Србија и Балкан

Порука из Загреба: Мандић, Кнежевић и Бечић су ово заслужили

Након што је Хрватска послала протесну ноту Црној Гори, министар је појаснио зашто се одлучила да персонама нон грата прогласи баш Мандића, Кнежевића и Бечића
Порука из Загреба: Мандић, Кнежевић и Бечић су ово заслужилиGetty © Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је да је њихова суверена процена кога ће прогласити непожељним у Хрватској и да председник Скупштине Андрија Мандић, потпредседник Владе Алекса Бечић и посланик Милан Кнежевић то заслужују, јер су погоршали односе између Црне Горе и Хрватске.

Како пише "Вечерњи лист", Грлић је рекао како је Хрватска досад подржавала све активности Црне Горе у вези с уласком у Европску унију.

Међутим, нагласио је да је потез који је Црна Гора недавно подузела, а који је погоршао односе између земаља, био неуспешан у очувању добросуседских односа.

"Црна Гора је показала чином на који је била упозоравана, који није у складу с добро суседним односима, да јој очито није стало до односа с Хрватском," истакао је Грлић Радман.

У вези с могућим блокирањем Црне Горе на путу према ЕУ, он је нагласио: "Не планирамо их блокирати у ЕУ, јер блокирање обично није европска вредност и избегавамо га као инструмент."

"Међутим, увек постоје други механизми како би се утицало на одређене одлуке. Црна Гора мора испунити одређена мерила како би завршила неке процедуре, а Хрватска ће ускочити с нашим мерилима, јер још увек морају одговорити на нека ратна питања. Сматрам да је дошао тренутак да се Црна Гора окрене владавини права и проевропским вредностима", закључио је.

image