Србија и Балкан

Хрватска прогласила персонама нон грата Мандића, Кнежевића и Бечића

Због системског деловања на нарушавању добросуседских односа с Републиком Хрватском и континуираног злоупотребљавања Републике Хрватске у унутарње политичке сврхе, наводи се у ноти из Загреба
Хрватска прогласила персонама нон грата Мандића, Кнежевића и Бечића© R.R./ATAImages

Министарство спољних и европских послова Хрватске данас је нотом која је упућена Велепосланству Црне Горе у Загребу, известило Црну Гору да је Хрватска прогласила председника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, посланика у Скупштини Црне Горе Милана Кнежевића и потпредседника Владе Црне Горе Алексу Бечића непожељнима.

Како се наводи, проглашени су персонама нон грата "због системског деловања на нарушавању добросуседских односа с Републиком Хрватском и континуираног злоупотребљавања Републике Хрватске у унутарње политичке сврхе". 

"Министарство спољних и европских послова жали што је већина у Скупштини Црне Горе одлучила да занемари континуиране позиве Републике Хрватске да не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на наше билатералне односе и европски пут Црне Горе. У том контексту, деловање споменутих политичких функционера посебно се издваја, а њихово поступање никако се не може сматрати добронамерним и добросуседским у односу на Републику Хрватску нити је складно декларираном циљу чланства Црне Горе у Европској унији", наводи се у саопштењу.

Добросуседски односи су, како наводе, један од кључних елемената процеса проширења као и процеса стабилизације и придруживања те један од кључних критерија за оцењивање напретка у приступном процесу Црне Горе, у складу са Преговарачким оквиром Европске уније за Црну Гору.

"Хрватска подржава европску Црну Гору, подржава процес приступања Европској унији и залагала се за напредак на европском путу Црне Горе. Република Хрватска очекује да ће се Црна Гора понашати у складу с европским вредностима и у европском духу те да ће своје напоре усмерити на даље испуњавање услова и мерила у приступном процесу", закључено је у МВП.

Подсетимо, ова одлука долази након што је Скупштина Црне Горе, на иницијативу Мандића изгласала Резолуцију о геноциду у Јасеновцу, Дахау и Маутхаузену.

image