Србија и Балкан

Завршена седница Скупштине Србије, наставак расправе у понедељак

На дневном реду је укупно 60 тачака
Завршена седница Скупштине Србије, наставак расправе у понедељак© Tanjug/RADE PRELIĆ

Посланици Скупштине Србије наставили су данас расправу о 60 тачака дневног реда, међу којима је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Седницу је, другог дана расправе, поново обележила полемика о темама ван дневног реда.

Други дан расправе у тону као и први – у полемици посланика власти и опозиције. У неколико наврата и о првој тачки дневног реда – Декларацији за будућност српског народа.

На дневном реду је укупно 60 тачака, а једна од њих је и Декларација коју ће, како су најавили, подржати посланици владајуће коалиције, а коју су посланици опозиције критиковали називајући је "средњовековним резоном".

Премијер Милош Вучевић рекао је да Декларација није никакав партијски памфлет и фикција него права "национална декларација".

Вучевић је позвао опозицију да "скине страначке униформе" и размишља о одговорности према српском народу, грађанима и "отаџбини Србији".

Пред посланицима је низ споразума о задуживању, међу којима је и кредит код банке Поштанска штедионица у износу од 42 милијарде динара за изградњу националног стадиона.

Посланици би требало да расправљају и о кадровским решењима, односно бираће се гувернер НБС, за шта је поново предложена Јоргованка Табаковић, затим председник Фискалног савета Србије, а на ту функцију је уместо Павла Петровића коме је истекао мандат, предложен Благоје Пауновић.

Скупштинску расправу сте пратили у нашем блогу.

  • 25. јул 2024 • 19:23

    19:23

    Скупштина завршила рад, наставак у понедељак у 10 часова

    Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас рад, а расправу о укупно 60 тачака дневног реда, међу којима је и Декларација, која је усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна у Београду, наставиће у понедељак у 10.00 часова.

    На дневном реду ванредног заседања које је почело у уторак су и споразуми који се тичу потврђивања зајмова, а један од њих се односи на кредит код банке Поштанска штедионица за изградњу националног стадиона и приступних саобраћајница у износу од 42 милијарде динара.

    Посланици ће се, после расправе, у дану за гласање када буде одређен, изјашњавати и о томе да Јоргованка Табаковић буде поново изабрана на функцију гувернера Народне банке Србије, а Благоје Пауновић на место председника Фискалног савета Србије.

  • 19:16

    Стаменковски: За четврто дете једнократна помоћ 3.180.000 динара

    Mинистарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да ресорно министарство у изменама Закона о финансијској породици са дететом предлаже повећање родитељског додатка, које би тако за свако четврто дете износило 3.180.000 динара.

    Она је рекла да ће изменама закона, за рођење првог детета једнократна помоћ износити 500.000 динара, за друго дете 600.000 динара, за треће дете ће износити 2 милиона 280.000 динара, а за четврто дете 3 милиона 180.000 динара.

    "Влада Републике Србије је, како је наведено у самом експозеу председника владе, препознала изазов беле куге као проблем са којим треба стратешки и системски да се боримо и наш задатак је да, сарадњом свих ресора у Влади наше земље, створимо амбијент за сигурност и за бољи статус свих наших породица у Србији", рекла је Ђурђевић Стаменковски одговарајући на питање народног посланика Јединствене Србије Животе Старчевића шта ће измене Закона подразумевати,

    Напоменула је да је Министарство за бригу о породици у сарадњи са Министарством привреде покренуло активности у циљу пружања подршке нашим женама на селу.

    Старчевић је питао министарку просвете Славицу Ђукић Дејановић у колико држава Србија има допунске школе у којима се настава одвија на српском језику, на шта му је она одговорила да Србија ради на ширењу тих мрежи школа и да их тренутно има у у 22 државе.

  • 18:34

    Зукорлић: Помирење Срба и бошњака стратешки циљ

    Министар задужен за област помирења, регионалне сарадње и друштвене стабилности Усаме Зукорлић изјавио је да дубоко верује не само у помирење Срба и Бошњака већ и у њихово пријатељство.

    "Надлежност која ми је дата, веома је тежак и озбиљан задатак и радује ме да је премијер казао да нам је историјско помирење стратешки циљ", рекао је Зукорлић на седници

    Скупштине Србије одговарајући на питања посланика Ахмедина Шкријеља у вези укључивање Бошњака у институције и повратак расељених и избеглих у Прибој.

    Нагласио је да је његова улога пре свега да политику помирења примени у бошњачком народу и између бошњачког и српског народа.

    Дубоко верујем да је помирење два народа могуће без обзира на бројне ране из прошлости и отежавајућих околности у датом тренутку", рекао је и нагласио да ће министарство радити на зближавању свих центара на Балкану.

    Министар је истакао са жељно ишчекује да се то оствари и навео да ће његов допринос бити у правцу што боље регионалне сарадње свих држава на Западном Балкану, без обзира на потешкоће, јер је, како је истакао, то интерес и мање бројних националних заједница у Србији.

    Према његовим речима, важно је дотаћи се и теме екстремизма о којем се на влади јако опсежно говорило посебно "о оном који долази из редова муслимана" према "терминологији" која је у употреби.

    Важно је, како је нагласио, да јавни сектор прође од упознавања и обуке, да би имао механизме и знања да разликује потенцијалне екстремисте од традиционалних конзервативаца.

  • 18:24

    Ђурић: Националне заједнице су богатство наше земље

    Министар спољних послова Марко Ђурић је оценио да је значај и карактер односа које Србија има према националним заједницама огроман за регионалне и међународне односе и нагласио да ће по том питању Србија, која је већ пример за многе државе, у будућности бити још боља.

    "У националним заједницама у нашој земљи видимо огроман ресурс за унапређење односа са државама које нас окружују и неретко Србија служи као позитиван пример када је реч о третману националних заједница с обзиром на то да представља државу у којој националне заједнице могу да остварују бројна права од образовања од основног нивоа па чак и предшколског образовања па све до докторских студија на сопственим језицима, уживања одређених права у домену јавног информисања које се субвенционишу из буџета, а која су такође без преседана", рекао је Ђурић одговарајући на питања посланика Ахмедина Шкријеља у вези са пропорционалним укључивањем Бошњака у институције.

    Ђурић је подсетио да званичници често користе тај податак и чињеницу у разговору са страним партнерима и пријатељима и неретко добијају комплименте.

    "Када је реч о Министарству спољних послова, већ правимо акциони план како да у нашу структуру укључимо већи број припадника националних заједница", навео је министар и додао да ће им бити задовољство да се ускоро у редовима МСП нађе и још припадника и бошњачког и других народа који живе у Србији.

    Додао је да националне заједнице из Србије имају такође и велики број припадника у расејању у земљама региона и шире и да и те заједнице једнако као српска могу да пруже допринос јачању веза Србије са тим земљама.

    Према његовим речима, када то наводи не мисли само на земље у непосредном окружењу већ и много шире.

    Националне заједнице су богатство наше земље у правом смислу те речи. Искрено верујем у то да можемо да послужимо у будућности као још бољи пример", рекао је Ђурић и нагласио да је тема везана за положај националних мањина изузетно важна.

    Министар је позвао све делегиране политичке представнике националних заједница да им се увек обрате са идејама, сугестијама и предлозима, и додао да са колегама из странака националних заједница које партиципирају у влади већ активно ради на усаглашавању мера како да се што је могуће боље у синергији делује и прожме заједнички наступ.

    Он је оценио да Србија са свим националним заједницама представља једну од најразноврснијих земаља у Европи, а да је у делу међународних медија погрешно представљена као држава у којој постоји етнонационализам у негативном смислу значења.

  • 18:16

    Поповић позвала младе да се пријаве за функције у правосуђу

    Министарка правде Маја Поповић је рекла да је при предлагању за избор судија и председника суда забрањена дискриминација по било ком основу, и да је у претходном периоду изабран велики број и тужилаца и судија бошњачке националности, али и мађарске националне мањине.

    "Радимо на томе да тај број буде још већи, позивамо припаднике и националних мањина и наравно, и Србе, зато што је све теже наћи кадрове, имајући у виду да млади људи све се теже опредељују за ова изузетно тешка занимања која су увек била јако цењена. Млади људи се више сада опредељују за приватни сектор и то је нешто на чему ћемо у будућности морати да радимо - да привучемо младе да се поново у великом броју пријављују за ове правосудне функције", рекла је она.

  • 18:00

    Вучевић: Сви грађани имају једнака права, Бошњаци више да конкуришу у институцијама

    Србија нема проблем, ни политички ни суштински да бошњачка заједница буде једнако третирана у свим институцијама у свим деловима Србије, рекао је премијер Милош Вучевић одговарајући на питање посланика Ахмедина  Шкријеља из Странке демократске акције Санџака.

    Шкријељ је поставио питање у ком року влада планира да усагласи националну структуру запослених у полицији, војсци, правосуђу, службама безбедности и другим републичким институцијама и организацијама са националном структуром становништва у како је рекао, санџачким општинама и да омогући сразмерну заступљеност бошњачког народа у тим институцијама.

    Вучевић је Бошњаке позвао да конкуришу у државним институцијама, додавши да треба мотивисати све грађана, без обзира којој нацији припадају, да имају права да конкуришу и у одбрамбеним снагама, полицији, правосудним органима.

    Премијер је оценио да то није само питање које може статистички да се посматра и навео да је интерес Србије да структура свих органа одражава стварну слику и прилику Србије, као и да се покаже да сви грађани имају једнака права по Уставу и по законима.

    Навео је да остаје питање да ли су сви мотивисани да узму учешће у државним структурама и рекао да сматра да бошњачка заједница има значајан утицај у учешћу у властима од локалног до републичког нивоа.

    "Можда у неким сегментима недостаје Бошњака, негде фали можда припадника српске заједнице или нема довољно у сразмери са структуром становништва, али то је нешто што живот диктира и не можете простом математиком нити простим националним кључем кроз неке административне мере то наметати", рекао је Вучевић.

    Он је као некадашњи министар одбране истакао да Војска Србије по први пут има Бошњака у генералском чину, као и да има Бошњака члана генералштаба ВС.

    "Што је заиста на понос свих нас, као што и функционисање верске службе Војске Србије апсолутно равноправно и једнако третирано", рекао је премијер.

    Навео је да је упознао доста Бошњака у Војсци Србије и рекао како би волео да их буде још више.

    "Увек су ревносно, савесно извршавали све своје задатке и обавезе као припадници оружаних снага наше државе, не доводећи у питање своју лојалност нашој мајци Србији", рекао је Вучевић.

    Навео је да би волео да Шкриљеј подржи борбу државних органа против верског екстремизма и подсетио да су сви представници Исламске заједнице подржали кораке државе у борби против екстремизма.

    Вучевић је подсетио да његова влада има два министра из бошњачке заједнице, што према његовим речима, "представља добар пример" заступљености.

    "Мислим да је то добра порука, да је то добар пример како бошњачки народ треба да буде представљен у својој држави и у највећим институцијама", рекао је Вучевић.

  • 16:17

    Седница настављена постављањем посланичких питања члановима Владе

    Након једночасовне паузе, седница је настављена постављањем посланичких питања члановима Владе Србије.

    Према пословнику, посланичка питања постављају се Влади, у присуству чланова Владе, сваког последњег четвртка у месецу, на седници која је у току, од 16 до 19 часова, када се прекида рад по дневном реду.

  • 14:56

    Пауза до 16 часова

    Одређена је пауза за ручак до 16 сати.

  • 14:12

    Вучевић: Није донета никаква одлука ни о рударењу, ни о експлоатацији литијума

    Премијер Милош Вучевић изјавио је да није донета никаква одлука ни о рударењу, ни о експлоатацији литијума, додајући да егзистира само Уредба Владе Србије о постојању просторног плана посебне намене.

    "Нико није ни блесав, ни луд, да угрожава било који део Србије и да се игра са судбином сопственог народа. Сви дишемо овај ваздух и пијемо ову воду и нико нема намеру да иде из Србије и намеру да је мења, већ да је чува и развија. Верујем да су нам природна богатства Богом дана и на прави начин треба да их користимо и развијамо државу", поручио је Вучевић опозиционим посланицима у Скупштини Србије.

    Премијер је додао да је могуће имати одржив развој, економски развој, а да се истовремено води рачуна о заштити животне средине и здрављу грађана.

    "То је доказано у многим државама, то је могуће у Србији", истакао је Вучевић.

    Како им је поручио, неће да уђе у причу плашења и "утеривања страха народу са јефтиним паролама", наводећи да је то неодговорно и неозбиљно.

    "Али било би фер да сте та питања постављали вашим коалиционим партнерима који су довели Рио Тинто, који су им дали истраживачко право, који су мењали законе да би могли да иду из истраживања у експлоатацију", рекао је Вучевић.

    "Било би фер да када бринете о западној Србији, кажете, а шта је са индустријским отпадом? Шта је у Вискози 20 година стајало, највећи отров, индустријски отпад? У центру Лознице, фабрике коју су упропастили 2005. године. Па како то не споменете? То није угрожавало грађане Лознице? Или западне Србије? Или целе Србије? Па је ли није постао индустријски отпад? Па није ли то нешто што директно угрожава исто и квалитет земље и подземних вода и надземних вода и ваздуха? Па како се тога нисте сетили, како тада нисте бринули о западној Србији?", упитао је премијер.

    Вучевић је упитао како да то све нису споменули него говоре како ће неко да трује сопствени народ.

    "Срам вас било за то. Нико није луд да трује свој народ и да ради против своје државе. Срам вас било да такве ствари причате и да константно плашите свој народ. Један виче да беже из државе, други виче да ће бити отровани, затровани, убијени. А нама поручујете да ћемо да се купамо у сумпорној киселини. Јел' то је демократски?", упитао је Вучевић.

    Одговарајући на тврдње које је посланик Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Ненад Томашевић изнео да Влада Србије не сарађује довољно са Русијом, Вучевић је нагласио да је Томашевићева странка у коалицији са онима који се залажу да се прекину сви односи са Руском Федерацијом и руским народом.

    "Ви долазите из те коалиције да нама кажете да ми водимо антируску политику. Па не сећам се кад сте били Српски покрет обнове да сте ви имали неки проруску позицију. Па били сте тврдо натовски, проевропски оријентисани", рекао је Вучевић.

    Одговарајући на констатацију Томашевића да у ЕУ не постоје рудници литијума, рекао да то није тачно и да своје пројекте везане за истраживање и ископавање литијума припремају Немачка, Чешка, Француска и Португал.

    "Што се тиче Немачке ту се припремају Два пројекта - пројекат Зинвалд, 35 км од Дрездена. План је да студије пред изводљивости буду завршене у прва три месеца 2025. године. И Зиру Карбон у долини Горње Рајне. Дозволе за истраживање издате у сврху комерцијалног истраживања минералних ресурса без експлоатације у овом тренутку. Значи да се ради на томе", рекао је Вучевић.

    Он је додао да се у Чешкој реализује пројекат литијума Синовец да је планирани капацитет производње 26.000 до 29.000 литијум хидроксида са веком експлоатације до 25 година.

    "Француска - планирано је да експлоатација почне од 2028. године са веком експлоатације од 25 година", рекао је Вучевић.

  • 14:03

    Мартиновић: Више бирачки спискови нису тема, сад плаше грађане литијумом

    Министар пољопривреде Александар Мартиновић рекао је данас у Скупштини Србије да опозиција плаши грађане лажним причама о ископавању литијума као што су то радили прошле године износећи неистине око бирачких спискова.

    "Нема више теме бирачког списка, нема више фантомских бирача, сад се ствара једна нова атмосфера грађанског рата, као што је била стварана у новембру и децембру 2023. године. Овога пута атмосфера грађанског рата ствара се око литијума", рекао је Мартиновић одговарајући опозиционим посланицима.

    Он је рекао да се и сада народ хушка и позива да излази на улице, да се блокирају саобраћајнице, да се излази на тргове општина и градова.

    "Као што сте прошле године бесомучно лагали око бирачких спискова, око фантомских бирача, тако сада бесомучно лажете и плашите грађане Србије око ископавања литијума", поручио је Мартиновић који је раније био министар државне управе и локалне самоуправе.

    Он је упитао представнике опозиције зашто више не говоре о наводним фантомским бирачима на бирачким списковима у Србији, а ишли су у Европски парламент да се жале на ту тему.

    На тврдње опозиционих посланика да ће сумпорна киселина уништити земљиште у Јадру, он је подсетио да је сумпорна киселина стизала у фабрику "Зорка Шабац" деценијама, па се, како је навео, Шапчанима није догодило "ништа страшно".

image