Србија и Балкан

Ко протестује због литијума?

У Ваљеву је недавно одржан протестни скуп против Рио Тинта и њиховог рударења у Србији, нови протести се најављују у Аранђеловцу, Шапцу, Рачи, а сви ови позиви се деле преко друштвених мрежа и у њима се не наводи ко је организатор скупа
Ко протестује због литијума?© Antonio Ahel/ATAImages

Протест против компаније "Рио Тинто" и ископавања литијума у Србији одржан је у понедељак у Ваљеву, а позив који се делио на друштвеним мрежама окупио је, према извештајима медија, више од две хиљаде људи.

Из самог позива нејасно је ко је био организатор скупа на који су позвани "другови, комшије, познаници, четници, партизани, пацифисти, комунисти, капиталисти, либерали, грађани, сељаци, припадници владајуће странке и опозиције, спортисти, навијачи, радници учитељи" да кажу "не Рио Тинту".

На самом протесту чуо се "Марш на Дрину", а међу окупљенима су се могле видети српске заставе, док су се грађанима обратили редитељ Зоран Ђорђевић и студенткиња Природно-математичког факултета Софија Јаневска. Јаневска је рекла да није члан ниједне политике странке нити се бави политиком, док је Ђорђевић навео "ви сте организатори скупа" обраћајући се окупљенима.

Говорници су истакли да је ово питање свих питања и уз скандирање публике поручили да не желе уништење Србије рударењем литијума.

Демонстранти су потом прошетали до градске цркве у Ваљеву и затражили да се о овом питању изјасни и Српска православна црква, односно Епархија ваљевска.

Из епархије се нису до сада изјашњавали овим поводом, као ни из СПЦ, али је о овом питању дан пре протеста у Ваљеву и невезано за њега, говорио један други епископ – митрополит зворничко-тузлански Фотије.

Он је у беседи након литургије у храму Светог Великомученика Прокопија у Дворовима позвао "људе који одлучују у Србији" да не дозволе да се земља због рударења прекопа уздуж и попреко, како је рекао.

"Многи људи из Цркве су рекли да треба да чувамо нашу земљу, поља, ливаде, реке и екологију. То је оно у чему смо ми препознатљиви у свету. Ако то сад срушимо, и ако дозволимо да све то постане пустиња, као што остаје после тих који копају, реке ће бити црвене", рекао је митрополит Фотије и додао да је иза фирме која се бави рударењем свуда у свету остала пустиња.

Он је истакао и да "не може бити свака економија добра, ако је цена те економије потпуно уништење земље".

О протесту у Ваљеву огласио се покрет "Ми снага народа", који се, такође, оштро противи копању литијума, и навео да "величанствени народни протест против неоколонијалног раскопавања Србије представља пример изворног, самоорганизованог народног отпора новом колонијализму ЕУ и њених домаћих колаборациониста". Како су истакли, "ниједна политичка групација нема право да присваја заслуге за тај скуп".

Професор Ратко Ристић из "Ми снага народа" каже за РТ Балкан да је био позван да говори у Ваљеву, да због сличних обавеза није могао да стигне на овај скуп, али да зна да су организатори избегли било коју политичку организацију, политички слоган.

"То су аутентични Ваљевци којима је веома стало да чувају свој град, услове за живот. Колико знам, људи различите политичке орјентације су били укључени у то, али нико није истакао ниједан идентификациони политички слоган", каже Ристић.

Он напомиње да сам покрет чији је члан неће "преотимати" народне протесте, али да ће их подржати.

"Ја у томе готово четири и по године учествујем и себи дајем апсолутно право и слободу да идем где год ме људи позову да говорим о томе. И појављиваћу се наредних дана, на неколико места ћу говорити, али као професор, као неко ко је учествовао у организацији скупа у Српској академији наука и уметности на ту тему и неко ко је у научном смислу референтан да говори о томе", истиче Ристић.

И адвокат Бранко Лукић из овог покрета каже да не сумња да је протест у Ваљеву био самоорганизован, као и да ће неке политичке струје покушати да га преузму што не сме да се дозволи.

"Ми немамо намеру да отимамо те протесте од народа. А цео народ треба да устане и да брани Србију, али не требају нам политичке странке ту. Али ћемо кад год нас позову, учествовати и бићемо присутни", додао је Лукић.

Сасвим другачија оцена ваљевског протеста стигла је из редова владајуће Српске напредне странке, односно од народног посланика и адвоката Владимира Ђукановића.

Уз врло оштре речи на рачун учесника протеста, он је навео, између осталог, да се српска средњовековна држава развијала на рударству, као и да се данас 15 одсто БДП-а већине развијених земаља пуни од рударства, док је у Србији то свега два одсто учешћа.

Ђукановић се у својим постовима запитао и "чему протесту ових лажова и манипулатора у Ваљеву против Рио Тинта" када ова компанија нема намеру да било шта ради у овом граду. Иначе је и "Рио Тинто" објавио саопштење поводом протеста у којем су навели да "немају планове за рударење у Ваљеву".

Посланик СНС-а предложио је да "на наредном протесту секташа" сви на ломачу баце свој мобилни телефон, таблет, даљински управљач, тротинет како би принципијелно показали борбу против литијума.

А наредни протести већ се најављују. Као и у случају Ваљева, ради се о позивима у којима није наведено ко је организатор, а који се деле на друштвеним мрежама.

Грађани се, тако, позивају да 29. јула дођу на протест у Аранђеловац јер "Србија не сме да се претвори у депонију сумпорне јаловине, док Рио Тинто и њихови спонзори профитирају на нашој беди".

Истог дана, на протест се позива и у Шапцу уз најаву на којој је наведено време и место скупа и кратка порука "Стоп Рио Тинто". На Фејсбуку је објављена и најава протеста у Коцељеви 25.7, Неготину 26.7, као и у Рачи 5. августа.

image