД, Фатон Бисљими, додајући да је дужност Приштине да јача односе са САД.

Именовање Касанофа прилика је за поновни почетак "озбиљне и достојанствене посвећености Косова односима са САД", додаје Бисљими истичући да Приштина мора бити веома отворена да уради немогуће "да не изађе ван орбите америчког геополитичког интереса".

По мишљењу бивше амбасадорке такозваног Косова у САД Вљоре Читаку, без обзира на то ко буде постављен на важне функције у Вашингтону, однос ове државе према "Косову" се неће променити.

"Као особа која је блиско сарађивала са бившом државном секретарком Нуланд, која је имала дугу историју са Европом и Западним Балканом, верујемо да је довољно упознат са изазовима Косова и региона", нагласила је Читаку у разговору за за АП.

Касанофовим избором задовољан је и албански лобиста Данијел Сервер који наводи да би Касанофово искуство у Украјини "могло да буде плус за оне који желе да ојачају суверенитет и територијални интегритет свих садашњих балканских држава". Осим Србије.

"Наша политика промовише регионалну економску сарадњу и реформе које ће донети трајни мир, стабилност и просперитет у региону. Наставићемо да радимо са земљама Западног Балкана и нашим европским партнерима на унапређењу ових циљева током Касанофовог вођства", обећавају, међутим, из Стејт департмента.

image