Србија и Балкан

Британски амбасадор: Забринути смо за Србе с Космета, под притиском су

Чак је и овој НАТО чланици постало јасно какав терор проживљавају Срби под Куртијевим режимом
Британски амбасадор: Забринути смо за Србе с Космета, под притиском су© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Велика Британија је забринута за српску заједницу са Косова и Метохије, каже амбасадор ове земље Едвард Фергусон у разговору за "Еуроњуз".

"Ја сам их посетио у новембру, био сам у северној Митровици, у Грачаници и срео сам заједницу која је под притиском, осећају стрес и ми хоћемо да нађемо начине да се смање тензије, да се унапреди дијалог", истакао је.

Фергусон је додао и да је, што се тиче дијалога Београда и Приштине, чињеница да се ставови Србије и Велике Британије мимоилазе када је у питању статус "Косова", али наводи да има и ствари око којих постоји исто мишљење.

"Ми Косово признајемо као суверену и независну државу. И то је очигледно и јасно нешто око чега се не слажемо. Али слажемо се на пример око тога да је потребно да видимо напредак у нормализацији односа између Београда. Решавању неких од проблема који могу да доведу до ескалације и тензије и који могу да оштете стабилност, политичку репутацију, економску путању Србије", каже он.

Како додаје, Велика Британија увек јасно ставља до знања да не жели никакве унилатералне потезе било које стране, или Београда или Приштине, који могу да доведу до ескалације. Међутим, додаје, ситуација на терену је другачија.

"Ми јасно кажемо да нисмо срећни и задовољни због неких ствари које су власти у Приштини предузеле, као што је експропријација, као што су друге неке ствари за које смо ми јасно рекли да нисмо задовољни и да се не уклапају чак ни у правни систем Косова. Ми смо видели и инциденте попут напада у Бањској, када је у септембру група људи са нелегалним наоружањем убила полицајца, започела пуцњаву... Дакле, обе стране би требало да стално улажу напоре, да нађу начин да смање тензије, да се сви врате дијалогу", рекао је.

Каже и да, након избора нове лабуристичке владе у његовој земљи, нећемо видети неке велике промене у интересу Велике Британије у региону Западног Балкана.

"Што се Србије тиче, хтели бисмо да радимо и на изградњи модерних релевантних односа у трговини, у безбедносној сарадњи, у односима између људи, дакле увек покушавамо да унапредимо односе са Србијом и то очекујем и од ове владе", рекао је.

image