Србија и Балкан

Цвијановић: Одлука Уставног суда показује да је БиХ обична колонија

БиХ има све мање времена да изгради неко унутрашње поверење, а оваквим одлукама се не гради заједничка држава, већ додатно разграђује, поручила је Жељка Цвијановић
Цвијановић: Одлука Уставног суда показује да је БиХ обична колонија© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Не изненађује одлука крњег Уставног суда БиХ о Изборном закону Републике Српске, јер је он кроз своју праксу већ много пута доказао да одавно не штити Устав БиХ, већ асистира политичком Сарајеву, ОХР-у и појединим страним амбасадама у борби против Републике Српске, оценила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић

"То, између осталог, значи и да је БиХ обична колонија, а Уставни суд пуки инструмент у рукама оних који је одржавају у том понижавајућем статусу", навела је Цвијановић коментаришући данашњу одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено стави ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке о захтеву о његовој уставности.

Она је истакла да је Уставни суд БиХ до сада донео бројне одлуке којима је, уместо да штити устав, прекрајао уставна решења с јасном намером стварања другачијег уставног амбијента од оног који је утврђен Анексом четири Дејтонског споразума, а на који су све стране дале сагласност.

"Делујући на тај начин Уставни суд је, нажалост, генерисао већ много политичких криза у БиХ и зато је важно да он буде реформисан, чиме би стекао преко потребни кредибилитет и интегритет, као и поверење грађана, којег сад евидентно нема", навела је Цвијановић у изјави за Срну.

Указала је да све док је стање овакво, у БиХ неће бити ни правне државе, ни будућности, нити среће за било кога.

"Не знам да ли ће бошњачки представници то на време схватити, али знам да БиХ има све мање времена да изгради неко унутрашње поверење и да се оваквим одлукама заједничка држава не гради, већ додатно разграђује", казала је Цвијановић.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтеву за оцену његове уставности.

image