Србија и Балкан

Ухапшеном Србину одређен притвор до 30 дана, терете га због снимка против ОВК на ТикТоку

Ухапшени, који је путовао на Косово и Метохију како би учествовао на Меморијалном фудбалском турниру у селу Старо Грацко код Липљана, уочи обележавања 25 година од масакра 14 српских жетелаца, је ослобођен оптужбе у вези са поседовањем оружја
Ухапшеном Србину одређен притвор до 30 дана, терете га због снимка против ОВК на ТикТокуGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Србину Саши З. (39) из Београда који је пре две ноћи ухапшен на прелазу Мердаре одређен је притвор до 30 дана, потврдила је адвокат Јована Филиповић.

Филиповић је за за "Косово онлајн" изјавила да је Саша З. ухапшен вече пре обележавања 25 година од масакра 14 српских жетелаца у Старом Грацку где је требало да учествује на Меморијалном фудбалском турниру.

Она је истакла да су Саши З. на терет првобитно стављена два кривична дела: кривично дело неосновано поседовање оружја и кривично дело ширење расне, верске мржње и нетрпељивост.

Међутим, како додаје, ослобођен је оптужбе у вези са поседовањем оружја.

"Што се тиче кривичног дела у вези са оружјем, та тачка је повучена јер то што је он имао са собом је обичан перорез и не сматра се оружјем. То је данас повучено. Што се тога тиче, против њега се не води поступак против тог кривичног дела, већ само за ширење мржње. А притвор је одређен јер је он страни држављанин и постоји опасност од бекства", навела је Филиповић.

Појашњава да се њеном брањенику ставља на терет дело за ширење мржње на основу снимка са Тик-тока на коме критикује ОВК.

Најавила је да ће она сутра уложити жалбу на изречену меру притвора.

"Ми смо понудили данас и меру јемства и могућност за кућни притвор, да он буде смештен код пријатеља на Косову и Метохији, али тај наш захтев је одбијен, тако да сутра ће бити уложена жалба и видећемо каквог ће става бити Апелациони суд", поручила је Филиповић.

image